Poznáte akáciovú vlákninu? Prebiotikum, ktoré prospieva črevnej mikroflóre
Vedeli ste, že naše zdravie začína v črevách? Tam totiž sídli až 80% nášho imunitného systému i milión mikroorganizmov, ktoré podporujú imunitu, ale aj celkové zdravie človeka.
Ak trávenie nefunguje tak, ako má, môžu sa objaviť rôzne tráviace ťažkosti, ako nadúvanie, plynatosť, zápcha, ale aj hnačka. Zle fungujúce trávenie môže byť zároveň aj spúšťačom rozličných chorôb.
Prevenciou pred akýmikoľvek nepríjemnými problémami s tráviacou sústavou je jednoznačne správna, vyvážená strava, pozostávajúca z dostatku vlákniny zo zeleniny a z ovocia, z celozrnných výrobkov, ale aj z dostatočného množstva tekutín.
Účinné môžu byť aj prebiotiká či probiotiká. Prv, než ale začnete s hltaním prebiotík a probiotík v tabletkovej forme, zamerajte svoju pozornosť na akáciovú vlákninu - prírodné prebiotikum, za ktoré vám vaša črevná mikroflóra poďakuje.
Čo je akáciová vláknina?
Akáciová vláknina predstavuje druh rozpustnej vlákniny. Získava sa z miazgy stromu Acacia Senegal, ktorý rastie v africkej púšti.
Pri získavaní akáciového vlákna sú používané iba fyzikálne metódy, vďaka ktorým je výsledná vláknina nezmeneným, čistým produktom v organickej kvalite.
Obsahuje veľké množstvo rozpustnej vlákniny, ktorá ponúka celý rad priaznivých účinkov na ľudský organizmus (1).
Rozpustná vláknina vs. nerozpustná vláknina: Aký je medzi nimi rozdiel?
Akáciovú vlákninu radíme k rozpustným vlákninám. Okrem nich však existuje aj nerozpustná vláknina. Aký je medzi nimi rozdiel?
Nerozpustná vláknina, ako napovedá už aj samotný názov, sa v čreve nerozpúšťa, nerozkladá, ale putuje telom v podstate bez zmeny. To však nie je negatívum, ale práve naopak. Konzumácia nerozpustnej vlákniny pôsobí ako prevencia pred zápchou a môže znižovať riziko vzniku hemoroidov a rôznych záhybov v hrubom čreve.
Nerozpustná vláknina sa nachádza v celých zrnách i v zelenine.
A potom tu máme rozpustnú vlákninu. Tá sa nachádza v šošovici, v orechoch i vo viacerých druhoch ovocia a zeleniny.
Pomáha s reguláciou hmotnosti, znížením vstrebávania tukov, stabilizuje hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol a podporuje črevné baktérie (2).
Aké pozitívne účinky má akáciová vláknina?
Akáciová vláknina má množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus a v poslednej dobe je čoraz viac vyhľadávaná.
S čím všetkým dokáže pomôcť?
Zmiernenie príznakov dráždivého čreva
Dráždivé črevo je sprevádzané častým striedaním zápchy a hnačiek, bolesťami brucha či nadúvaním. Užívanie akáciovej vlákniny pomáha znormalizovať tvrdú a riedku stolicu a zároveň prispieva k osídleniu čreva dobrými baktériami.
Zmiernenie zápchy a uľahčenie vyprázdňovania
Akáciová vláknina zmierňuje zápchu a uľahčuje vyprázdňovanie, čím pomáha dostať von z tela toxíny.
Pomáha pri redukcii hmotnosti
Vláknina je vo všeobecnosti známa tým, že dokáže veľmi dobre zasýtiť a teda pomáha predchádzať prejedaniu sa.
Podľa istej štúdie vysoká konzumácia vlákniny znižuje riziko vzniku obezity až o 30% (3).
Zníženie hladiny cholesterolu
Užívanie akáciovej vlákniny môže pozitívne vplývať aj na zlý cholesterol. Vláknina so sebou naviaže aj určite množstvo cholesterolu, ktoré následne putuje z tela von.
Regulácia hladiny cukru v krvi
Vláknina je dôležitá aj pri regulácii hladiny cukru v krvi a dokáže pomôcť tiež pri rozličných komplikáciách spojených práve s cukrovkou.
Má akáciová vláknina aj nežiadúce účinky?
Nadmerná konzumácia akáciovej vlákniny, ako aj iného druhu vlákniny, môže byť sprevádzaná tráviacimi ťažkosťami - hnačkami, nadúvaním, zápchou či častejším vyprázdňovaním.
Počas konzumácie akáciovej vlákniny je preto veľmi dôležité zvýšiť príjem tekutín. Vláknina totiž veľmi silno pohlcuje vodu, pretože bez nej nevie zväčšiť svoj objem a prečistiť črevá.
Ako užívať akáciovú vlákninu? - Dávkovanie
Akáciová vláknina v čistej podobe je dostupná v prášku, ktorý možno rozmiešať vo vode, v zeleninových a ovocných šťavách, alebo pridať do smoothie či do jogurtu.
Vlákninu možno pridať aj do jedla, ktoré obsahuje veľké množstvo tekutín, aby ich mohla vláknina nasať.
Čo sa týka konkrétneho množstva vlákniny, vždy je potrebné riadiť sa odporúčaným dávkovaním uvedeným pri konkrétnom produkte.
Vo všeobecnosti sa odporúča vlákninu konzumovať 30 minút pred jedlom, prípadne 30 minút po jedle a zapiť dostatočným množstvom vody.
Akáciová vláknina - Kde ju kúpiť?
Pri výbere akáciovej vlákniny je veľmi dôležité siahnuť po kvalitnom, čistom produkte.
Najlepšou formou je organická akáciová vláknina.
Cena od 42 €
Cena od 15 €
Cena od 75 €
Funguje akáciová vláknina? - Skúsenosti/recenzie ľudí
Akáciová vláknina je u nás ešte v podstate novinkou, no už teraz má množstvo svojich priaznivcov.
Ľudia po nej najčastejšie siahajú pri problémoch s trávením - zvyčajne pri zápche, keďže prečisťuje, ale rovnako účinná je aj pri hnačke. Absorbuje totiž vodu a robí stolicu tuhšou. Pri oboch ťažkostiach - pri zápche i hnačke, prináša rýchly nástup želaných účinkov.
Pozitívne skúsenosti s vlákninou majú aj ľudia snažiaci sa zredukovať svoju hmotnosť. Vláknina totiž dokáže vynikajúco zasýtiť, pričom neobsahuje žiadne kalórie.
Konzumácia vlákniny ďalej pozitívne vplýva aj hladinu cukru k krvi či na redukciu zlého cholesterolu. Na tieto účinky však zatiaľ nie je príliš často vyhľadávaná, a to aj napriek tomu, že aj v týchto oblastiach má čo ponúknuť.
Akáciová vláknina má neutrálnu chuť, vďaka čomu je jej konzumácia zvyčajne bezproblémová. V prípade, že by jej chuť predsa len niekomu nevyhovovala, možno ju pridať do smoothie, ovocných a zeleninových štiav či do jedla.
Je akáciová vláknina vhodná pre deti?
Pokiaľ chcete vášmu dieťaťu doplniť vlákninu, prvou cestou by malo byť rozhodne podávanie vyváženej stravy bohatej na vlákninu. Tu patrí predovšetkým ovocie a zelenina.
Ak už potrebujete zvýšiť príjem vlákniny u dieťaťa, je možné siahnuť aj po doplnkoch s obsahom vlákniny, no vždy by malo ísť o také produkty, pri ktorých výrobca uvádza, že sú vhodné aj pre deti.
Vzhľadom na obmedzené množstvo výskumov o podávaní vlákniny deťom, určite odporúčame situáciu vopred konzultovať s pediatrom.
Expert radí
Vlákniny sú nestráviteľné časti potravín, ktoré zväčšujú objem stolice.
Vlákniny rozpustné vo vode, viažu vodu a zmäkčujú stolicu. Sú osobitne vhodné pre liečbu tvrdej stolice, lebo jej zmäkčením nie je vyprázdňovanie pre dieťa také bolestivé. Pektín sa nachádza napríklad v jablkách, slivkách, pomarančoch a sušenom ovocí. Mucilagén obsahujú napríklad obaly semien a morské riasy. Gumma sa nachádza v strukovinách (fazuľa, fazuľové struky, hrach) a ovsených vločkách.
Vlákniny nerozpustné vo vode tiež zväčšujú objem stolice a urýchľujú črevnú motilitu. Patrí tu celulóza, ktorú nachádzame hlavne v otrubách a ovocných šupkách. Ďalej to je hemicelulóza, ktorej je najviac taktiež v otrubách a celých zrnách. Treťou vlákninou vo vode nerozpustnou je lignín, ktorého najviac obsahujú otruby, obilie a zemiaky. Vhodný výber potravín vysoko zvyškovej stravy treba prispôsobiť veku dieťaťa.
MUDr. Dana Jurečková, PhD., hlavná lekárka siete nemocníc Svet zdravia pre pediatriu
Rozpustná vláknina psyllium
Zatiaľ čo akáciová vláknina v našich končinách nie je až tak rozšírená, rozpustná vláknina psyllium sa u nás teší veľkej popularite už niekoľko rokov.
Rovnako ako akáciová vláknina aj psyllium patrí medzi rozpustné druhy vláknin. Získava sa zo semien rastliny Plantago ovata, známej aj pod označením skorocel indický. Táto exotická bylinka sa pestuje predovšetkým v Indii.
Aké účinky má psyllium?
Psyllium sa v črevách nerozkladá úplne (ako napríklad jedlo, ktoré bežne konzumujeme), ale pohlcuje vodu, čím dochádza k jeho zvýšeniu objemu a pružnosti.
Zlepšuje pohyblivosť čriev, celkové trávenie a prispieva aj k účinnejšiemu vstrebávaniu živín.
K ďalším účinkom tohto druhu vlákniny možno zaradiť aj:
Na záver
Vláknina, či už tá akáciová alebo psyllium, môže byť veľmi dobrým pomocníkom pri problémoch s trávením.
Netreba ale zabúdať na to, že všetkého veľa škodí. Vlákninu užívajte s mierou a vždy podľa odporúčaného dávkovania, aby vám nakoniec nepriniesla viac škody ako úžitku.
Pridajte komentár ku článku