Remoska Original so 60-ročnou tradíciou: Pečie stále tak dobre? - Recenzia
Kto by nepoznal legendárnu Remosku. Obľúbenú stálicu, ktorá trhu kuchynských pomocníkov kraľuje už dlhých 60 rokov.
Naše mamky a babky v nej s láskou pripravovali najchutnejšie dobroty po celé desaťročia. V čase najväčšieho remoskového boomu snáď ani nebolo domácnosti, v ktorej by v nedeľu na obed nebolo chrumkavé kura pripravené práve v Remoske.
Mnohí si ju pamätáme ako hliníkovú misu s hnedou pokrievkou. Jej výzor sa však rokmi zmenil a populárna Remoska sa dočkala množstva inovácií. Nielenže opeknela a zmodernela, ale stala sa tiež energeticky úspornejšou.
Čo ale jej funkčnosť? Dokáže vypekať tak dobre ako kedysi? To sa dozviete v našej recenzii.
Uplynulé týždne sme strávili v kuchyni s Remoskou, aby sme vám mohli priniesť naše skúsenosti a postrehy s týmto pomocníkom. Oplatí sa jeho kúpa aj po rokoch?
Čo je to Remoska?
Poďme pekne po poriadku a najprv si čo to povedzme o samotnej Remoske.
Keď sa povie Remoska, mnohým z nás sa automaticky vybavia spomienky na detstvo a na chutné jedlá, ktoré nám naše mamy či staré mamy pripravovali v Remoskách.
Iných zas slovo "Remoska" dokáže nostalgicky preniesť do doby komunizmu, socializmu či Československa. Také mladšie generácie však často vôbec netušia, čo to Remoska vlastne je.
Remoska v podstate predstavuje malú elektrickú rúru, ktorá je na rozdiel od tej klasickej nielen kompaktnejšia, menšia a v neposlednom rade aj prenosnejšia, ale tiež i úspornejšia. Ďalšou výhodou je aj jej multifunkčné využitie. Možno v nej totiž piecť, ale aj dusiť, smažiť, zapekať, ohrievať či dokonca rozmrazovať.
Ku cti jej rozhodne slúži aj jej československý pôvod. Prvá Remoska na svete bola vyrobená v Kostelci nad Čérnymi lesy, a to už v roku 1957. O sedem rokov na to sa mohla pochváliť registrovanou ochrannou známkou. Remoska nezostala iba u nás, ale prekročila hranice a svoj úspech zožala aj v Anglicku.
Keďže ale doba ide dopredu a vývoj sa nedá zastaviť, musela sa i Remoska prispôsobiť aktuálnym podmienkam trhu i nárokom používateľov. V roku 2013 zmenila svoj tvar, farby, dizajn, ale i svoje technické parametre.
Typy remosiek
Dnes možno dostať Remosku vo viacerých vyhotoveniach - Remoska Tria, Remoska Prima a Remoska Vega.
Remoska Tria je kombináciou hrnca na varenie, misy na pečenie a tlakového hrnca. Má teda všestranné využitie a umožňuje prípravu jedla na všetkých tepelných zdrojoch, vrátane indukcie.
Pokiaľ túžite po čo najvernejšej kópii starej dobrej Remosky, siahnite po niektorej Remoske z rady Remoska Prima. Títo pomocníci sú určení na zdravé a úsporné pečenie.
Pod označením Remoska Vega nájdete hrnce a panvice s nepriľnavým povrchom z čiastočiek oxidu titánu pre zabezpečenie vysokej odolnosti, ale aj rovnomernej distribúcie tepla.
Jednotlivé remosky sú dostupné vo variáciách s pokrievkou so skleneným okienkom, bez okienka a tiež v dvoch veľkostiach - objem 2l alebo 4l, do malých i veľkých rodín.
Ja som sa rozhodla vyskúšať remosku z rady Prima so skleneným okienkom a objemom 4 litre. A ako to dopadlo?
Remoska dorazila. Aké sú moje prvé dojmy?
Keďže som si vybrala Remosku s objemom 4 litre, kuriér ma prekvapil veľkou krabicou. V nej sa nachádzala misa, pokrievka, stojan, odnímateľný prívodný kábel a návod na použitie. Všetko bolo veľmi dobre zabalené, aby sa nič nepoškodilo.
Remoska na mňa na prvý pohľad pôsobila dosť robustne, to sa však po pár spoločných chvíľach strávených v kuchyni zmenilo a zvykli sme si na seba. Ja som si tiež zvykla na to, že predtým než v Remoske idem niečo pripraviť, musím jej urobiť dostatočné miesto.
Misa má sama o sebe priemer 29 cm. Keď sa však postaví na stojan a prikryje sa pokrievkou, zaberie ešte o niečo viac miesta. Výška misy je 11 cm a váha celej (nenaplnenej) Remosky v kope cca 3 kg.
Remoska vyzerá celkovo veľmi kvalitne vyhotovená, stojí pevne a dizajnovo zapadne aj do tej najmodernejšej kuchyne.
Z čoho Remoska pozostáva?
Ako som už naznačila, Remosku tvoria tri hlavné časti, a to misa, stojan a pokrievka, v ktorej sa nachádza výhrevné teleso.
Misa
Misa, do ktorej sa ukladajú suroviny je vyrobená z hliníka, ktorý v spolupráci s pokrievkou zabezpečuje rovnomernú distribúciu tepla. Samozrejmosťou misy je nepriľnavý povrch, ktorý má na starosti Teflon.
Pokrievka
Pokrievka je určená na vrch misy a podľa preferencií používateľa môže, ale aj nemusí mať sklenené okienko. To však ja osobne hodnotím ako praktický doplnok.
Vrchná časť pokrievky je z antikórového plechu, kým spodná časť je navyše vybavená i nepriľnavým povrchom. V pokrievke sa ukrýva i tepelná špirála.
Pokrievka je skonštruovaná tak, aby ju bolo možné položiť/odkladať na pracovnú plochu, bez poškodenia. Nachádzajú sa v nej malé dierky pre odvádzanie pary.
Stojan
Stojan je síce vyrobený z plastu, no netreba sa obávať jeho životnosti. Práve vďaka plastovému vyhotoveniu uľahčuje manipuláciu s Remoskou počas prípravy jedla, ale zároveň poslúži aj ako servírovací stojan.
Remoska má iba jeden jediný gombík určený na zapnutie. Teda žiadne iné tlačidlá na prepínanie nejakých programov či reguláciu teploty na nej nehľadajte.
Počas prevádzky pracuje pri teplote v rozmedzí od 160 - 180 °C (podľa druhu a množstva surovín), čo je ideálna teplota vhodná na prípravu drvivej väčšiny surovín.
Po zoznámení sa s Remoskou i s návodom na použitie, som sa s chuťou pustila do testovania. 🙂
Čo je potrebné vedieť?
Moje skúsenosti s Remoskou Prima
Keďže som v Remoske doposiaľ nikdy nepiekla, rozhodla som na začiatok skúsiť niečo jednoduchšie, a to pizzu z domáceho cesta. Nasledovali pečené kuracie stehná i sladká dobrota v podobe pečených buchiet.
Pizza z Remosky
Cesto na pizzu najčastejšie zvyknem pripravovať nekysnuté, pretože je nielen rýchlo vymiesené, ale rovnako rýchlo aj hotové.
Po rozvaľkaní cesta na požadovaný tvar, som ho premiestnila do Remosky vystlanej papierom na pečenie. Pridala som ďalšie suroviny na vrch, zavrela poklop, pripojila prívodný kábel, zapojila do elektriny a stlačila tlačidlo na zapnutie Remosky. Nie je potrebné nastavovať nič ďalšie - žiadnu teplotu či čas.
Čo sa týka teploty, je to v poriadku, keďže Remoska pracuje pri teplote od 160 do 180 °C. Problémom pre niekoho môže byť chýbajúci časovač. Ten však nemusí byť prítomný ani pri rúre. Odporúčam teda zaobstarať si nejakú šikovnú digitálnu minútku alebo využívať časovač na telefóne.
Pizzu z tohto cesta zvyknem pripravovať v rúre približne 15 minút a tak som si časovač nastavila na štvrť hodinku. Výhodou Remosky je sklenené okienko na pokrievke, ktoré umožňuje sledovať priebeh prípravy. Po dopečení som vytiahla prívodný kábel z elektriny a dala dole pokrievku. Pizzu som nechala trochu vychladnúť.
Po vytiahnutí z Remosky som ju nakrájala (neodporúčam krájať priamo v mise, mohol by sa poškodiť jej povrch). Pizza bola rovnomerne prepečená a chutila výborne.
Super, prvé skúšku Remosky som zvládla a tak som sa mohla pustiť do niečoho náročnejšieho - do prípravy pečeného kuraťa.
Príprava pizze v Remoske.
Príprava kuracieho mäsa
Mať Remosku a nepiecť v nej kura, by bolo doslova hriechom. A tak sme si u nás doma pripravili v Remoske pečené kuracie stehná na kapuste.
Kyslú kapustu spolu s kúskami klobásy, jablka a cibule som najprv chvíľu podusila v hrnci na sporáku. Potom som ju rovnomerne poukladala na spod misy a na to kuracie stehná. Okorenila som ich a na vrch každého stehna som dala kúsok masla a plátky cesnaku.
Remosku som prikryla pokrievkou, zapojila do elektriny a zapla. Nastavila som si časovač na telefóne a sem-tam som hodila očko na sklenené okienko, cez ktoré som kontrolovala prípravku kuraťa.
Počas pečenia netreba podlievať - jednak preto, že použité suroviny pustia šťavu, ale tiež aj kvôli tomu, že ak mäso podlievate, nepečie sa, ale dusí a konečný výsledok tak nemusí byť taký, ako ste si predstavovali.
Stehná na kyslej kapuste boli hotové približne po štyridsiatich minútach a chutili vynikajúco.
Príprava kuracích stehien na kyslej kapuste v Remoske.
Pečené buchty
Remoska je vynikajúcim pomocníkom aj pri pečení sladkých dobrôt, ako rôzne koláče či buchty.
U nás doma buchty už dlhé roky pripravujeme podľa toho istého receptu. Najprv si pripravíme kvások z mlieka (250 ml), trošky cukru (cca 1 PL lyžica) a droždia (jedna kocka) - ak by vás zaujímal i recept, pridávam presné množstvo surovín.
Ďalej som dôkladne vymiešala tri žĺtky so 60 g cukru a túto zmes spojila s 500 g hladkej preosiatej múky, soľou (1/2 KL), kváskom a 2dcl oleja. Vypracovala som hladké cesto a nechala vykysnúť. Potom už stačí iba cesto vyvaľkať, rozrezať na kocky a pridať plnku podľa chuti. Buchty odporúčam pred pečením potrieť rozpusteným maslom.
Buchty som postupne naukladala do Remosky, pekne vedľa seba, nechala som trochu podkysnúť, prikryla misu vekom a zapla. Po uplynutí cca 30 minút, keď už mali peknú zlatohnedú farbu som Remosku vypla a nechala buchty ešte trocha dôjsť v teple.
A výsledok? Rovnomerne prepečené, chutné buchty, mäkučké ako vata.
Príprava pečených buchiet v Remoske.
Aká je jej cena?
Neviem, za koľko sa dala kedysi kúpiť Remoska a nepamätá si to už ani moja mamina, no na tú súčasnú (konkrétne typ Remoska Prima) si pripravte minimálne 105 €. To je suma, za ktorú sa aktuálne predáva Remoska Prima bez skleneného okienka na pokrievke, s objemom 2 l.
Remoska Prima s objemom 4 l a skleneným okienkom stojí momentálne 120 €. Pre niekoho možno veľa, pre niekoho možno málo. Každopádne, cena je primeraná k tomu všetkému, čo Remoska dokáže.
Video
Výhody a nevýhody
Výhody
Nevýhody
Môj celkový dojem a hodnotenie
S Remoskou si spolu svorne nažívame už nejaký ten piatok, a ja nechápem len jedno - ako som bez nej doteraz mohla žiť. 😀 Veru, odkedy som si ju rozbalila, pripravujem v nej jedlo takmer každý jeden deň.
Remosku som si obľúbila predovšetkým kvôli jej praktickosti. Položím na kuchynskú linku, vložím suroviny, prikryjem a stlačením jediného tlačidla zapnem. Žiadne iné nastavenia, žiadna dilema z toho, akú teplotu pre pripravované jedlo zvoliť. Skrátka, Remoska sa obsluhuje tak jednoducho, že to zvládne ktokoľvek.
Pokrievka Remosky je vybavená prehľadným skleneným okienkom, ktoré umožňuje mať prípravu jedla po celý čas pod palcom. Toto je ďalšia skvelá vec, pretože ak by som neustále dvíhala poklop a kontrolovala, či je jedlo už hotové, zbytočne by tým stratilo na šťavnatosti a chuti.
Praktickosť Remosky pre mňa spočíva aj v tom, že ju mám počas prípravy neustále na očiach a pod rukami, teda nemusím sa ku nej zohýnať ako k rúre.
Vyzdvihnúť musím aj jej multifunkčné využitie. V popise od výrobcu sa síce dočítate, že tento typ Remosky je určený na pečenie, no pokojne (podľa mojich osobných skúseností) v nej môžete jedlo aj dusiť, smažiť, grilovať a Remoska sa vynikajúco popasuje i s prípravou ryže.
Čo mi trošičku chýba, no postupne si na to predsa len začínam zvykať, je chýbajúci časovač, vďaka ktorému by sa Remoska vypla po uplynutí zvoleného času. Okrem tohto nedostatku a zanechávania odtlačkov na pokrievke (tých sa ale dá ľahko zbaviť za pomoci nerezového čističa) však ťažko nájdem na Remoske iné negatíva. Je to proste tak, sadli sme si na prvýkrát. 🙂
Nepriľnavý povrch misy sa stará o to, aby sa v Remoske nikdy nič nepripálilo a jednoducho sa čistila. Pokiaľ ale chcete, aby vám slúžila čo najdlhšie, nezabudnite sa o ňu pravidelne s láskou starať.
Pridajte vašu recenziu