Varíme doma: výber správnej panvice - čo všetko by mala spĺňať

Ako sa hrozba koronavírusu rozširuje, mnohí sa múdro rozhodujú pre sociálne dištancovanie sa. Reštaurácie obmedzujú svoje služby a my, začíname variť doma. Jedlá nášho detstva zostávajú s nami - sprevádzajú nás po celý život.

Zakaždým, keď čelíme problémom, mimoriadnym udalostiam alebo pohromám, naša pamäť ich vyhľadáva - túži po týchto jednoduchých jedlách pripravených niekedy len z niekoľkých ingrediencií a varených s láskou a vášňou.

Samozrejme, toto so sebou nesie ďalšie výzvy - hľadanie receptov a vhodného kuchynského vybavenia, pomocou ktorého ich pripravíme.

Základom arzenálu každej kuchyne je panvica. Kombinácia klasického okrúhleho tvaru s mierne vysokými a mierne skosenými stranami a vyznačujú je všestranný dizajn, vďaka ktorému sú panvice ideálne na smaženie, opekanie aj dusenie.

Ak vám tento najzákladnejší kúsok kuchynského vybavenia aktuálne chýba, test najlepších panvíc roka nájdete tu https://dodomacnosti.sk/panvice/ a my vám navyše poradíme, ako si vybrať panvicu zodpovedajúcu vášmu kuchárskemu štýlu.

Varenie na panvici

Zdroj obrázku: Dragon Images/shutterstock.com

Materiál panvice

Či už uprednostňujete nepriľnavé panvice pre omelety, alebo panvice s prírodnou povrchovou úpravou na dusenie, ideálne riešenie sa nájde pre každú kuchyňu.

Hliník

Odporúčame vyhýbať sa nepotiahnutým hliníkovým panviciam. Sú ľahké, rýchlo a nerovnomerne sa zohrievajú. Reagujú tiež s kyslými prísadami, ako sú paradajky a citrónová šťava, takže nie sú  univerzálnymi pomocníkmi.

Napriek tomu má však hliník miesto na vašej varnej doske. Je často súčasťou trojvrstvových a nelepivých panvíc - ale tie si prejdeme osobitne.

Nepriľnavý povrch

Hliníkové panvice potiahnuté polytetrafluóretylénom (častejšie označované ako PTFE alebo teflón) poskytujú nepriľnavý povrch - aj keď používate málo alebo žiadny olej. Sú určené na varenie delikátnych potravín, ako sú ryby, vajcia alebo palacinky.

Ak pravidelne pripravujete omelety, tieto panvice sú nevyhnutnosťou. Hliníkové nepriľnavé panvice, sú lacné, ale trochu náročné na údržbu: musia sa umývať ručne a nemôžete používať žiadne kovové pomôcky. Poškriabanie povrchu týchto panvíc môže spôsobiť porušenie  povlaku, ktorému sa chceme vyhnúť.

  • Výhody:
  • zahrievajú sa rýchlo
  • jedlo sa nepripečie
  • sú ľahké
  • jednoducho sa čistia
  • umožňujú variť  s nízkym obsahom tuku
  • sú cenovo dostupné
  • Nevýhody:
  • kovové náčinie môže povrch poškriabať
  • nie je možné ich používať v rúre
  • iba ručné umývanie, aj keď panvica „hovorí“, že je vhodná do umývačky

Keramika

Keramické panvice sa často označujú ako „zelené“ nepriľnavé panvice. Sú potiahnuté gélom na báze oxidu kremičitého, ktorý je vyrobený z piesku a vytvára hladký, nelepivý povrch bez použitia chemických povlakov.

Tieto panvice sa najlepšie používajú na varenie pri nízkych teplotách - žiadne prudké opečenie! Je to dobrá voľba pre prípady, keď chcete mať nepriľnavú funkciu bez chémie.

  • Výhody:
  • nepriľnavé
  • jednoducho sa čistia
  • sú ľahké
  • Nevýhody:
  • nie sú skonštruované na varenie pri vysokej teplote
  • nie je možné ich používať v rúre
  • kovové náčinie môže povrch poškriabať
  • iba ručné umývanie
Panvica na palacinky

zdroj: SOROKAJPG/shutterstock.com

Tvrdo eloxovaný hliník

Eloxované hliníkové panvice sú ďalšou nelepivou možnosťou. Tieto panvice získajú svoje nepriľnavé vlastnosti nie z nejakého povlaku, ale vďaka spôsobu výroby. Na tvrdo eloxovanom hliníku môžete sprudka opekať a zároveň ťažiť z nepriľnavých vlastností, ktoré potrebujete pre palacinky alebo vajcia.

Je to dobrý univerzálny riad. S týmito panvicami môžete používať akékoľvek pomôcky a variť pri vyššej teplote - vyvarujte sa však použitiu v rúre.

  • Výhody:
  • skvelý univerzálny riad
  • ľahko sa čistia
  • zvládajú vysoké teploty
  • odolné
  • Nevýhody:
  • vyžadujú jemné čistenie (žiadne drsné čistiace prostriedky)
  • drahšie ako iné základné panvice

Nehrdzavejúca oceľ

Ušľachtilá oceľ je vynikajúci univerzálny materiál, hoci oceľ samotná nie je dobrým vodičom tepla. Hľadajte trojvrstvové alebo viacvrstvové panvice vyrobené tavením viacerých vrstiev kovu, obvykle nehrdzavejúcej ocele, hliníka a niekedy aj medi.

Vďaka tomu sú ťažšie ako jednovrstvové panvice, sú však ešte stále ľahšie ako liatina. Panvice z nehrdzavejúcej ocele sú ideálne na pečenie mäsa, varenie omáčok a na prípravu pokrmov v rúre.

Pretože tieto panvice nie sú potiahnuté, pri varení s nimi môžete použiť akýkoľvek riad, ale nezabudnite ich namazať tukom, resp. vypáliť - jedlo je náchylné k pripáleniu.

  • Výhody:
  • odolné a s dlhou životnosťou
  • nereaktívne
  • odolné voči hrdzaveniu a poškriabaniu
  • vhodné do rúry aj umývačky riadu
  • Nevýhody:
  • jedlo je náchylné na lepenie (pokiaľ nepoužijete tuk)
  • pri použití pri vyšších teplotách sa sfarbia
  • môžu byť drahé, najmä trojvrstvové a viacvrstvové panvice

Liatina

Liatinové panvice sú nevyhnutnosťou v každej kuchyni. Tieto vysoko výkonné panvice sú vhodné na prípravu rôznych pokrmov (vyskúšajte „liatinové“ dezerty!).

Liatinové panvice skvele distribuujú teplo, preto sa jedlo varí rovnomerne. Sú tiež ideálne na dosiahnutie skvelej kôrky na jedlách, ako je vyprážané kurča alebo steak. Neobmedzujte sa však iba na opekanie proteínov, vyskúšajte akékoľvek jedlo, chlieb...

Neváhajte používať túto panvicu pre všetky možnosti, najmä preto, že ju bez problémov môžete vložiť zo sporáka do rúry (dokonca ju môžete použiť na aj na táboráku).

  • Výhody:
  • odolné, všestranné
  • rovnomerné rozloženie tepla
  • bezpečné pre použitie pri vysokých teplotách, dokonca aj v rúre alebo nad ohňom
  • zostávajú horúce po dlhšiu dobu
  • Nevýhody:
  • ťažké
  • vyžaduje sa neustála starostlivosť a údržba
  • reagujú na kyslé potraviny
  • pokiaľ nemajú smaltovaný povrch alebo nie sú dobre vypálené, nie sú vhodné do umývačky riadu
Liatinová panvica

zdroj: wideonet/shutterstock.com

Uhlíková oceľ

Uhlíková oceľ je veľmi podobná liatine. Tieto panvice, rovnako ako ich liatinoví príbuzní, vyžadujú vypálenie a postupom času sa stávajú čoraz viac nepriľnavými. Ak sú správne vypálené, môžu sa použiť na všetko od rýb a vajec až po mäso a zeleninu.

Pretože uhlíková oceľ je tenšia a ľahšia ako liatina, tento materiál neudrží teplo. To nie je dobré alebo zlé - znamená to, že panvica je náchylnejšia na zmeny teploty. Zohrieva sa rýchlejšie, ale aj sa rýchlejšie ochladí. Celkovo je to dobrá alternatíva k liatine a je to skvelý kus univerzálneho riadu.

  • Výhody:
  • sú ľahké 
  • zahrievajú sa rýchlo a rovnomerne 
  • odolné 
  • vhodné do rúry
  • Nevýhody:
  • je ťažké dosiahnuť správne počiatočné vypálenie 
  • pri nesprávnej starostlivosti môžu byť náchylné na hrdzavenie

Čo znamená „vypáliť panvicu“?

Vypálenie panvice znamená použitie tenkej vrstvy oleja alebo iného tuku, aby sa vyplnili malé póry v povrchovej vrstve a aby sa zabránilo  pripáleniu potravín. Správne vypálený povrch panvice môže pomôcť znížiť spotrebu prebytočných tukov.

Aj keď žiadna z nelepivých panvíc nevyžaduje vypálenie (na rozdiel od panvíc z uhlíkovej ocele, alebo liatiny) môže pomôcť predĺžiť životnosť a efektívnosť nelepivého povrchu. Ako na to?

Zľahka potiahnite vnútornú časť panvice malým množstvom rastlinného oleja, alebo masti. Potom panvicu položte na horák pri miernom ohni na 5 až 10 minút, až kým sa neobjaví svetlý dym alebo vlny horúčavy.

Keď tuk zmení farbu na jantárovú, vypnite horák a nechajte vychladnúť. Vylejte prebytočný olej / tuk a vytierajte panvicu papierovou utierkou, kým sa neodstráni všetok olej / tuk.

Umývanie jemným saponátovým roztokom po každom použití vypálenie neovplyvní. Tento postup je však vhodné opakovať pravidelne.


Zdroj informácií:

https://www.webstaurantstore.com/guide/558/fry-pans-buying-guide.html

https://www.telegraph.co.uk/recommended/home/best-frying-pans-cast-iron-non-stick-stainless-steel/

O autorovi

PR článok
 

Ak máte záujem o napísanie kvalitného a zaujímavého PR či natívneho článku, naši copywriteri sa o to postarajú. Napíšte nám na: hello@kombo.sk. (PR článok nemusí vyjadrovať názory redakcie.)