Proteín rastlinného pôvodu vs. srvátka: čo je lepšie?
Proteínové doplnky patria medzi najobľúbenejšie doplnky výživy v oblasti osobnej starostlivosti, fitness a krásy, a to z dobrého dôvodu! Spolu s podporou chudnutia tým, že vás udrží dlhšie sýty, môže doplnenie vašej stravy o kvalitnú srvátku alebo rastlinné proteínové prášky tiež pomôcť pri podpore regenerácie po tréningu, podpore zdravého metabolizmu a zvyšovaní svalového výkonu.
Ktorý typ proteínového doplnku je pre vás ten pravý – srvátkový, alebo rastlinný? Rozruch okolo hľadania najlepšieho proteínového prášku pre výkon stúpa. Čoraz viac športovcov a bežných ľudí obracia na rastlinné proteínové prášky, mnohí z nás sa pýtajú: je rastlinný proteín lepší ako srvátka? A môžete skutočne uspokojiť svoje potreby bielkovín z rastlinných proteínových doplnkov?
Srvátkový proteín
Srvátkový proteínový prášok pochádza z kravského mlieka. Preto srvátkový proteín nie je vhodný pre vegánov; je to proteínový prášok živočíšneho pôvodu získaný z mlieka a obsahuje laktózu. Srvátka pochádza z procesu výroby syra; pridané enzýmy oddeľujú tvaroh od tekutej srvátky. Potom sa tekutá srvátka pasterizuje a proteín sa koncentruje a izoluje.
Srvátkový proteín je často ťažko stráviteľný a veľa ľudí má problémy s jeho konzumáciou. Medzi najčastejšie príznaky patrí nadúvanie, plynatosť, žalúdočné kŕče a hnačka. Ak trpíte neznášanlivosťou mliečnych výrobkov alebo dodržiavate prísnu rastlinnú diétu, nemali by ste konzumovať nič, čo obsahuje srvátkový proteín a mali by ste zvoliť bezmliečny variant.
Vegánsky proteín
Rastlinný proteínový prášok je vyrobený z rôznych rastlín, ako je hnedá ryža, sója, konope, hrach, chia atď. Neobsahujú laktózu, sú vhodné pre vegánov, sú bohaté na živiny a sú plné vlákniny.
Vegánsky proteín má mnoho vynikajúcich výhod. Vegánske proteínové doplnky sú prospešné, pretože môžu pomôcť vegánom a vegetariánom konzumovať dostatok bielkovín vo svojej strave. Vegánsky proteín pochádza zo zdrojov, ako je hrášok a ryža, ktoré sú ľahko stráviteľné. Mnohé vegánske bielkoviny sú tiež zdrojom vlákniny a obsahujú tráviace enzýmy, a aj keď má menej vápnika ako srvátka, má vyšší obsah železa.
Ľudia majú často problémy s trávením pri konzumácii proteínových práškov, avšak pri vegánskom proteínovom prášku je menšia pravdepodobnosť, že sa to stane. Je to preto, že vegánsky proteínový prášok sa v porovnaní so srvátkovým proteínovým práškom oveľa ľahšie rozloží, spracuje a absorbuje telom.
Okrem toho veľa ľudí trpí neznášanlivosťou alebo alergiou na mliečne výrobky, a preto majú tráviace problémy, ako je plynatosť a nadúvanie. Rastlinné bielkoviny neobsahujú mliečne výrobky, preto sú vhodnejšie pre ľudí, ktorí chcú zlepšiť svoje tráviace zdravie bez toho, aby boli nútení ohrozovať svoj optimálny príjem bielkovín.
Proteínový prášok nie je nevyhnutný pre výživu, ale je to užitočný, nenáročný a výživný spôsob, ako zvýšiť príjem bielkovín. Existuje mnoho vynikajúcich výhod proteínových práškov a mnoho jedinečných produktov, z ktorých si môžete vybrať.