Chuť od Naty: „Jedlo má byť oslava prítomnej chvíle, nie bezduché plnenie brucha“

Naty Žúreková Štefková

Ak by som si mala vybrať medzi sladkosťami alebo pečivom naveky - vyberám si pečivo. Bez debaty. A odkedy žijem v Španielsku, kde nevedia, čo je to chlieb, cením si ho ešte viac. Voňavé, chrumkavé, vnútri nadýchané bagety a rohlíky a chlebíky... mňam mňam!

Viete si predstaviť moju radosť, keď mi rozhovor odobrila Naty Žúreková Štefková, ktorú mnohí poznajú pod blogom Chuť od Naty? Naty je spoluautorkou už dvoch knižiek o kváskovaní chleba, jej instagram vonia krehkým pečivom a dokonca organizuje úspešné kurzy kváskovania.

Chcete vedieť, ako upiecť skvelý chlieb? Tak čítajte ďalej, ideme na to. 

Ahoj Naty, si mladá baba a napriek tomu sa do moderných kuchýň snažíš priniesť staré tradície. Kváskovanie, pravý poctivý chlieb a pečivo. Ako si sa k tomu dostala?

To Ti bola taká riadená náhoda. Ako mama som chcela svojim deťom dať to najlepšie z najlepšieho. Sužovali nás ekzémy a alergie, navyše mám za sebou viackrát akútny zápal pankreasu a mala som veľké problémy s trávením. Musela som sa vzdať mäsa a môj jedálniček bol veľmi obmedzený. Článok o kváskovaní na webe ma nadchol a chcela som to okamžite vyskúšať.

Ešteže som sa nenechala odradiť nepodarkami a ťažkými začiatkami, kedy neboli žiadne informácie o tom ako kváskovať. Poctivý chlieb a oslobodenie od pekární nám veľmi pomohlo. V dnešnej dobe všetko múčne pripravujem sama za pomoci svojich detí i muža. Náš zdravotný stav sa výrazne polepšil. Ekzémy zmizli, alergie sa polepšili, obrovsky sa nám zlepšila imunita a ja som sa postupne vrátila k jedeniu mäsa.

Náš zdravotný stav sa výrazne polepšil. Ekzémy zmizli, alergie sa polepšili, obrovsky sa nám zlepšila imunita a ja som sa postupne vrátila k jedeniu mäsa.

Naty Žúreková

Naty chcela svojim deťom dopriať tú najlepšiu stravu. Trápili ich alergie a ekzémy, kým neobjavila kváskovanie. Zdroj: Naty Žúreková Štefková

Vydala si už dokonca o kváskovaní dve knihy. Prepodkladám teda, že majú veľký úspech?

Knihy sú aj po rokoch stále vyhľadávané a chcené. Spolu s Danielou Rau, spoluautorkou kníh, sme si povedali, že kváskovanie by sme mali ukázať svetu ako spôsob života, ktorý prináša kvalitu a chuť bez toho, aby sme boli otrokom kváskovania. A neprišli tak o posledný voľný čas, ktorý v tejto uponáhľanej dobe máme. Zároveň, informácií o kváskovaní je málo, častokrát sa rôznia a začínajúci domáci pekár zažíva obrovský chaos v informáciách. 

V knihách je celá tématika zhrnutá odborne, no dbali sme na jednoduchosť pri vysvetľovaní. Tak, aby bolo kváskovanie jasne pochopené, motivujúce a naplnené radosťou z upečeného. To, čo nás sužovalo v začiatkoch domáceho pečenia, sme zahrnuli do kníh. Preto nájdeš v knihách podrobný opis a aj fotopostup, aby si si cesto kontrolovala počas prípravy.

Naty v spolupráci s Danielou Rau vydali už dve knihy o kváskovaní

Kváskovanie. Recepty z kvásku

Prvá knižka Kváskovanie sa stala bestsellerom

Kváskovanie 2

Pokračovanie knihy Kváskovanie 2

Vysvetlime si vlastne, čo to kváskovanie je.

Kváskovanie je spôsob prípravy cesta tradičným spôsobom. Tak, ako to robili naše praprababičky, keď ešte neboli kvasnice. Na nadýchanie chleba a pečiva sa používa kvások, po správnosti kvas, ktorý sa skladá len z múky a vody. Za určitých podmienok sa v múke prebudí uspaný život a zmes múky a vody začne kvasiť, bublinkovať. To je prejav života kvásku.

Ak sa rozhodnem doma sama upiecť chlieb či iné pečivo, čo všetko budem potrebovať?

Vieš, čo? Poteším ťa. Už teraz v tejto chvíli máš doma takmer všetko na to, aby si mohla kváskovať. Jediné, čo ti chýba, je kvások. Kváskovanie je tak jednoduché na pomôcky, že ak máš doma kuchyňu, máš určite všetko. 😊No chápeš - ak už kváskuješ, láka ťa mať doma profesionálne pomôcky, ktoré prácu s cestom zjednoduchšujú, uľahčujú a spríjemňujú.

Ošatka

S ošatkou vytvarujete krásny okrúhly bochník

mašlovačka

Mašlovačka slúži na potieranie cesta vajíčkom

Okrem svojho blogu, na ktorom máš množstvo receptov a iných praktických článkov, a vydaných kníh, organizuješ aj kurzy kváskovania. Ako prebiehajú? Kde a kedy sa môžem na niektorý prihlásiť? Môžem kurz darovať ako darček?

Svoje recepty na blogu aj v knihách píšem čo najpodrobnejšie. Snažím sa cesto čo najviac opísať, aby si potom každý vedel urobiť dokonalé rožky či chrumkavý a nadýchaný chlieb. Ale sama dobre viem, že jedenkrát vidieť a nechať viesť svoju ruku pri miesení či tvarovaní je lepšie, ako 100x opísať. Preto organizujem kurzy kváskovania po celom Slovensku. Kurzy sú rozdelené pre začiatočníkov a pokročilých zvlášť. Na svoje si prídu aj tí, ktorí sa musia strániť lepku, teda organizujem aj bezlepkové kurzy. Všetky kurzy sú veľmi vyhľadávané, ľudia sú spokojní. 

„Organizujem kurzy kváskovania po celom Slovensku. Sú rozdelené pre začiatočníkov a pokročilých zvlášť. Na svoje si prídu aj tí, ktorí sa musia strániť lepku, teda organizujem aj bezlepkové kurzy.  

Na kurzoch odovzdávam totiž ľuďom svoje poznatky nadobudnuté rokmi práce s cestom, praktické rady a fígle, na ktoré som prišla, a zároveň sú informácie podchytené aj odborne. Človek tak pochopí, prečo kváskovať z pohľadu bio-chémie i z pohľadu chute a kvality života. Na kurzy sa dá prihlásiť na mojom webe, kurz je možné darovať aj ako darček (vtedy posielam vkusný poukaz). Alebo je možný aj individuálny kurz, kedy prídem ja domov k Tebe a naučím Ťa kváskovať u Teba doma s Tvojou rúrou.

Máš v kuchyni nejakých pomocníkov, bez ktorých si nevieš varenie či pečenie predstaviť?

Milujem ručné miesenie. No vieš si predstaviť, že keď máš miesiť 6 chlebov naraz- to Ti je iná fuška. Vtedy použijem kuchynský robot, ktorý tú najťažšiu odvedie za Teba. V prípade, že mám naponáhlo, použijem rada mixér s hnetacími hákmi. Stierka na cesto, misky, kameň na pečenie, sádzacia lopata a ošatky...toho nikdy nie je dosť. 😊 Zväčša každý začne opatrne, kúpi si jednu ošatku a potom ho to „chytí“ a už pozerá po robote, mixére... Je to normálne a milé.

Ručný mixér Bosch MFQ36460

Naty si  aj napriek tomu, že najradšej miesi cesto rukami, občas pomôže mixérom

Kameň na pečenie

Prírodný žulový kameň využijete na pečenie chleba, či pizze ale aj na zdravé grilovanie

A čo ingrediencie? Snažíš sa používať domáce výrobky, zdravé varianty, bio produkty? 

Snažím sa strániť éčok, to je moja priorita. Na poctivý a dokonale chutný chlieb Ti stačí múka, voda a soľ. No pri ostatných produktoch, napr. pečivo je potrebný slad- pekárenské sladidlo, ktoré kúpiš v bio obchodoch. Ak používam olej, rada mám hroznový- ten má vysoký bod prepaľovania, je dosť stabilný aj pri vysokých teplotách. Maslo mám rada značku Liptov- firma získava na toto maslo viac ocenení. 

sladenka

Sladenka alebo slad je druh sladidla, ktoré sa získava z naklíčeného obilia a podporuje kvasný proces

maslo Liptov

Maslo Liptov je 100% prírodný poctivý výrobok zo slovenského kravského mlieka 

Čo sa týka múk, to je samostatná kapitola. Kvalita múk je kľúčová. Veď aj samotný kvások z nej vzniká. Po rokoch práce s ľuďmi, pomáhania a riešenia problémov s múkou som sa rozhodla v spolupráci s Mlynom Trenčan vyvinúť kvalitnú múku, na ktorú bude spoľahnutie. Múky na kváskovanie spĺňajú tie najvyššie požiadavky na kvalitu. Múky dostali aj ocenenie Slovak quality a už sa dajú kúpiť po celom Slovensku.

Samozrejme, sú to múky, ktoré fungujú aj s kvasnicami či inými kypridlami. Ich označenie na kváskovanie je ako záruka práce s kváskovým cestom. Nájdeš ich ľahko - sú úplne iné. Zasa sme vychádzali z osobných skúseností pri obale. Na každej múke je osobný odkaz i popis, na čo je tá konkrétna múka vhodná.

Kvalita múk je kľúčová. Veď aj samotný kvások z nej vzniká.

Múka na kváskovanie

Naty v spolupráci s Mlynom Trenčan vyvinuli múky vhodné na kváskovanie

Pozrite si zoznam všetkých predajných miest, kde nájdete múky na kváskovanie 

Aké všelijaké recepty nájdeme na tvojom blogu a čo najradšej pripravuješ napríklad pre návštevu? Inšpiruj nás 🙂

Keď prichádza nová návšteva, chystám chlieb. Momentálne váľa celý internet recept na biely kváskový chliebSamozrejme koláč nesmie chýbať. Jednoduchý, zaručený a veľmi chutný je recept na kváskový bezlepkový brownie.

Klasický koláč, ktorý presvedčil aj redaktorku v televízií a začala kváskovať, je recept po ešte mojej babičke. No a keď chceš chuť dokonalosti, odporúčam Martinské rožky.

BEZLEPKOVÝ BROWNIE S KVÁSKOM

Bezlepkový brownie s kváskom. Zdroj: chutodnaty.sk

Martinské rožky

Martinské rožky. Zdroj: chutodnaty.sk

Čo hovoríš na kvalitu jedál a reštaurácií na Slovensku? Máš nejakú obľúbenú zahraničnú kuchyňu?

Tu som veľmi zdržanlivá. Reštaurácie si veľmi vyberám a keď som v nejakej novej, zasypem ich vždy otázkami. Nemajú to veľmi radi, mám špecifické otázky... 😊 Ale ak sa  reštaurácia osvedčí, som stály zákazník. Milujem Taliansko a taliansku kuchyňu. Veľmi ma fascinuje, že im stačia základné suroviny na to, aby vytvorili jedlo plné chute, vône a atmosféry domova. Toto by sme sa mali naučiť všetci. Pre mňa je najdôležitejšie odovzdať cez jedlo lásku, úsmev, prijatie a povzbudenie. Jedlo má byť oslava prítomnej chvíle, nie bezduché plnenie brucha. Aj preto vznikol môj blog, ktorým sa snažím ľudí motivovať k inému pohľadu na jedlo.

Jedlo má byť oslava prítomnej chvíle, nie bezduché plnenie brucha.

Aké sú tvoje plány do budúcna?

Mojím snom je, aby bol kvások v každej domácnosti tak, ako to bolo kedysi. Verím, že sa mi to raz podarí a ľudia si budú užívať jedlo a dbať na kvalitu života. Rada by som napredovala vo svojom blogu, stále si rozširovala vedomosti a motivovala tak ľudí zaujímať sa zloženie surovín, ich pôvod a rozhodnutie sa pre trvalú zmenu, že ak vidím nevhodnú surovinu, nekúpim ju, nezjem ju. Radšej si pripravím doma kvalitnejšiu verziu bez rozdielu chuti.

Naty, veľmi pekne ti ďakujem za množstvo užitočných praktických informácií a krásnych myšlienok. Rovnako milujem kvalitné a dobré jedlo a chrumkavé pečivo nie je výnimkou.

Utekajte hneď teraz na blog Chuť od Naty, až sa vám budú slinky zbiehať, to garantujem! A nezabudnite ju sledovať ani na jej instagrame @chutodnaty. Jej príspevky nájdete aj na Facebooku Chuť od Naty a jej Youtubovom kanáli. 

Chuť od Naty: „Jedlo má byť oslava, nie bezduché plnenie brucha“
5 (99.2%) 25 x

O autorovi

Veronika Ivánová
 

Veronika vyštudovala masmediálnu komunikáciu a preto jej práca v novinách, či písanie článkov nie sú cudzie. Zbožňuje cestovanie a ako hovorí, minula by posledné peniaze na akýkoľvek výlet (a dobré jedlo). Rada športuje a zaujíma sa o módu, kozmetiku a lifestyle. Rada všetko dokumentuje a tak si jej fotky, videá a príspevky môžete pozrieť na jej Instagramovom profile alebo Facebooku.
Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar
Kliknutím na ikonku nižšie môžete pridať obrázok