Recenzia a skúsenosti: Teplovzdušná fritéza Rohnson R-286
Keď sa povie fritovanie, každý si hneď s najväčšou pravdepodobnosťou vybaví chutné, dozlatista opečené, no nezdravé hranolčeky namočené v litroch oleja. Vedeli ste však, že fritovanie môže byť i zdravé?
Jediné, čo na to budete potrebovať je teplovzdušná fritéza.
KOMBO expert testuje pre vás
Ján Koprla pracuje v súčasnosti ako servisný technik. Má dlhoročné skúsenosti so servisom domáceho náradia, bielej a čiernej techniky, ktoré sú zároveň aj jeho hobby.
"Zdravé fritovanie? Pri tomto termíne ostane v pomykove nejen človek. Dá sa to vôbec? Odpoveďou bola pre mňa fritéza ROHNSON R-286, ktorú som uplynulé dni testoval. "
A čo všetko možno na tomto kuchynskom pomocníkovi pripraviť? A vôbec, môže chuť pokrmov pripravených v teplovzdušnej fritéze konkurovať chrumkavým hranolčekom? To sa dozviete v tejto recenzii.
Prvý dojem
Príprava jedál bez použitia nezdravého množstva tuku, minimálna údržba a špecifické prevedenie sú len niektoré z mnohých predností, ktoré teplovzdušná fritéza Rohnson ponúka. Poďme teda k samotnému testovaniu.
Po rozbalení krabice, v ktorej sa nachádzala fritéza, sa moja pozornosť zamerala na prekvapujúci rozmer - vyzerala väčšia ako naša prechádzajúca olejová fritéza. Najväčšie obavy som mal z nádoby na jedlo, avšak boli zbytočné. Jej objem je totiž až 2,6 litra a bohato postačuje aj potrebám veľkej rodiny. Aj napriek väčším rozmerom fritézy, nájsť miesto na uskladnenie v polici vedľa kuchynského robota nebol problém.
Spolu s fritézou sa v balení nachádzal aj pomerne stručný návod na použitie. Po jeho preštudovaní mi už bolo všetko jasné a nič nebránilo prvému odskúšaniu. Návod popisuje spustenie fritézy krok po kroku, ako nastaviť čas, teplotu a tiež ako fritézu čistiť.
Z nádoby možno vybrať kôš a obe časti vložiť aj do umývačky riadu.
Princíp fungovania
Zrejme si teraz vravíte, ako je možné, že fritovanie s touto fritézou výrobca označuje za zdravé. Za všetkým stojí horúci vzduch, ktorý vo vnútri fritézy cirkuluje počas prevádzky. Tento vzduch dokáže pokrmy fritovať, opekať, smažiť či piecť, a to všetko bez toho, aby ste museli pridať olej.
Výsledné jedlo pripravené v tejto teplovzdušnej fritéze tak obsahuje až o 80% menej tuku, ako jedlo pripravené v klasickej fritéze. A tu veruže už ide o argument, ktorý môže pri kúpe presvedčiť aj tých nerozhodných.
Vnútro fritézy.
Fritéza pozostáva z troch častí - hlavného tela, vyberateľnej nádoby a koša na jedlo.
Použitie fritézy Rohnson R-286
Fritézu som sa rozhodol otestovať po prvýkrát pri príprave hranoliek. Po zapnutí do elektrickej zásuvky sa automaticky rozsvietila zelená kontrolka na prednej časti fritézy. Táto kontrolka signalizuje, že zariadenie je pripravené na použitie.
Po vložení jedla do nádoby jednoducho otočnými kolieskami nastavíte teplotu a čas prípravy. Na nastavenie teploty slúži vrchné koliesko. Druhým kolieskom nastavíte čas prípravy jedla. Po nastavení času sa automaticky zapne oranžová kontrolka, ktorá signalizuje zapnutie ohrevu. Po ukončení nastaveného času ohrev automaticky skončí a fritéza vás upozorní zvukovým signálom.
Ja som vložil do fritézy už spomínané mrazené hranolky, nastavil teplotu na 200 stupňov a čas prípravy na 15 minút. Po zaznení zvukového signálu boli hranolky hotové. Na moje veľké prekvapenie boli upečené dozlatista, a to aj bez použitia čo i len kvapky oleja. V hranolkách nebolo cítiť žiaden olej, len pravá zemiaková chuť a úroveň prepečenia bola rovnaká. Aby boli hranolky čo najlepšie prepečené, počas prípravy som dvakrát vytiahol kôš a hranolky pretrepal. Páčilo sa mi, že fritéza sa automaticky pozastavila a po zasunutí koša sa opätovne spustila.
Rukoväť fritézy je tepelne izolovaná a tak nehrozí žiadne popálenie. Ostatné telo fritézy je počas prevádzky mierne teplé.
Čo sa týka svetelnej signalizácie, tá sa počas prevádzky fritézy striedavo rozsvecuje a zhasína, čo znamená, že fritéza udržuje zvolenú teplotu.
Z mojich doterajších skúseností vám odporúčam vždy pred začatím fritovania zapnúť fritézu aspoň na 10 minút bez hranoliek, aby sa rozohriala.
Vo fritéze sme doma pripravovali už aj americké zemiaky i kuracie prsia. Všetko bez oleja a zbytočného tuku. Americké zemiaky chutili výborne. Kuracie prsia v cestíčku boli pomerne suché, no nedá mi nepovedať, že konečný výsledok do veľkej miery závisí od spôsobu, akým jedlo pripravujete, napríklad, aké cestíčko zvyknete robiť. So suchosťou pomôže aj pár kvapiek olivového oleja.
Fritéza sa ovláda pomocou dvoch otočných koliesok.
Na fritéze sa nachádza i praktická pomôcka.
A takto prebiehala príprava hranoliek.
Cena
Cena fritéz sa zvykne pohybovať v rôznych sumách, pričom do veľkej miery závisí práve od typu, teda či ide o klasickú olejovú fritézu alebo teplovzdušnú fritézu. Olejovú fritézu je možné kúpiť už za pár desiatok €, kým suma za teplovzdušnú fritézu sa väčšinou pohybuje okolo 100 €.
Teplovzdušná fritéza Rohnson R-286 sa aktuálne predáva za veľmi výhodnú sumu cca 54 €, čo je jej ďalšou veľkou výhodou.
Výhody a nevýhody fritézy Rohnson R-286
Výhody
Nevýhody
Môj celkový dojem a hodnotenie
Teplovzdušná fritéza Rohnson je vynikajúcim pomocníkom do kuchyne každého, kto sa chce stravovať zdravšie. Umožňuje vychutnať si obľúbené pečené a smažené jedlá bez nezdravého tuku či zápachu prepáleného oleja.
Fritéza sa veľmi jednoducho obsluhuje a v podstate bezproblémová je aj jej údržba. Pokiaľ máte doma umývačku riadu, môžete do nej vložiť vyberateľný kôš i nádobu. Má viacero užitočných funkcií, ktoré jej používanie uľahčujú na maximum, ako napríklad svetelné kontrolky signalizujúce prevádzku. Samozrejmosťou je aj bezpečnosť, a to vďaka tepelne izolovanej rukoväti a ochrane proti prehriatiu. Počítať však treba s tým, že fritéze u vás doma budete musieť vyčleniť nejaké to miesto.
Iste vás zaujíma aj chuť pripravených pokrmov. Nám doma vyhovuje, a to aj napriek tomu, že nie je, samozrejme, úplne rovnaká ako chuť jedla z klasickej fritézy. Za ten dobrý pocit, že niečo robíte pre svoje zdravie, to však rozhodne stojí. 🙂
Pridajte vašu recenziu