Skladovanie potravín ekologickejšie. Zadovážte si voskové obrúsky
Ostávajú vám pri varení odrezky ovocia a zeleniny, ktoré putujú v plastovom vrecúšku do chladničky a odtiaľ po pár dňoch do koša? Chlieb nestíhate skonzumovať v deň ako ste ho zakúpili a na druhý deň je tak suchý, že je už nepoužiteľný? Máte pocit, že zbytočne vyhadzujete veľa potravín?
Vďaka jednoduchému pomocníkovi, akým je voskový obrúsok, môžete životnosť oboch spomínaných druhov potravín podstatne predĺžiť. A nielen to. Pomôžete aj prírode oddýchnuť si od množstva plastu.
A to stále nie sú všetky výhody, ktoré vám prinesie používanie voskových obalov na potraviny. Vďaka týmto pomocníkom, ktorých si ľahko vyrobíte aj doma, bude vaša domácnosť o niečo ekologickejšia a peňaženka plnšia. Poradíme, ako na to.
Čo sú to voskové obrúsky?
Voskové obrúsky predstavujú prírodnú alternatívu plastových vrecúšok, potravinovej fólie a alobalu. Ide o prírodné obaly na potraviny, ktoré sa vyrábajú zo 100 % bavlny, včelieho vosku, živice a jojobového oleja.
Na čo sa používajú voskové obrúsky?
Voskové obrúsky slúžia ako prírodný obal na potraviny.
Potraviny vďaka vosku v nich vydržia dlhšie čerstvé a svieže. Vosk má totiž antibakteriálne vlastnosti, ktoré spomaľujú proces starnutia a chránia potraviny pred vyschnutím. Voskové obrúsky vám tak pomôžu ušetriť stovky eur, ktoré by vás inak stáli vyhodené potraviny a navyše, keďže sú použiteľné opakovane, šetria aj prírodu od odpadu z plastových vrecúšok.
Obrúsky zo včelieho vosku sú ideálne na balenie potravín, desiat, pečiva, ovocia aj zeleniny, prikrývanie misiek a pohárov. Môžete do nich zabaliť odrezky zeleniny v chladničke, ale aj rožok do školy či na výlet.
Voskový obal na chlieb pomôže zabrániť jeho obschnutiu, a tak budete mať pečivo ako práve upečené niekoľko dní. Pred použitím, voskový obrúsok niekoľkokrát pokrčte a narovnajte. Zaktivizujete tak jeho lepivú vrstvu.
Navyše sú voskové obrúsky aj ideálnym pomocníkom pri kváskovaní a fermentovaní, kde ich môžete využiť na prikrytie misky. Horúce potraviny nechajte pred zabalením do obalu z vosku najskôr vychladnúť.
Vyhnúť by ste sa mali používaniu obrúskov z vosku na surové mäso, ryby, tvaroh a rôzne plesnivé a mäkké syry. Ide o potraviny, ktoré sa môžu na obrúsok ľahko nalepiť.
Okrem kuchyne môžete obrúsok z vosku využiť aj na šetrné balenie mydla, zubnej kefky alebo tuhého šampónu.
Voskové obaly menších rozmerov
Tieto včelia obrúsky ponúkajú rozmer okolo 20x20 cm a pre sú vhodné na prikrytie pohárov alebo na uskladnenie kúskov ovocia a zeleniny.
Cena od 3,50 €
Cena od 6 €
Cena od 3,50 €
Voskové obaly stredných rozmerov
Stredné voskové obaly majú spravidla rozmer pohybujúci sa okolo 25 x25 cm. Sú ideálne na zabalenie desiaty.
Cena od 6 €
Cena od 6 €
Cena od 7 €
Voskové obaly veľkých rozmerov
Voskové obaly tých najväčších rozmerov dokonale poslúžia pri zakrývaní mís, tanierov alebo pri balení bagiet. Ich rozmery sa pohybujú okolo 40x40 cm.
Cena od 14 €
Cena od 8 €
Cena od 8 €
Ako sa starať o voskové obrúsky
Voskový obal na potraviny je možné používať opakovane. Stačí obrúsok po použití umyť vlažnou vodou, vysušiť a je pripravený na ďalšie použitie.
V prípade nového obrúska voda pri umývaní po ňom iba stečie a dá sa hneď znova použiť. Starší obrúsok môže umývaním navlhnúť, nechajte ho preto najskôr vyschnúť v rozloženom stave. Všetky voskové obrúsky môžete umývať aj pod tečúcou vodou a jemnou hubkou na riad. V prípade, ak je na obrúsok nalepený aj kúsok jedla, môžete použiť aj šetrný prostriedok na umývanie riadu.
Vyhnite sa používaniu príliš teplej vody. Vosk sa v teple topí, došlo by preto k znehodnoteniu obrúska. Voskové obrúsky sú nevhodné do umývačky riadu aj mikrovlnky.
Pri správnom používaní vám jeden voskový obal na potraviny môže slúžiť až rok. Po doslúžení ho nevyhadzujte do koša, ale skompostujte, prípadne ho obnovte zažehlením nového včelieho vosku.
Ako si vyrobiť voskový obrúsok
Výroba obrúsku zo včelieho vosku je jednoduchá a nezaberie vám viac ako hodinu. Všetky pomôcky na výrobu voskového obrúska kúpite napríklad v obchode na výrobu domácej kozmetiky. Na domáci voskový obrúsok budete potrebovať:
- bavlnenú alebo ľanovú látku,
- nožnice (endlovacie),
- včelí vosk,
- prírodnú živicu (potravinársku)
- jojobový olej,
- starší hrniec,
- papier na pečenie,
- plech,
- malý štetec.
Domáci voskový obrúsok – postup
Rozohrejte si rúru na pečenie na 75 °C. Z pripravenej látky vystrihnite obrúsok ľubovoľnej veľkosti. Najčastejšie používané rozmery voskových obrúskov sú 20×20, 25×25, 35×35, 40×50 cm. Ideálne na strihanie voskového obrúska sú tzv. endlovacie nožničky. Tieto nožnice strihajú cikcakovito, vďaka čomu sa látka následne nenitkuje.
V hrnci vo vodnom kúpeli roztopte nastrúhaný vosk, prírodnú živicu a jojobový olej. Na 60 g vosku použite približne 20 g živice a 5 ml oleja. Pozor, hrniec sa voskom môže mierne znehodnotiť, preto je najlepšie použiť hrniec, ktorý už nepotrebujete.
Pripravenú látku položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne na ňu natrite pripravenú zmes. Vosková zmes rýchlo tuhne, preto je potrebné pracovať rýchlo. Avšak nemusíte sa báť prípadných hrubších vrstiev, či nerovností. Pri topení v rúre sa vosk krásne zjednotí.
Plech s obrúskom vložte do rúry na pečenie na približne 5 až 10 minút. Vosková vrstva sa tak rovnomerne roztopí a pokryje celý povrch obrúska. Po vytiahnutí chyťte obrúsok za rohy a vytraste ho vo vzduchu. Obrúsok z vosku vďaka tomu takmer okamžite vyschne a je pripravený na použitie.
Vosk môžete do obrúska namiesto pečenia aj zažehliť cez papier na pečenie. Žehličku si v tomto prípade nastavte na 65 °C a opatrne ňou postupne prechádzajte po celej ploche obrúska.
Na záver
Postup ako vyrobiť voskový obrúsok je jednoduchý a zvládnu ho aj začiatočníci. Ak ste si teda zatiaľ výhody voskových obalov na potraviny nevyskúšali vo vlastnej domácnosti, môžete to rýchlo napraviť. A verte či nie, aj tu platí, kto raz voskový obrúsok vyskúša, nebude chcieť na balenie potravín využiť nič iné.
Pridajte komentár ku článku