Kváskujete? Tieto produkty si zamilujete - Recenzia a skúsenosti

skúsenosti kváskovanie

Kváskovanie a pečenie domáceho chrumkavého chlebíka poznali už naše babičky i prababičky. Chlieb pripravovali z kvásku a neodmysliteľnými ingredienciami, ktoré do neho vkladali boli aj láska a starostlivosť.

Postupom času, keď sa na scéne objavilo droždie, mnoho gazdiniek z dôvodu úspornosti času, ale aj nenáročnej prípravy, prešlo na jednoduchšiu alternatívu a na kvások sa nejako pozabudlo. Ale nie nadlho. Kváskovanie totiž v posledných rokoch zažíva boom a teší sa čoraz väčšej popularite. Aj nás chytilo za srdce, preto sme sa tentokrát rozhodli otestovať produkty, ktoré vám pri kváskovaní nesmú chýbať.

Preverené užívateľmi

produkty preverené užívateľmi

Produkty na kváskovanie pre vás testovala Slávka Biskupičová, ktorá kváskovaniu podľahla pred rokom. Odvtedy s kváskom skúsila pripraviť už kadečo - od tradičného kváskového chlebíka, cez rôzne sladké koláče až po pizzu či iné slané dobroty.

Dnes sa s vami podelí o svoje dojmy z testovania kváskovacích múk, ošatky i ľanového vrecka. 

Veľmi rada pečiem a už vyše roka namiesto droždia používam vlastný kvások. Recepty čerpám z internetu, vymýšľam vlastné a rada nazriem aj do populárnych kníh Kváskovanie 1 a Kváskovanie 2.

Na trhu sú rôzne múky od viacero výrobcov - slovenských aj zahraničných značiek, múky podľa typu mletia (hladká, polohrubá, hrubá), ražná, pšeničná, špaldová, pohánková,... Ja som dostala na otestovanie 5 druhov múk určených na kváskovanie. Ale pozor, nejde len o nejaké obyčajné múky. Tieto múky totiž pochádzajú z mlynu Trenčan, ktorý ich vytvoril v spolupráci s autorkami už spomínaných kníh o kváskovaní. Aj preto mi bolo doslova cťou, testovať tieto múky.

Okrem múk som ďalej testovala i ošatku na chlieb a eko vrecko na nákup. Všetky produkty pochádzajú z internetového obchodu Valachshop.sk, ktorý má vo svojej ponuke množstvo tradičných slovenských a českých výrobkov vysokej kvality. Ak aj vy nedáte dopustiť na naše domáce výrobky, určite vám odporúčam nazrieť do tohto eshopu. 

Keďže milujem kváskovanie, do skúšania múk, ošatky, ale i eko vrecka som sa pustila s veľkým nadšením. Výsledky môjho snaženia i nadšenia si môžete pozrieť v tejto recenzii. 🙂 

Kváskovacie múky recenzie

Každá múka je odlíšená farebným balením. 

Valachshop skúsenosti

V balíku sa nachádzala aj hranatá ošatka a nákupné vrecko. 


Ražná múka celozrná na kváskovanie - Ideál na zakladanie kvásku

• 1 kg

Ražná múka celozrnná na kváskovanie
Kváskovanie skúsenosti
Múky kváskovanie testovanie

Ražná múka celozrnná je vhodná do cesta na chlieb alebo v prvej fáze zakladania kvásku. 

Predáva sa v peknom tyrkysovom obale s objemom 1 kg. Ako napovedá už aj samotný názov, je ideálna na prípravu ražného chlebíka. Je celozrnná, čo znamená, že obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. 

Aby som múku otestovala čo najviac, ako sa len dá, rozhodla som sa ju vyskúšať na prikrmovanie môjho kvásku. Odobrala som polievkovú lyžicu kvásku, pohár číslo 1 som kŕmila múkou na kváskovanie, pohár číslo 2 konkurenčnou múkou Kuchenmeister. 

Po pár dňoch mal pohár číslo 1 (kvások kŕmený múkou na kváskovanie) výraznejšie bublinkovanie, t.j. kvások je aktívnejší. Aj na základe tohto môjho testu môžem mnou testovanú ražnú múku celozrnnú označiť za tú najlepšiu voľbou pri zakladaní kvásku. 

Pozornému oku tiež iste neujde, že každá z múk má na obale aj značku Slovak kvality. Ide o značku udeľovanú Ministerstvom poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorou sa môžu pochváliť tie najlepšie slovenské produkty. 

Výhody

  • krásny tyrkysový obal
  • ideál na zakladanie kvásku
  • s obsahom zdraviu prospešných látok
  • čisté zloženie
  • vyrobená na Slovensku
  • značka Slovak kvality

Nevýhody

  • v porovnaní s ostatnými múkami trochu vyššia cena

Orientačná cena

1 €

Hodnotenie

Ražná múka chlebová na kváskovanie - Na kŕmenie kvásku a do rozkvasu

• 1 kg

Ražná múka chlebová na kváskovanie

Ražná múka chlebová je vhodná na použitie do perníkových koláčov, no predovšetkým do rozkvasu na chlebík a na dokrmovanie kvásku.

V procese kváskovania má teda veľmi dôležitú úlohu a pokiaľ ste podľahli kváskovaniu, rozhodne nemôže chýbať vo vašej výbave. 

Pozastaviť sa musím aj pri farbe obalu, ktorý je pri tomto druhu múky hnedý ako chlebík - ražná tehlička. Ten možno nájsť aj na hornom leme obalu. Celkovo ma tento rôznofarebný koncept múk veľmi zaujal, a tak som trochu pátrala ako vznikol. Zistila som, že za nim stoja autorky kníh Kváskovanie, ktoré chceli v prvom rade staviť na prehľadnosť a praktickosť. Vďaka tomu, že každá z múk má svoju farbu, už si ich viac nezameníte, a taktiež sa môžete spoľahnúť na to, že ak pošlete manžela do obchodu po "tú múku v hnedom obale", donesie vám ražnú chlebovú. Super nápad, však? 🙂 

Aj táto múka je dostupná v objeme 1 kg a predáva sa za cenu cca 1 €. Pri cene mi nedá nespomenúť, že v porovnaní s ostatnými múkami ide o niečo vyššiu sumu, čo môže byť mínusom pre viacero gazdiniek. 

Výhody

  • ideálna na dokrmovanie kvásku
  • rozpoznateľný obal
  • kvalitné zloženie bez pridaných látok
  • vyrobená na Slovensku
  • značka Slovak kvality

Nevýhody

  • v porovnaní s ostatnými múkami trochu vyššia cena

Orientačná cena

1 €

Hodnotenie

• 1 kg

Pšeničná múka hladká na kváskovanie

Pšeničná múka hladká na kváskovanie je skvelou voľbou do všetkých krehkých ciest, pizze, rožkov, toustového chlebíka či muffinov. Práve do muffinov som ju skúsila pridať aj ja a výsledok bol vynikajúci. 🙂 O tom, kde múku použiť vám napovie aj lem nachádzajúci sa v hornej časti obalu. 

Súčasťou tejto múky sú frakcie pšeničného zrna, ktoré stoja za mäkkými a nadýchanými pavučinkovými striedkami, čo môžem po mojom testovaní len a len potvrdiť. Pri pšeničnej múke hladkej sa môžete stretnúť aj s jej ľudovým pomenovaním 00 extra špeciál či dvojnulka. 

Rovnako ako všetky ostatné múky, aj táto pochádza z mlynu Trenčan. Je vyrobená z obilia zožatého na slovenských poliach, pričom sa toto obilie melie taktiež u nás doma na Slovensku. Za takúto podporu slovenského poľnohospodárstva a nášho trhu vôbec, má výrobca moje uznanie. 

Výhody

  • pre krehké sladké i slané cesto
  • kvalitné zloženie
  • nadýchané pavučinkové striedky
  • značka Slovak kvality

Nevýhody

  • v porovnaní s ostatnými múkami trochu vyššia cena

Orientačná cena

1 €

Hodnotenie

• 1 kg

Pšeničná múka chlebová na kváskovanie

Pšeničná múka chlebová je určená na prípravu chutného, nadýchaného chlebíka. 

Môže sa pochváliť vyšším obsahom bielkovín, ktoré v kombinácii s enyzmatickou činnosťou vytvárajú v striedke väčšie oká. 

Táto múka, rovnako ako aj ostatné mnou testované múky pochádzajú z edície "Na kváskovanie". Nie sú však určené len na tento účel (aj keď je pravda, že na kváskovanie sú najlepšie), ale pokojne s nimi možno pripravovať cesto aj s inými kypriacimi prostriedkami, ako napríklad prášok do pečiva či droždie. 

Podľa slov výrobcu pšeničná múka chlebová dostala červený obal z estetického dôvodu - dokonale sa hodí k hnedej ražnej múke. 

Aj táto múka je dostupná v balení s objemom 1 kg a predáva za sa sumu pohybujúca sa okolo 1 €. 

Výhody

  • na prípravu nadýchaného chlebíka
  • striedka má väčšie oká
  • možno použiť aj v kombinácii s rôznymi kypridlami
  • bez pridaných látok
  • značka Slovak kvality

Nevýhody

  • v porovnaní s ostatnými múkami trochu vyššia cena

Orientačná cena

1 €

Hodnotenie

Pšeničná múka polohrubá na kváskovanie - Na sladké i slané dobroty

• 1 kg

Pšeničná múka polohrubá na kváskovanie

Päticu múk na kváskovanie uzatvára pšeničná múka polohrubá, v krásnom ružovom obale, ktorý pripomína sladké maškrty. A to nielen tak náhodou. 

Pšeničná múka polohrubá je stvorená na vypekanie sladkých dobrôt najrozličnejšieho druhu. Je výborná na kysnuté koláče ako od babičky, knedle, buchty, muffiny, šišky, ale taktiež aj na slané maškrty - pagáče či pirohy...

Veľkým plusom kváskovacích múk je aj ich čisté zloženie bez pridania zbytočných látok. V mlyne Trenčan si totiž dávajú na kvalite, ako aj celkovom procese výroby maximálne záležať. Obilie melú čo najšetrnejšie, tak, aby všetky pozitívne vlastnosti obilia prenikli aj do múky. 

Múku dostať v balení v objeme 1 kg, za cenu cca 1 €.

Výhody

  • ideálna na sladké  pečivo
  • čisté zloženie bez zbytočných látok
  • značka Slovak Kvality

Nevýhody

  • v porovnaní s ostatnými múkami trochu vyššia cena

Orientačná cena

1 €

Hodnotenie

Moje pokusy s kváskovacími múkami 

Skúsenosti kváskovanie

Koláčik so pšeničnou múkou polohrubou.

kváskovanie skúsenosti recenzie

Chlebík so pšeničnou múkou chlebovou.

Múky na kváskovanie skúsenosti

Na závin som použila pšeničnú múku hladkú.

Najlepšie múky na kváskovanie test

Muffiny pripravené za pomoci pšeničnej múky polohrubej.

Múky kváskovanie skúsenosti recenzie

Múky na kváskovanie nie sú určené výlučne len na kváskovanie, ale možno ich používať aj s inými kypridlami.

Ošatka na chlieb hranatá skúsenosti
Hranatá ošatka so vzorom recenzia

Pokiaľ už máte nejaké tie skúsenosti s kváskovaním či pečením chleba, ošatku vám zrejme nemusím nejako zvlášť predstavovať. Ak nad pečením vlastného domáceho chlebíka ešte len uvažujete, mali by ste vedieť, že ošatka je nádoba, v ktorej sa kvasí cesto na chlieb, teda nepečie sa v nej.  

Hranatá ošatka, ktorú som dostala na testovanie je čistý prírodný produkt, bez akýchkoľvek chemických látok, vyrobený z celulózy. Tá je biologický rozložiteľný materiál, vďaka čomu je šetrná k životnému prostrediu. Navyše, je aj veľmi priedušná. 

Pred prvým použitím som ošatku podľa odporúčania výrobcu jemne vyčistila kefkou a vysypala som ju škrobom. Veľkou výhodou je, že ošatku stačí vysypať iba prvýkrát a nie opakovane pri každom použití, ako je to napríklad pri pedigovej ošatke. Plusom je podľa mňa aj jednoduchá údržba, keďže ošatka nemá žiadne špáry. Od zostatkového škrobu či múky ju zbavíte otrepaním. Určite neodporúčam močiť, kedže ide o neošetrený materiál. 

S ošatkou som bola počas testovania veľmi spokojná. Cesto sa z nej ľahko vyklápa a veľmi pekným doplnkom je aj vzor. Ten počas pečenia môžete vysypať škrobom či rôznymi semienkami alebo aj makom, tak, ako som to spravila aj ja.

Našla sa však aj nevýhoda. Po upečení chlebík nedržal tvar ošatky, čo sa však stáva pomerne často. 

Ošatka je ľahučká, má hmotnosť 340 gramov a rozmery 15,5 cm x 27,5 cm x 6,5 cm.

Test múk na kváskovanie
Test múk na kváskovanie

Chlebík pred a po upečení, vyklopený na papier na pečenie, bol kysnutý v ošatke vysypanej škrobom. 

Výhody

  • vzor 
  • vyrobená z celulózy
  • bez chemikálií
  • šetrná k životnému prostrediu
  • jednoduchá údržba
  • bez nutnosti opakovaného vysypávania

Nevýhody

  • chlebík nedrží po upečení hranatý tvar

Orientačná cena

11 €

Hodnotenie

Nákupné eko vrecko skúsenosti

Každý, kto žije svoj život s ohľadom na životné prostredie, nepochybne ocení toto nákupné vrecko, ktoré dokáže spoľahlivo nahradiť igelitové tašky. 

Vrecko je vyrobené z ľanu, príjemné na dotyk a má neutrálnu farbu, takže sa hodí mužskému aj ženskému pohlaviu.

Pre ľan ako materiál je typická i vysoká priedušnosť, ale tiež aj schopnosť odpudzovať baktérie či hmyz a prach. Zároveň je vhodný aj pre alergikov.

Vrecko možno vďaka jeho skvelým vlastnostiam použiť na uskladňovanie potravín, ale aj na nákup pečiva, ovocia či zeleniny. 

V hornej časti má praktickú šnúrku na zatiahnutie. Pozitívne hodnotím aj priehľadnosť materiálu, ktorá poskytuje prehľad o tom, čo sa práve vo vrecku nachádza. Ja osobne ho využívam napríklad na nákup ovocia či zeleniny, nalepím nálepku s údajmi o hmotnosti a je to. Podľa mňa ide o omnoho lepšie a ekologickejšie riešenie, ako za každým siahať po igelitovom sáčku. 

Od kedy používam toto vrecko, mám dobrý pocit z toho, že pre túto planétu robím aspoň niečo. Nevýhodu som nenašla žiadnu, aj keď by vlastne nebolo na škodu, ak by výrobca uvádzal aj nosnosť vrecka. 

Výhody

  • vyrobené z ľanu
  • priehľadné
  • príjemné na dotyk
  • opakovane použiteľné
  • možno prať v práčke 
  • viacúčelové použitie (na nákup ovocia, zeleniny, pečiva, na úschovu chleba)

Nevýhody

  • chýba informácia o nosnosti vrecka

Orientačná cena

4 €

Hodnotenie

Pokiaľ kváskovanie ešte len zvažujete, ale z nejakého dôvodu stále váhate, smelo do toho. Pamätám si, ako som s kváskovaním začínala ja. Mala som obavy z toho, ako moje výtvory budú vyzerať i chutiť.

Samozrejme, začiatky boli spojené s množstvom nepodarkov a ešte aj teraz sa niekedy stane, že niečo nevyjde podľa mojich predstáv, ale aj nepodarok je Boží dar. 🙂 Netreba zabúdať na to, že všetko chce svoj čas, a že majstra robí tréning. 

O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálnych štúdií na Prešovskej univerzite v Prešove. Má rada knihy, prechádzky za akéhokoľvek počasia, no zo všetkého najradšej má písanie. 

Rada skúša nové veci a o svoje pocity a postrehy sa delí s ostatnými. V redakcii má na starosti testovanie spotrebičov. Lenka má veľké skúsenosti z práce pre mobilného operátora (soda.o2.sk), kde sa venovala recenzovaniu telefónov.  Viac sa o Lenke môžete dozvedieť aj na Facebooku.

Viac článkov od tohto autora

1
Pridajte vašu recenziu

avatar
Eva
Komboš
Eva
Hodnotenie :
     

Tieto kváskovacie múky sú úplne najlepšie, TOP 🙂 Odkedy som ich objavila, žiadne iné nepoužívam.

Čo sa vám na produkte páči?
kvalitný slovenský produkt