Žiarivé plody rakytníka obsahujú 15x viac vitamínu C ako pomaranč

Rakytnik účinky využitie

Rakytník, alebo aj rastlina budúcnosti ako sa zvykne tento ker nazývať, sa teší čoraz väčšej popularite.

Vďačí za to najmä vysokému obsahu rôznych zdraviu prospešných látok, jednoduchému spracovaniu a bohatým možnostiam využitia ako v kuchyni, tak aj v kozmetike.

Rakytník rešetliakový

Rakytník rešetliakový, odborne nazývaný Hippophae rhamnoides, je dvojdomá rastlina, ktorá k nám pricestovala z Ázie. Ide o opadavú drevinu prezývanú aj “citrusovník severu”.

Rakytník kvitne koncom marca až začiatkom apríla. Samičie kvety sú drobné, samčie vytvárajú jahňady a sú nakopené okolo bočných konárov.

Obľúbeným sa však stal kvôli svojim plodom, ktoré obsahujú veľké množstvo vitamínov. Vďaka nim je rakytník využívaný v kozmetike aj farmácii. 


Pôvod 

Rakytník je ker pochádzajúci z Himalájí. Po poslednej dobe ľadovej sa odtiaľ rozšíril po celej Euroázií. Dnes ho nájdeme po celom svete.

Starí Gréci považovali rakytník za potravu bájneho koňa Pegasa. V minulosti bol rakytník dôležitou súčasťou potravy najlepších dostihových koní. Odtiaľ pochádza aj jeho botanický názov - hippos (kôň) + phaes (lesklý žiarivý). Zmienky o rakytníku rešetliakovom sa našli aj v starých textoch z Tibetu a Číny. 


Kde rastie rakytník?

Voľne v prírode rastúci rakytník dnes nájdeme po celom svete. Bežne rastie v Euroázii, pobreží Severného mora aj na horských svahoch.

Divo rastúci rakytník je možné nájsť aj v Maďarsku, napríklad na brehu Dunaja. V Maďarsku je táto rastlina chránená. 


Plody

Plody rakytníka sú svetložlté, prípadne oranžové až červené bobule. Majú elipsovitý, alebo guľovitý tvar.

Za svoje sfarbenie vďačia karotenoidom. Vo vnútri plodu sa nachádza tmavohnedá kôstka. Dužina má olejovitú štruktúru a je oranžovej farby. 

Plody rakytníka dozrievajú v auguste až v septembri. Zbierajú sa v čase, keď sú dostatočne vyfarbené a pevné. Po zbere ich je potrebné čo najskôr spracovať.

Rakytník plody


Čo obsahuje rakytník rešetliakový?

V celej rastline rakytníka sa nachádza vyše 190 biologicky aktívnych látok.

Plody rakytníka rešetliakového majú vysoký obsah vitamínu C. Podľa laboratórnych testov už jedna bobuľa rakytníka stačí na pokrytie dennej dávky tohto dôležitého vitamínu. 

Ďalšími zdraviu prospešnými látkami v rakytníku sú: 

  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9),
  • provitamín A,
  • tokoferoly,
  • vitamíny D,E, F, K, P,
  • nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 7, 9,
  • silice, triesloviny, flavonoidy,
  • minerály a organické kyseliny,
  • cholín a betaín,
  • kyselina jablčná a vínna.

Najvyšší obsah zdraviu prospešných látok majú plody rakytníka v čase dozrievania (august až október). 

Účinky rakytníka na zdravie

Za bohaté priaznivé účinky na zdravie vďačí rakytník spomínanému množstvu bioaktívnych látok. Pravidelné užívanie rakytníka vplýva na:

  • imunitný systém - odporúča sa pri virózach, chrípkach a angíne,
  • odolnosť voči stresu,
  • zrážanlivosť krvi,
  • vypadávanie vlasov,
  • hladinu cholesterolu,
  • pružnosť pokožky, 
  • funkciu krvného obehu, 
  • zdravie očí,
  • funkciu krvného obehu, pružnosť a priechodnosť ciev - znižuje krvný tlak,
  • tvorbu žlče a tráviacich enzýmov,
  • správne fungovanie tráviaceho traktu, správne trávenie,
  • kvalitu pleti,
  • očistu od toxických splodín a civilizačného stresu.
Rakytník účinky

Použitie rakytníka

Rakytník sa nazýva aj rastlinou budúcnosti nakoľko je využiteľný celý bez zvyšku. Zdraviu prospešné sú všetky časti rakytníka - plody, semená, kvety, ale aj listy, výhonky, kôra a koreň. Najviac sa využívajú plody a listy rakytníka.

Najobľúbenejšími produktami vyrábanými z rakytníka sú oleje, sirupy, džemy, šťavy, kompóty a likéry. Z plodov rakytníka si je možné pripraviť aj čaj.

Dostupný je aj vo forme rôzne výživových doplnkov vyrobených na prírodnej báze. Rakytník je obľúbený v potravinárstve, medicíne aj kozmetike.

 

Využitie rakytníka v kuchyni 

V kuchyni sa používajú sušené alebo za studena lisované plody rakytníka. Možno ich pridať do nápojov, omáčok či šalátov. 

Rakytník v kozmetike

V kozmetike sa používa prírodný rakytníkový olej. Tento olej výborne absorbuje ultrafialové žiarenie, vďaka čomu ochraňuje pokožku, urýchľuje hojenie a zmierňuje niektoré kožné ochorenia.

Využíva sa aj v prípravkoch určených na ochranu pred slnečným žiarením.

Rakytník vo farmácii a medicíne 

V tradičnej medicíne sa rakytník používa ako dermatologikum, antisklerotikum či prírodné antidepresívum a ako podpora imunita.

Najobľúbenejší je práve ako podporná liečba pri prechladnutí a chrípke. Za vysokoúčinnú rastlinu je považovaný rakytník v tradičnej čínskej medicíne. 

Rakytník rešetliakový v tehotenstve

Rakytník je bylina, ktorú je možné užívať aj v tehotenstve. Budúcej mamičke pomôže s bolestivosťou kĺbov, s odolnosťou voči stresu či zlepší kvalitu pleti.

Domáce recepty z rakytníka 

Rakytník si nemusíte kupovať len vo forme výživových doplnkov či jesť jeho čerstvé plody. Niektoré výrobky z rakytníka, ako napríklad sirup či džem, si môžete pripraviť aj sami doma. 


Rakytníkový sirup

Na prípravu domáceho rakytníkového sirupu budete potrebovať: 

  • 1 l rakytníkovej šťavy, 
  • 1 kg cukru,
  • lyžičku kyseliny citrónovej.

Príprava sirupu je jednoduchá a zvládne ju aj kuchársky začiatočník. Šťavu z rakytníka zohrejte, pozor, aby neprešla bodom varu, zmiešajte s cukrom a kyselinou citrónovou. Po vychladnutí naplňte do sklených fliaš, dobre uzavrite a skladujte na tmavom mieste. 

Domáci rakytníkový sirup vám pomôže ako prevencia, ale aj podporná liečba pri chrípke a prechladnutí.


Rakytníkový džem 

Domáci rakytníkový džem si môžete pripraviť z nasledujúcich surovín: 

  • 1 kg rakytníka, 
  • 750 g cukru, 
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej, 
  • 100 g želírovacieho prostriedku, 
  • voda.

Umyté bobule rakytníka dajte do hrnca, zalejte vodou a varte do zmäknutia. Následne do zmesi pridajte cukor, kyselinu citrónovú a želírovací prípravok. Chvíľu spoločne povarte a môžete plniť do zaváraninových pohárov. Hotový džem skladujte na tmavom mieste. 

ako urobiť rakytnikový džem

Vypestujte si rakytník

Rakytník je nenáročná rastlina, ktorej stačí slnečné stanovisko a priepustná piesočno-hlinitú pôdu s obsahom vápnika. Ide o dvojdomú rastlinu, preto je potrebné zaobstarať si minimálne jednu samičiu a jednu samčiu rastlinu. 

Zvyčajne sa spoločne pestuje 6 až 8 samčích a jedna samičia rastlina. Rakytník je rýchlorastúca drevina, potrebuje dostatočný priestor - približne 2 m na šírku.

Rastliny rakytníka začnú prvý krát plodiť asi 3 roky po výsadbe, niekedy to môže byť až 6 - 8 rokov. Na pestovanie v záhrade sú najvhodnejšie kultivary Leikora, Hergo a Vitaminnaja.

Na záver

Nemajte obavy vyskúšať túto vitamínovú bombu. Či už jej dáte šancu vo svojej kuchyni pri príprave jedál alebo v kúpeľni pri starostlivosti o pleť, vaše telo sa vám určite odvďačí. 

O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálnych štúdií na Prešovskej univerzite v Prešove. Má rada knihy, prechádzky za akéhokoľvek počasia, no zo všetkého najradšej má písanie. 

Rada skúša nové veci a o svoje pocity a postrehy sa delí s ostatnými. V redakcii má na starosti testovanie spotrebičov. Lenka má veľké skúsenosti z práce pre mobilného operátora (soda.o2.sk), kde sa venovala recenzovaniu telefónov.  Viac sa o Lenke môžete dozvedieť aj na Facebooku.

Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar