Kvalitné espresso si pripravíte aj doma, poradí vám barista

Ako si pripraviť espresso doma



Šálka dobrej kávy je jednou z najobľúbenejších súčastí ranných rituálov. Vychutnať si kvalitné espresso je pôžitkom, ktorý vás príjemne naladí, pomôže vám zvládnuť každodenné povinnosti, uvoľniť sa a nečerpať novú energiu. Doprajte si šálku voňavej kávy ako z kaviarne aj doma. Prezradíme vám, čo potrebujete na prípravu kvalitného espressa.

Možností na prípravu kávy je mnoho. Pre tých najpohodlnejších kávičkárov boli vyvinuté instantné kávy, ktoré sú pripravené veľmi rýchlo, bez potreby mlieť kávové zrná, alebo čistiť kávovar. Chuť instantnej kávy sa však s kvalitným espressom nedá ani porovnať.

Ak aspoň z času na čas navštevujete kaviarne, iste dokážete oceniť hĺbku a intenzitu chutí pravého espressa. V malej šálke rozoznáte rozmanité intenzívne príchute, aj jemné dotyky čokolády, cez ovocné chute, až po whisky či popcorn.

Najlepšia káva na domáce espresso

Existujú mylné predstavy, že najlepšie espresso musí byť z čo najtmavšie upraženej kávy. Hodnotiť kvalitu a chuť espressa však treba komplexnejšie.

Extra tmavé espresso je výrazne horké, chuťou pripomína tmavú čokoládu. Ak obľubujete jemnejšiu chuť, bude pre vás vhodnejšie skúsiť svetlejšiu kávu, teda takú, ktorá bola kratšie pražená. V šálke takejto kávy spoznáte širokú škálu chutí. Môže vám pripomínať bobuľové alebo citrusové ovocie, alebo koláč „červený zamat“.

Kávové zrná

Kvalitu espressa určuje aj odroda kávy, ktorú si zaobstaráte. Je na vás, či vám viac ulahodí zmes arabica a robusta, alebo (azda najobľúbenejšia káva) 100% arabica. Vybrať si môžete z rôznych krajín pôvodu, kávu od veľkých výrobcov či z malej lokálnej pražiarne. Najpredávanejšia káva na trhu, samozrejme, nemusí byť tá najlepšia.

Pozornosť by ste mali venovať času, ktorý ubehol od vtedy, kedy bola káva upražená. Kvalitní výrobcovia uvádzajú dátum zberu a praženia na každom balení kávy. Platí, že čím čerstvejšie sú  zrná upražené, tým lepšia bude výsledná chuť espressa.

Chuť vášho domáceho espressa ovplyvňuje mnoho faktorov. K niektorým z nich sa vyjadril Ivan Malinka, konateľ obľúbenej bratislavskej kaviarne Moods Bakery & Coffee: „To, či je káva horká, alebo kyslá po väčšine závisí aj od samotnej odrody a krajiny odkiaľ pochádza. Preto je vhodné predtým, ako samotnú kávu kupujeme, zistiť si jej pôvod, prípadne chuťový profil.“

Zrná kávy

Výslednú chuť kávy ovplyvňuje mletie zŕn

Mletie kávových zŕn tesne pred prípravou je mimoriadne dôležitým krokom, ktorý zabezpečí dokonalú chuť vášho espressa.

„Existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu a výslednú chuť kávy. Jednou z nich je aj jej mletie. Ako a tiež kedy si ju pomlieť zohráva obrovskú úlohu v tom či nám bude káva naozaj chutiť, alebo ju vypijeme kvôli potrebe kofeínu. Čerstvo pomletá káva uchováva v sebe intenzívne aromatické i chuťové látky, ktoré ihneď po zaliatí správnou teplotou vody sú lúhované do samotnej kávy.

V kávovníkových zrnách po upražení neustále prebiehajú rôzne vnútorné procesy. Podobne tak ako po ich zomletí. Preto, ak je káva už dlhšie zomletá, všetky tie chutné i zdraviu prospešné látky nám vyprchajú. V obchodných reťazcoch je mletá káva vákuovo balená, preto po jej otvorení nám krásne rozvonia celý byt. Prvá káva je takmer ako z kaviarne, tej druhej však už niečo chýba. Po hodine vyprchá takmer polovica aromatických i chuťových látok", hovorí Ivan Malinka.

Dôkladne zomletá káva ideálnej jemnosti je polovicou úspechu v príprave domáceho espressa.

Mletie kávy má vplyv na jej výslednú chuť

Kvalitné espresso získate zomletím kávových zŕn na jemnejšie ako je piesok, ale nie príliš jemne, pretože by mohlo byť viac horké, ako ste si predstavovali. S príliš jemne mletou kávou sa váš kávovar popasuje len ťažko – mohol by mať problém pretlačiť vodu cez portafilter. Z nahrubo mletých zŕn as nezískate espresso plné chuti, ale len akýsi slabý výluh.

Podľa Ivana „najdôležitejším faktorom pre celkovú chuť kávy je hrúbka jej mletia. Hrúbka mletia na espresso je podobná polohrubej múke až krupici.“

Ak ste klasik, môžete sa skúsiť popasovať s ručným mlynčekom na kávu. Správnu hrúbku mletej kávy najjednoduchšie získate elektrickým mlynčekom s viacerými možnosťami nastavenia. Skúsení baristi odporúčajú mlynčeky s mlecími kameňmi, namiesto tých, ktoré melú pomocou oceľových nožov. Pri mlynčekoch s nožmi sa niekedy stáva, že kávu pri mletí spália a skazia jej chuť.

Šálka kávy

Zvoľte si vhodný typ kávovaru

Najjednoduchší spôsob, ako pripraviť domáce espresso, je s elektrickým domácim kávovarom. Baristi by vám zrejme odporučili klasický, pákový kávovar. Vyžaduje síce trochu trpezlivosti a experimentovania, ale výsledok bude stáť za to. Je to alternatíva pre skutočných kávových fajnšmekrov.

Navyše, pákové kávovary sú oproti automatickým espressám, ovládaným tlačidlami, cenovo dostupnejšie.

Ivan Malinka odporúča: „Ak sa chceme s prípravou kávy hrať a skúmať jej rôzne chuťové vlastnosti, je vhodné zaobstarať si domáci pákový kávovar s viac stupňovým nastavením hrúbky mletia. Ak však čas nemáme a napriek tomu si chceme vychutnať chutnú kávu, môžeme zvoliť niektorý typ automatického kávovaru, ktorý všetko spraví za vás. Stačí len nasypať čerstvo upražené kávovníkové zrná a zvoliť si typ kávového nápoja podľa vlastnej chuti.“

Lacnejšou alternatívou k automatickým kávovarom sú mokka kávovary, french press a aero press. Títo malí pomocníci vám uvaria výbornú kávu, avšak bez cremy, ktorú dosiahnete len pákovým alebo automatickým kávovarom.

Pákový kávovar

Plníme kávovar

Pred prípravou vášho domáceho espressa vám odporúčame použiť odmerku, aby ste nabudúce vedeli, koľko kávy ste použili. Štandardné množstvo kávy dvojité espresso je 13 až 18 gramov. Každý kávovar je iný, preto si zvoľte množstvo, ktoré sa vám najviac pozdáva alebo začnite s množstvom 15 g. Z odmerky presypte kávu do páky kávovaru (portafiltra). Pomer kávy k vode môže byť až 1:2 – espresso je koncentrovaný nápoj.

Po vsypaní kávy do páky (portafiltra) kávovaru a uhladení povrchu rukou je potrebné ju rovnomerne utlačiť. Je to dôležité najmä pri príprave dvoch šálok kávy. Ak by nebola rovnomerne stlačená, voda by pretekala nerovnomerne a získali by ste jednu šálku slabého a jednu šálku silného espressa. Káva sa zatláča pomôckou zvanou tamper. Pri zatláčaní použite silu a uistite sa, že ste nikde nenechali medzeru.

Aké množstvo kávy treba na jednu šálku

Teplota a čas extrakcie

Voda v kávovare by mala mať teplotu 88 – 94 °C, v šálke to bude už len 67 °C.

„Čím vyššiu teploty vody použijeme, tým viac cítime horkejšie, v mnohých prípadoch už až spálené tóny. Naopak, čím nižšia teplota voda tým je káva menej výrazná s kyslejším nádychom. Ideálna teplota na prípravu espressa je od 88°C – 94°C v závislosti od odrody a typu domáceho espresso stroja,“ radí Ivan.

Pri dávkovaní kávy s vodou v pomere 1:2 a šálkach espressa by malo pretekanie kávy z kávovaru do naplnenia jednej šálky trvať od 24 do 30 sekúnd. V prípade, že je to výrazne rýchlejšie alebo pomalšie, zrejme sa stala chyba pri mletí kávy.

Hotové espresso má krásnu cremu, v ktorej sa striedajú tmavšie karamelové odtiene so svetlejšou, krémovou farbou. Jednoliata svetlá farba značí kyslastú chuť a je znakom, že by ste nabudúce mali pomlieť kávu na jemnejšie.

Jednoduchý postup prípravy espressa pákovým kávovarom nájdete v tomto videu:

Šálka na domáce espresso

Ak ste začiatočník, použitie skleneného pohára pri príprave svojich prvých dávok espressa by vám pomohlo vidieť konzistenciu a vzhľad výsledného nápoja.

Posledný detail dokonalého espressa je vhodne zvolená šálka. Aj jej tvar svojím spôsobom ovplyvňuje vzhľad a konzistenciu cremy. Mala by mať zúžené kónické dno. S penou sa môžete pohrať tak, že necháte kávu stekať po stranách šálky, namiesto priameho, zvislého plnenia.

Šálka by mala byť nahriata, kontakt horúcej kávy so studenou šálkou mierne ovplyvňuje chuť.

Šálka na espresso

Postup prípravy espressa už poznáte. Možno sa vám zdá komplikovaný, no ak nájdete tú správnu, dokonalú chuť a vôňu, tento rituál sa stane príjemnou súčasťou vášho rána.

„Samozrejme, nič sa nevyrovná kvalitne a chutne pripravenej káve v kaviarni. Nielen preto, že je pripravovaná na profesionálnych kávovaroch, ale najmä preto, že je pripravená s láskou od ľudí, pre ktorých je práca záľubou,“ dodáva na záver Ivan Malinka, Moods Bakery & Coffee, Bratislava.

Testujeme pre vás

Pripravte si lahodnú kávu s automatickým kávovarom. Otestovali sme pre vás 6 typov automatických kávovarov, pozreli sa na skúsenosti zákazníkov a výsledky spísali do tejto prehľadnej recenzie

O autorovi

Michaela Struhárová
 

Mi​ška je cestovateľka a obsahová marketérka na voľnej nohe. Úspešne ​sa stará o niekoľko webov, ako napr. cestovanie.sme.sk či jaspis.sk​.

Pre svoj aktívny životný štýl potrebuje mať neustále dobité baterky, preto sa najviac venuje recenziám výživových doplnkov. Recenziami spotrebičov zase pomáha nielen ženám vybrať si šikovných pomocníkov do domácnosti a ušetriť čas strávený varením a upratovaním.
​​O Miške sa môžete viac dozvedieť na jej blogu Struharova.com alebo Facebooku 

Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar
Kliknutím na ikonku nižšie môžete pridať obrázok