Ako si doma pripraviť lahodnú kávu ako z kaviarne?

Home office, karanténa alebo len pochmúrne chladné počasie spôsobilo, že doma trávime väčšinu voľného času. Ak patríte k milovníkom čaju o piatej, možno vám existujúca situácia ani príliš neprekáža, horšie sú na tom ľudia, ktorým v žilách koluje namiesto krvi kofeín. Ako zvládnuť v domácich podmienkach dokonalé espresso či cappuccino?

Ako si doma pripraviť kávu ako z kaviarne

Kaviarenská kultúra v posledných rokoch narastá, a tak niet divu, že sme si zvykli rozmaznávať svoje chuťové poháriky dokonalým espressom, kapučínom s vyšľahanou penou alebo inými kávovými dobrotami, ako je nadýchané latté či macchiato. 

Žiaľ, v týchto časoch, keď mnoho ľudí pracuje z domu, nezostáva veľa času na príjemné márnivé chvíľky v podobe kávy so sebou. Ale nezúfajte! Svojej dávky kofeínu v podobe kvalitnej kávy sa nemusíte vzdať. Naučíme vás niekoľko jednoduchých trikov, vďaka ktorým si pripravíte prvotriednej kávu aj v pohodlí domova. 

Na správnom kávovare záleží

Túžite po filtrovanej káve alebo nedáte dopustiť na klasické espresso? Tak znie základná otázka, ktorú si pri výbere kávovaru musíte položiť.

French Press, Dripper, Aeropress či Chemex

Ak patríte k ľuďom, ktorí pijú kávu po litroch a nevadí im experimentovanie, potom stavte na pomôcky ako french press, chemex, dripper alebo aeropress. Výhodou týchto šikovných nástrojov je ich pomerne nízka obstarávacia cena, sú ľahko prenosné a výsledná chuť kávy je čistá a intenzívna.

Na druhú stranu si človek musí uvedomiť, že príprava kávy takýmto spôsobom zaberie o niečo viac času

French press

Kvalitná káva pripravená pomocou french pressu si získala obľubu (nielen) medzi kaviarenskými fajnšmekrami.

Alfou a omegou je čerstvo pomletá kvalitná káva

Vzhľadom na to, že plnohodnotnú kávu s lahodnou chuťou a vôňou získate iba z kvalitne upražených a čerstvo namletých kávových zŕn, baristi odporúčajú zadovážiť si mlynček na kávu, a rozhodne nekupovať už pomletú kávu. 

Prečo? Pretože ihneď po zomletí začína prebiehať oxidácia a práve preto je potrebné čerstvo pomletú kávu okamžite pripraviť. Totiž už 30 minút od pomletia stráca káva väčšinu látok, ktoré vytvárajú chuť a arómu. Neexistuje žiadna metóda skladovania, pomocou ktorej by pomletá káva zostala čerstvá. 

Investícia do mlynčeka na kávu je preto na mieste.

pomletá káva mlynčekom na kávu

Ak si chcete vychutnávať kvalitnú a čerstvú kávu, bez mlynčeka sa nezaobídete.

Pákové, automatické a kapsulové kávovary

Pákový kávovar

Ak si radšej vychutnávate klasické espresso, chcete ovplyvňovať výslednú chuť kávy a milujete aj samotný rituál jej prípravy, kúpte si pákový kávovar. Veľkým plusom pákového kávovaru je vysoká kvalita pripravenej šálky kávy a tiež veľká variabilita, čo sa napríklad množstva kávy týka.

Je ale fér spomenúť, že naučiť sa pripravovať kávu na pákovom kávovare nejakú chvíľu trvá. Fakt, že nestačí iba stlačiť tlačidlo, môže niektorých záujemcov o kúpu pákového kávovaru odradiť. Rovnako ako to, že po príprave kávy je nutné vždy umyť páku.

Automatický kávovar

Ak sa s prípravou kávy nechcete maznať, a chcete, aby za vás kávovar urobil všetko sám len stlačením jediného tlačidla, siahnite radšej po automatickom kávovare. 

Na trhu dnes už nájdete nespočetné množstvo kávovarov, ktoré vám pripravia prvotriednu kávu. Poradia si za vás s odmeraním presnej dávky kávy, cez jej pomletie a sparenie, až po vyčistenie a ukončenie celého procesu prípravy kávy.

Najväčšou výhodou automatických kávovarov je jednoduchosť pri ovládaní

atuomatický kávovar

Automatický kávovar za vás urobí výbornú kávu len stlačením tlačidla.

Kapsulový kávovar

A ak ste priaznivcom zlatej strednej cesty, jednoduchého ovládania a širokého výberu najrôznejších chutí kávy, pravdepodobne siahnete po kapsulovom variante. Ten je ideálny pre všetkých, ktorí nechcú pri príprave kávy stráviť ani minútu naviac, a zároveň nedajú dopustiť na dobrú kávu. 

Pred kúpou kávovaru na kapsule sa však najprv oplatí spočítať si mesačnú spotrebu kávy. Jedine tak zistíte, či každý mesiac za nové kapsule nevyhodíte desiatky eur. 

Napenené espresso ako z kaviarne?

Rozhodli ste sa pre kávovar na espresso? Skvelá voľba! S týmto prístrojom totiž dokážete vykúzliť nielen espresso, ale aj lungo, cappuccino alebo napríklad latté. 

Pokiaľ máte automatický kávovar, stačí jednoducho stlačiť príslušné tlačidlo a kávovar za vás pripraví lahodné espresso. 

Ak vlastníte pákový kávovar, nameľte si 7 gramov kvalitnej zrnkovej kávy, namletú kávu utlačte tamperom, a následne vložte páku do kávovaru. Potom stlačte tlačidlo pre prípravu kávy a čakajte. 

Zárukou dobre odvedenej práce je čas, tlak a objem. V ideálnom prípade je voda pretlačená tlakom 9 barov, a to pri teplote vody okolo 90 °C. Zároveň by celá príprava nemala trvať dlhšie ako 30 sekúnd a výsledné espresso by malo mať objem 25 až 35 mililitrov. Výhodou automatických kávovarov je, že túto celú vedu vyriešia za vás.

Samotnou bodkou je lieskovooriešková pena, alebo tiež crema, ktorá z obyčajného espressa vyčaruje lahodný nápoj. Správna pena je hladká, konzistentná a bez bubliniek. Ak tieto parametre vaše espresso nespĺňa, pravdepodobne ste niekde pri príprave kávy urobili chybu.

ako si pripraviť espresso

Lahodné espresso ako z kaviarne si môžete bez problémov dopriať aj v pohodlí domova.

Pripravte si lahodné cappuccino

Na príprave espressa nie je nič zložité. Chvíľa napätia prichádza pri šľahaní mlieka na cappuccino. Aj keď sa šľahanie zdá ako jednoduchá záležitosť, nenechajte sa zmiasť. Existuje hneď niekoľko parametrov, ktoré ovplyvňujú, či bude výsledná pena skvelá ako z kaviarne.

Kávovar so zabudovanou tryskou

Najprv si pripravte studené plnotučné mlieko, ktoré nalejte do polovice nerezovej kanvičky. Ak váš kávovar disponuje tryskou na napenenie mlieka, ponorte ju asi jeden centimeter pod povrch mlieka a môžete sa pustiť do šľahania.

S kanvičkou je dôležité neustále pracovať, a tak ju počas šľahania posúvajte dole k stolu, prípadne ju jemne nakloňte. Pomaly uvidíte, ako sa za jemného prskania tvorí krásna, skoro až sklovitá, pena.

Kedy so šľahaním skončiť? Jednoducho v momente, kedy vás kanvička začne páliť. Potom už stačí trysku utrieť handričkou a kanvičkou poklepať o stôl tak, aby na povrchu neboli veľké bublinky.

Capuccino

Príprava cappuccina vás možno bude stáť trochu cviku, no tréning robí majstra.

Šikovný napeňovač mlieka

Ak váš kávovar nemá trysku na prípravu peny, nezúfajte! Zaobstarajte si napeňovač mlieka a celý proces si výrazne zjednodušíte. Jednoducho do napeňovača nalejete mlieko a zapnete tlačidlo. A výborná pena je na svete, aj keď ste baristický antitalent.

Cremu už máme, ale ešte predčasne neoslavujte! Najťažšia úloha ešte len prichádza, a to naliatie našľahaného mlieka do espressa. Ak nie ste žiadni kaviarenskí majstri, tak na prvýkrát nemusíte v šálke vyčarovať obrázok roztomilého medvedíka či srdiečka.

Bohato postačí, keď budete liať penu do stredu šálky s espressom, a akonáhle bude tekutina v šálke zhruba v polovici, priblížte kanvičku a ľahko ju nakloňte. Uvidíte, že aj tento jednoduchý latté art bude vyzerať skvele a čo je najdôležitejšie, výborne chutiť.


O autorovi

PR článok
 

Ak máte záujem o napísanie kvalitného a zaujímavého PR či natívneho článku, naši copywriteri sa o to postarajú. Napíšte nám na: hello@kombo.sk. (PR článok nemusí vyjadrovať názory redakcie.)

Pridajte komentár ku článku

avatar