Sladké pokušenie z cukru: Ako si vyrobiť cukrovú vatu doma rýchlo a jednoducho?

Výroba cukrovej vaty

Cukrová vata, to je obľúbená maškrta, ktorá v mnohých z nás vyvoláva tie najkrajšie spomienky na detstvo a radostné prázdninové obdobie plné jarmokov, kolotočov, zábavy, sladkých pukancov a cukrovej vaty jemnej ako obláčik. 

Ak si toto sladké, voňavé pokušenie chcete dopriať aj dnes, nemusíte nikam chodiť. Cukrovú vatu si môžete jednoducho a ľahko vyrobiť doma, kedykoľvek, keď na nu dostanete chuť.

Ako na to, vám poradíme v tomto článku. 

Kde sa cukrová vata vzala? 

Cukrová vata nie je veru žiadnym nováčikom. Chuťovým pohárikom lahodí už celé storočia. Kým dnes si na nej môže pochutnať ktokoľvek, kedysi bola, podobne ako aj iné cukrovinky, dostupná iba pre tých najbohatších.

Čínski cisári ju poznali pod názvom dračie fúzy. Táto maškrta bola vyrábaná roztavením cukru na sirup, z ktorého sa následne pripravovali cukrové vlákna. 

Neskôr, príchodom 15. storočia, sa začali vlákna namotávať na drevené paličky, čím cukrová vata získala takú podobu, v akej ju poznáme prakticky dodnes. 

Oficiálna história cukrovej vaty sa však začala písať až v 19. storočí, po tom, čo si americký zubár nechal patentovať stroj na výrobu cukrovej vaty.

Stroj mal podobu veľkého bubna s rotujúcim zásobníkom, do ktorého sa vysypal cukor. Ten sa následne pod vplyvom tepla premieňal na sirup prskajúci cez diery stien bubna, čím sa vytvárali cukrové vlákna. 

Podobným spôsobom je cukrová vata vyrábaná i v súčasnosti. Do rotačného valca výrobníka sa nasype cukor, ktorý sa pri vysokej teplote karamelizuje a následne sa za pomoci vzduchu chladí a premieňa na cukrové vlákna. Tie sa zachytávajú na špajlu a chutná sladká pochúťka je na svete. 

Zbiehajú sa vám pri čítaní týchto riadkov slinky? Vyskúšajte si sladučkú cukrovú vatu pripraviť doma.

Ako si vyrobiť cukrovú vatu doma

Spôsob výroby cukrovej vaty sa od jej vynájdenia až po súčasnosť príliš nezmenil. 

Ako si vyrobiť cukrovú vatu doma?

Ak sa rozhodnete pre výrobu cukrovej vaty v pohodlí domova, na výber máte z dvoch možností.

Buď si zaobstaráte stroj špeciálne určený na výrobu cukrovej vaty alebo sa pustíte do prípravy cukrovej vaty s tým, čo máte doma po ruke. 

Pozrime sa najprv na to, ako si môžete pripraviť cukrovú vatu za pomoci špeciálneho výrobníka.

Výroba cukrovej vaty so strojom na cukrovú vatu

Ak to s výrobou cukrovej vaty myslíte skutočne vážne, odporúčame zaobstarať si stroj na cukrovú vatu.

Nemajte obavy, nemusí ísť o žiadne mohutné profi zariadenie za stovky eur. K dostatiu sú i výrobníky cukrovej vaty určené na domáce použitie, ktoré vás nevyjdu na viac ako niekoľko desiatok eur. 

Výrobníky cukrovej vaty predstavujú prístroje fungujúce na jednoduchom princípe, ktoré väčšinou pozostávajú zo zvlákňovacej hlavice s krytom, do ktorej sa nasype cukor, prípadne iná ingrediencia (napr. tvrdé cukríky).

Cukor sa následne pod pôsobením výhrevného telesa roztaví a cez malé otvory prichádza do kontaktu so vzduchom, ktorý ho ochladí a premieňa na sladké pavučinky cukrovej vaty. Tie sa namotávajú na paličku alebo kornút. 

Ako si vybrať stroj na výrobu cukrovej vaty?

Hneď na začiatok by ste mali mať jasno v tom, či hľadáte nenáročné zariadenie na použitie doma alebo potrebujete profi prístroj niekde do cukrárne či gastro prevádzky. 

Ak si chcete pripravovať cukrovú vatu doma, potom je pre vás určený domáci, tzv. hobby výrobník na cukrovú vatu. V druhom prípade by ste si mali zaobstarať profesionálny výrobník cukrovej vaty. 

Aké špecifiká majú jednotlivé typy? 

Pre hobby výrobník cukrovej vaty je typický nižší príkon a teda i dlhšie zahrievanie a celkovo menší výkon. Príprava cukrovej vaty s hobby výrobníkom trvá o niečo dlhšie a pripravené množstvo je menšie. 

Tieto typy výrobníkov preto nie sú vhodné na detské oslavy či do prevádzok. 

Profesionálne výrobníky cukrovej vody sú vhodné aj na použitie vo veľkom. Majú spravidla vyšší výkon pohybujúci sa okolo 1000 W a veľkú zbernú nádobu. 

Príprava cukrovej vaty v profi zariadeniach vám nezaberie viac ako jednu až dve minúty. 

Počítať však pri nich treba nielen s vyšším výkonom, ale i vyššou cenou, ktorá sa môže vyšplhať aj na niekoľko stoviek eur.

Ako si vyrobiť cukrovú vatu vo výrobníku

Existujú dva typy strojov na výrobu cukrovej vaty - hobby výrobník na domáce použitie a profi stroj na cukrovú vatu. 

Čo všetko si všímať pri výbere stroja na cukrovú vatu?

Teraz, keď už máte jasno v tom, aký typ výrobníka cukrovej vaty potrebujete, mali by ste sa zoznámiť aj so základnými technickými parametrami. 

Patrí sem:


Príkon

Od príkonu sa odvíja rýchlosť nahrievania zariadenia, ale i rýchlosť prípravy cukrovej vaty.

Vo výrobníku s príkonom okolo 400 až 500 W pripravíte cukrovú vatu približne za 15 minút. Je totiž nutné rátať i s časom potrebným na zahriatie výrobníka.


Kapacita 

S kapacitou výrobníka súvisí veľkosť pripravenej cukrovej vaty. Pri modeloch na domáce použitie sa priemer nádoby zvykne pohybovať okolo 30 cm. 


Funkcie

Pri jednoduchších modeloch na domáce použitie nájdete jednu jedinú funkciu - tlačidlo na zapnutie a vypnutie prístroja. Niektoré drahšie modely majú vo výbave i termostat.


Materiály

Najvhodnejším materiálom pre výrobník cukrovej vaty je nepochybne nerezová oceľ, za ktorú si ale to čo treba priplatiť a poväčšine je výsadou profesionálnych modelov.

Hobby výrobníky cukrovej vaty sú zvyčajne vyrobené z plastu. 

Príprava cukrovej vaty vo výrobníku

Výrobník cukrovej vaty je nenáročné zariadenie, ktoré sa jednoducho používa. 

Stačí ho umiestniť na rovnú plochu s nehorľavým povrchom, zapnúť pomocou tlačidla ON/OFF, nasypať do hlavice cukor (prípadne inú ingredienciu) a čakať, kým sa prístroj nahreje. 

Hneď po nahriatí môžete okolo hlavice pozorovať jemné pavučinky cukru, ktoré začnite krúživými pohybmi namotávať na paličku. 

Aby ste si pripravili čo najlepšiu cukrovú vatu, odporúčame riadiť sa pokynmi výrobcu uvedenými pri konkrétnom prístroji. Nikdy nepridávajte viac cukru, ako odporúča výrobca. 

V nasledujúcom videu môžete vidieť, ako taká príprava cukrovej vaty vo výrobníku prebieha. 

Ako si pripraviť cukrovú vatu doma bez použitia prístroja?

Príprava cukrovej vaty bez výrobníka je trochu časovo náročnejšia, no výsledok taktiež stojí za to.

Čo budete potrebovať a ako na to?

Pripravte si menší hrniec, do ktorého pridáte cca 400 g kryštálového cukru, čajovú lyžičku škrobu a 100 ml čistej vody. Na zlepšenie chuti môžete pridať i vanilkový extrakt a trochu citrónovej šťavy. 

Túto zmes nechajte zohrievať nad plameňom a raz za čas premiešajte. To, že je zmes pripravená zistíte tak, že si vezmete misku so studenou vodou a trochu prevarenej horúcej zmesi lyžičkou nakvapkáte do misky. Ak cukor rýchlo stuhne, zmes je hotová. 

Použiť tiež môžete špeciálny teplomer, vďaka ktorému budete mať prehľad o aktuálnej teplote zmesi, ktorá sa má pohybovať okolo 130 °C. 

K pripravenej zmesi môžete pridať i farbivo, aby ste získali lákavejšiu farbu cukrovej vaty a dôkladne premiešajte. 

Vezmite si silikónovú pracovnú dosku a nalejte na ňu zmes, ktorú nechajte vychladnúť, avšak nie úplne. Po miernom zatuhnutí môžete zmes začať pomaly prevaľovaním spracovávať, postupujte podobne ako pri miesení cesta.

Zmes naťahujte a rozdeľte na dve časti, z ktorých následne spravte kruh a nechajte ich trocha stuhnúť. 

Po stuhnutí kruhy posypte kukuričným škrobom a pomaličky rozťahujte a prekladajte, až vám budú vznikať cukrové vlákna.

Podrobný návod, ako na výrobu cukrovej vaty doma bez prístroja, si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Aký cukor použiť na prípravu cukrovej vaty?

Najlepšou voľbou na prípravu cukrovej vaty je cukor špeciálne určený na tento účel.

K dostatiu sú rôzne ovocné príchute, ktoré ozvláštnia nielen chuť cukrovej vaty, ale aj jej farbu. 

Cukrovú vatu si môžete pripraviť i z klasického kryštálového cukru, ktorý môžete dofarbiť použitím potravinárskeho farbiva. 

Z čoho si ešte možno pripraviť cukrovú vatu? 

Okrem cukru môžete na výrobu cukrovej vaty použiť aj iné sladké ingrediencie. Avšak pozor. Konkrétny model výrobníka musí túto možnosť poskytovať. 

V opačnom prípade by ste mohli stroj poškodiť.

A z čoho teda ešte možno vyrobiť cukrovú vatu? Jednou z možností sú klasické cukríky, ideálne tvrdé. Použiť tiež môžete sladký sirup. 

Čo ešte budete potrebovať? Paličky alebo kornúty? 

Na výrobu cukrovej vaty budete tiež potrebovať paličky alebo kornúty. 

Klasikou sú paličky, ktoré slúžia na navinutie cukrových vlákien. Najčastejšie sú vyrábané z dreva alebo bambusu, možno ich umyť a teda použiť aj opakovane. 

Aj kornuty slúžia na namotanie cukrovej vaty. Môžu byť papierové alebo aj plastové, vhodné na opakované použitie. Je však dôležité, aby boli vyrobené z nezávadného plastu bez obsahu BPA.

Na záver

Cukrová vata je dobrota, ktorú milujú malí i veľkí. Vyskúšajte si ju pripraviť doma a vráťte sa vďaka nej do čias bezstarostného detstva. 🙂 


O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálnych štúdií na Prešovskej univerzite v Prešove. Má rada knihy, prechádzky za akéhokoľvek počasia, no zo všetkého najradšej má písanie. 

Rada skúša nové veci a o svoje pocity a postrehy sa delí s ostatnými. V redakcii má na starosti testovanie spotrebičov. Lenka má veľké skúsenosti z práce pre mobilného operátora (soda.o2.sk), kde sa venovala recenzovaniu telefónov.  Viac sa o Lenke môžete dozvedieť aj na Facebooku.

Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar