10 chutných receptov, ktoré zvládnete s tyčovým mixérom

Recepty pre tyčový/ponorný mixér

Ponorný mixér je skvelá pomôcka v kuchyni. Vďaka nemu si môžete pripraviť jedlá od krémových polievok, cez nátierky až po omáčky. Vďaka prídavnému príslušenstvu si ľahko vyšľaháte aj šľahačku, či pripravíte cesto na najlepšiu bábovku.

Neveríte? Vyskúšajte tieto skvelé recepty, ktoré vám zaberú len niekoľko minút.

1. Polievka z pečenej zeleniny

Polievka z pečenej zeleniny, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 1 menšiu hokkaido tekvicu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 3 strúčiky cesnaku
  • cibuľa
  • rozmarín
  • 180 ml smotany na varenie
  • vývar
  • tekvicové semienka
  • sójová omáčka
  • štipka kurkumy
  • tekvicový olej – na ozdobu
  • kyslá smotana – na ozdobu

Postup prípravy:

Hokkaido zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Takisto mrkvu aj petržlen. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na polmesiace a pridáme k zelenine. Pripravenú zeleninu uložíme na plech a pokvapkáme olejom, premiešame. Obložíme rozmarínom a upečieme do mäkka. Pečením získa zelenina úplne inú, sladšiu chuť v porovnaní s varenou. Zeleninu pečieme na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút – kým nie je mäkká. Po upečení ju preložíme do hrnca, prilejeme vývar a necháme prevrieť. Potom pridáme smotanu na varenie, pretlačený cesnak a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Opäť ju necháme krátko prevrieť. prevrieť. Dochutíme sójovou omáčkou, kurkumou a servírujeme. Na tanieri ozdobíme kysou smotanou, kvapkami tekvicového oleja a semienkami.

2. Trhací chlebík s medvedím cesnakom

Trhaný chlebík s medvedím cesnakom, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Tento chlebík je fakt na roztrhanie. Robila som ho už druhýkrát a mám taký pocit, že nie posledný. Skvele sa hodí aj k rôznym dipom či k nátierkám, ale skvelý je aj samostatne. 

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky (časť môžete nahradiť aj chlebovou)
  • 300 ml vody
  • 100 ml olivoveho oleja
  • 21 g droždia
  • 2 čl cukru
  • 1 čl soli
  • pesto z medvedieho cesnaku
  • parmezán

Na pesto potrebujeme:

  • 2 hrste umytého a vysušeného medvedieho cesnaku
  • 2 PL zomletých orechov (originál by mali byť píniové, no používam aj vlašské)
  • 2 PL nastrúhaného/zomletého parmezánu
  • soľ
  • olivový olej podľa potreby (aby šlo mixovať)

Postup prípravy:

Takto si pripravíme pesto. Najskôr si v prídavnej miske k ponornému mixéru zomeľte orechy a parmezán. Potom všetko mixnite dokopy, preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. 

Z vody, cukru a droždia vypracujeme kvások. Potom pridáme múku, olivový olej a soľ. Cesto necháme nakysnúť, potom na pomúčenej doske rozvaľkáme na štvorec, výdatne potrieme pestom z medvedieho cesnaku a posypeme parmezánom. Nakrájame štvorce veľkosti pekáčika. Jednotlivé štvorce na seba opatrne vrstvíme a ukladáme do maslom vymasteného pekáčika. Keď máme všetky naukladané, prikryjeme a necháme ešte 20 až 30 minút kysnúť. Vyhrejeme si rúru na 180 stupňov a pečieme cca 40 minút. Keď je chlebík upečený, necháme ho vychladnúť a potom ho vyberieme a podávame. 

3. Banánová bábovka

Banánová bábovka, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 2 zrelé banány (pokojne s hnedými bodkami)
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 300 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • štipku soli
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL mlieka
  • olej/maslo na vymazanie formy
  • hrubú múku na vysypanie formy

Postup prípravy:

Banány ošúpeme, dáme do misy a roztlačíme ich vidličkou. Pridáme k nim žĺtky, maslo, vanilkový a práškový cukor. Všetko spolu zmiešame, najlepšie rozmixujeme. Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre všetko spojíme. Na záver primiešame sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli, opatrne ho vmiešavame krúživými pohybmi do cesta. Bábovkovú formu si vymažeme a vysypeme múkou, väčšinu cesta do nej nalejeme. Odložíme si asi tretinu cesta, do ktorej potom primiešame kakao a mlieko. Lyžicou navrstvíme na bledé cesto, môžeme špáradlom poprepletať obe cestá dokopy a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 50 minút. Skúšame špáradlom. Ak ho vytiahneme čisté, bábovka je upečená. Ozdobíme podľa chuti, ale stačí len poprášiť cukrom. 

4. Nátierka z pečených fíg s olivami

Nátierka z pečených fíg s olivami, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Máte chuť na zaujímavú a netradičnú nátierku? Vyskúšajte túto, v ktorej sa spájajú rôzne chute, no vo výsledku chutí znamenite.

Potrebujeme:

  • 1 balenie feta syra
  • väčšiu hrsť olív (ja som použila čierne)
  • 1 červenú cibuľu
  • zopár fíg (asi 4)
  • hrsť pistácií
  • tymián
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

Do zapekacej misky dáme feta syr, olivy, cibuľu, figy, vetvičky tymiánu, soľ (nepreháňame to, myslíme na to, že feta je dosť slaná), korenie a olivový olej. Misku prikryjeme alobalom a dáme piecť na 180 stupňov na asi 40 minút. Potom misku vyberieme, necháme vychladnúť, tymián jemne prstami "oberieme" a všetko aj so šťavou preložíme do mixéra. Vymixujeme hladkú hmotu, ktorú potom natierame na hrianku. Je to mňamka.

5. Wafle z cottage cheese

Wafle z cottage cheese, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Skvelý raňajkový recept na wafle plné bielkovín. Nemusí to však byť len raňajkové jedlo, pokojne si ho doprajte kedykoľvek počas dňa. Ozdobte ich podľa chuti. Ja som použila proteínový puding, ovocie, plátky mandlí a sirup na osladenie. Verím, že budú chutiť.

Na 4 ks potrebujeme:

  • 180 g cottage cheese
  • 80 g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1/2 šálky mlieka

Postup prípravy:

Všetko rozmixujeme ponorným mixérom a pečieme na maslom potretom wafľovači asi 3 až 4 minúty. 

PS: Keďže do cesta nejde cukor, sú mierne slané. Môžete ich servírovať aj na slano.

6. Falošný krémeš

Falošný krémeš, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 g tvarohu
  • 5 dcl mlieka
  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 5 vajec
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup prípravy:

Lístkové cesto rozvaľkáme a položíme na dno plechu tak, aby vznikli vyvýšené okraje. V miske zmiešame pomocou ponorného mixéra tvaroh, mlieko, žĺtky, Zlatý klas, vanilkový cukor a 150 g kryštálového cukru. Túto zmes nalejeme na pripravené cesto a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 20 - 25 minút. Kým sa koláč pečie, pripravíme si sneh - z bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme sneh, ktorý potom navrstvíme na predpečený koláč. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 10 - 15 minút (podľa potreby), kým nie je sneh ružový. Necháme vychladnúť a potom podávame. 

NÁŠ TIP: Avokádo je mimoriadne vyživné a ľahko sa dochucuje, preto ho určite využijete aj v ďalších jedlách, napríklad v šalátoch.

7. Kokosovo-malinová smoothie miska

Kokosovo-malinová smoothie miska, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Smoothie je ideálne pre tých, ktorí sa stravujú zdravo, no nemajú veľa času na zdĺhavé prípravy a vysedávanie pri raňajkách za stolom. Smoothies si vezmete kamkoľvek so sebou, len zmixujete ovocie alebo zeleninu, nalejete do fľašky a cestou do práce vypijete.

Smoothie miska je zase ideálna pre tých, ktorí sa s jedlom radi vyhrajú, naaranžujú ho a potešia nielen svoje chuťové poháriky, ale aj oči. Či ste ten alebo onen prípad, ponorný mixér vám rád pomôže. A možno potešíte nielen seba, ale aj svoju polovičku, smoothie miska je priam ideálna na servírovanie ako raňajky do postele. 

Potrebujeme:

  • 2 zrelé banány
  • 2 šálky malín
  • 2 lyžice mletého kokosu
  • 2 lyžice chia semienok
  • kokosové mlieko

Na ozdobenie:

  • maliny
  • mletý kokos
  • chia semienka

Postup prípravy:

Maliny umyjeme, vložíme do misky k ponornému mixéru, pridáme zrelé banány, chia semienka, kokos a zalejeme kokosovým mliekom tak, aby bola zmes ponorená. Zapneme mixér a o pár minút máme smoothie hotové. Nalejeme ho do misiek, ozdobíme ovocím, kokosom a chia semienkami, necháme 15 minút postáť a podávame.

8. Palacinky s opitými karamelovými jabĺčkami

Palacinky s opitými karamelovými jabĺčkami, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Máte už na popoludnie vymyslený dezert ku káve? Že sa vám nechce zapínať rúru? Ani netreba, skúste tieto jemné palacinky s opitými karamelovými jabĺčkami (alebo s hruškami).

Potrebujeme:

  • 3 dcl mlieka
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl oleja
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • štipka soli
  • 2 vajcia

Na opitý karamel potrebujeme:

  • 1 cm plátok masla (z veľkého 250 g masla)
  • 3 lyžice trstinovéhovo cukru
  • brandy podľa chuti
  • jablká/hrušky
  • škoricu

Postup prípravy:

Všetky suroviny na palacinky dáme do mixéra a rozmixujeme. Necháme postáť asi 30 minút, aby sa cestíčko nažilo. Potom smažíme klasicky na panvici potretej olejom.

Kým sa pečú palacinky, pripravíme si karamelovú omáčku. V hrnci rozpustíme maslo s cukrom a miešame, kým omáčka nezhnedne. Môže dôjsť k tomu, že budete chvíľu miešať hmotu čudnej mastnej konzistencie, nebojte sa však, bude to OK. Keď je cukor hnedý, veľmi opatrne prilejeme brandy, odstúpime, pretože to bude veľmi prskať. Za stáleho miešania hmotu spojíme, ak je cukor príliš tuhý, pridáme teplotu na sporáku, rozpustí sa. Vymiešame riedku hmotu, do ktorej vložíme jabĺčka so škoricou, dobre premiešame a podusíme asi 10 – 15 minút.

Palacinky servírujeme s jabĺčkami a s omáčkou, môžeme i s jogurtom, arašidovými maslom, či s hrozienkami – každý podľa svojej chuti. Dobrú chuť!

9. Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom

Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Skvelý spôsob, ako využiť všetko, čo príroda ponúka v tej najprirodzenejšej forme. O účinkoch prvej (tzv. májovej) bryndze ste už určite počuli. Takisto o pozitívach medvedieho cesnaku. Ja som sa rozhodla spojiť dokopy tieto dve vitamínové bomby a urobiť z nich jednoduchú nátierku. 

Potrebujeme:

  • 125 g bryndze
  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • 60 g masla
  • 2 vajcia na tvrdo
  • soľ (opatrne)
  • korenie, čili

Postup prípravy:

Recept je veľmi jednoduchý – všetky potrebné suroviny dáme do mixovacej nádoby a rozmixujeme. Potom natierame na chlieb alebo pečivo.

10. Krémová polievka s feniklom

Krémová polievka s feniklom, recept Lucia Súkeníková

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 1 fenikel
  • 1 brokolicu
  • asi 15 ks očisteného ružičkového kelu
  • 2 lahôdkové cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 12 %-ná smotana na varenie 

Na ozdobenie a dochutenie:

  • syr (napr. kozí)
  • krutóny zo staršieho pečiva alebo kváskového chleba
  • soľ/korenie
  • bylinky podľa chuti, napr. rozmarín
  • 2 litre vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup prípravy:

Na olivovovom oleji si orestujeme cibuľku, cesnak nakrájaný na plátky, pridáme ružičkový kel nakrájaný na štvrtky, fenikel nakrájaný na pásiky a orestujeme. Nakoniec pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky a všetko spolu orestujeme. Potom zeleninu zalejeme vývarom alebo vodou, osolíme, okoreníme podľa chuti a varíme asi 10 minút, resp. do zmäknutia zeleniny. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu na varenie, dochutíme podľa seba a necháme prevrieť. Ozdobíme podľa chuti a vychnutávame.

NÁŠ TIP: Zostavili sme pre vás výber 8 najlepších tyčových mixérov. Zvládnu mixovať, drviť, šľahať, sekať aj vymiestiť cesto. 

O autorovi

Lucia Súkeníková
 

Lucia je milovníčkou dobrého jedla a čas strávený v kuchyni je pre ňu relaxom.

Je autorkou úspešných kníh Moje skvelé jedlo, Moje skvelé koláčiky a Recepty našich starých mám. Jej receptami sa môžete inšpirovať na blogu moje-jedlo.sk alebo na instagrame moje.jedlo. Okrem blogovania rada píše na rôzne témy. V súkromnom živote je mamou 2 chlapcov.

Pridajte komentár ku článku

avatar