Čo pripraviť z cukety? 15 receptov, ktorým neodoláte

čo si pripraviť z cukety recepty

Cuketová sezóna so sebou každoročne prináša ošiaľ. Je to čas, keď prídete na návštevu k mame alebo k babke a odchádzate s plnou taškou cukiet.

V kuchyni je mimoriadne obľúbená pre svoju všestrannosť i jemnú chuť. Je bohatá na vitamíny a minerály, a zároveň má nízky obsah kalórií, čo ju robí ideálnou súčasťou zdravej stravy. Vďaka jej neutrálnemu profilu chuti dokáže skvele absorbovať rôzne koreniny a ingrediencie, čo umožňuje jej použitie v mnohých rôznych receptoch - od šalátov, polievok, cez hlavné jedlá až po dezerty. 

Či už ju hodíte na gril, do polievky, prívarku či placiek. Inšpirovať sa môžete aj našimi receptami, ktoré sú jednoduché na prípravu, ľahko stráviteľné a ani vás nebudú veľa stáť.

1. Letná slaná galettka

slaná galetka

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Výborná letná galettka, ktorej neodoláte ani na jar. Cesto je veľmi jednoduché a nepotrebujete naň veľa surovín, plnku si môžete pokojne prispôsobiť a doladiť podľa vlastnej chuti. Ja som urobila syrovú s cuketou a paradajkami, ale pokojne môžete urobiť i so špenátom a ricottou, či baklažánovo mozzarelovú. Je to na vás.

Na cesto potrebujeme:

  • 180 g hladkej múky
  • 125 g zmäknutého masla
  • štipku soli

Na náplň potrebujeme:

  • hrsť špenátu
  • pár plátkov údeného syra
  • ½ cukety
  • paradajky
  • parmezán na posypanie a bylinky na ozdobenie

Z múky, štipky soli a zmäknutého masla vypracujeme guľôčku cesta, ktorú zabalíme do mikroténového vrecka a necháme asi hodinku – dve odležať v chladničke. Potom ju vyberieme a necháme ešte 10 – 15 minút odpočívať pri izbovej teplote, aby maslo v ceste opäť zmäklo a dalo sa s ním pracovať.

Na papieri na pečenie prstami alebo valčekom vypracujeme okrúhlu placku. Do jej stredu dáme špenát, prikryjeme syrom, pridáme cuketu nakrájanú na kolieska a paradajky. Okraje opatrne nadvihneme a zavinieme a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 15 minút. Záleží od rúry, treba to sledovať.

Galettku necháme vychladnúť a potom pokrájame. Ozdobíme strúhaným parmezánom a bylinkami. Podávame teplé alebo studené. Galetku si so sebou môžete vziať i do práce.

2. Slaný cuketový koláč

slaný cuketový koláč

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Skvelým spôsobom, ako spotrebovať cuketu je tento slaný cuketový koláč. Mizne z plechu rýchlosťou blesku. Môžete si ho vychutnať teplý ako hlavný chod, no ešte lepší je studený a stuhnutý ako ideálna večera s čerstvou zeleninou.

Tento koláč je skvelý v tom, že doň môžete ukryť rôzne zvyšky z chladničky, prípadne zapojiť fantáziu a pridať, čo máte radi. Môžete tiež obmeniť suroviny tak, aby ste ulahodili aj hosťom, ktorí majú intolerancie.

Potrebujeme:

  • 650 g na hrubom strúhadle postrúhanej cukety
  • 160 g syra (napr. Eidam, čedar)
  • 1 tavený syr v črievku
  • 3 vajcia
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • veľká hrsť majoránky
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia cibuľa
  • olej
  • 1 kávová lyžička soli
  • 200 g šunky
  • 100 g suchej salámy (klobásky)

Na oleji opražíme nasekanú cibuľu. Zatiaľ do misky nastrúhame cuketu, pridáme pretlačený cesnak, strúhaný syr, syr v črievku, šunku a salámu nakrájanú na kocky, vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva, v dlaniach rozotrený majorán, soľ a na záver opraženú cibuľku. Zmiešame a rozotrieme na malý plech (24×30 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov cca 45 minút, prípadne podľa potreby. Podávame s čerstvou zeleninou.

3. Vegánska cuketová polievka

vegánska cuketová polievka

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • ½ veľkej cukety (bez zrniečok)
  • 1 zrelé avokádo
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • lyžičku údenej soli
  • štipku korenia
  • vodu/zeleninový vývar cca 1 liter
  • údené tofu
  • olivový olej
  • sézamové semienka

Cuketu prerežeme, vydlabeme semienka, nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Pridáme avokádo zbavené kôstky a šupky, 2 strúčiky cesnaku, rozmarín, soľ, korenie a vodu alebo vývar. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 10 minút, kým nie je všetko mäkké. Kým sa polievka varí, na oleji si opečieme na kocky nakrájané tofu. Polievku naservírujeme, posypeme tofu, semienkami, pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme a podávame.

4. Cestoviny s cuketou

cuketové cestoviny

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Rýchly obed s cuketou sa hodí vždy. Najmä v lete, keď je cukiet dostatok, hádam ešte viac. V kuchyni mám rada jednoduchosť a kvalitné suroviny, pretože si myslím, že aj z pár ingrediencií sa dá vyčariť dobrota. Takže ak si predstavíte len také jednoduché špagety, pridáte k nim čerstvo odtrhnutú cuketu, pár sušených paradajok, cesnak, syr a bazalku, obed ako lusk je na svete… Presne takéto jednoduché a rýchle cestoviny vám prinášam v tomto recepte.

Potrebujeme:

  • cestoviny podľa chuti
  • 1 cuketu
  • hrsť sušených paradajok v oleji
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • parmezán
  • bazalka

Cestoviny uvaríme v osolenej vode „al dente“. Pri varení cestovín sa vždy treba riadiť časom, ktorý je uvedený na obale, pretože každé cestoviny sa varia inak dlho a nie je nič horšie, ako rozvarené cestoviny. Kým sa špagety varia, pripravíme si omáčku – na olivovom oleji orestujeme na kocky nakrájanú cuketu, potom pridáme nakrájané sušené paradajky a cesnak. Restujeme spolu do zlatista, potom do zmesi vmiešame uvarené cestoviny, orestujeme, posypeme bazalkou, syrom, pokvapkáme olivovým olejom a podávame.

5. Cuketové lievance s horúcimi malinami

Cuketové lievance s horúcimi malinami

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Okrem cukiet sa v lete darí aj malinám, tak ich pokojne spojte do tohto vydareného brunchu. Cuketa je chuťovo neutrálna, kam ju dáte, tam poslúcha, tak som sa rozhodla skúsiť to s ňou i na sladko vo forme lievancov. Nielen, že recept sa vydaril a chutil, nikto si cuketu ani nevšimol a čo je pre mnohých možno ešte dôležitejšie – v recepte nenájdete mlieko, pretože cuketa ho plne nahradila. Tento recept je teda vhodný aj pre tých, ktorí nemôžu kravské mlieko. A ak nemáte čerstvé maliny, použiť môžete aj mrazené a na ozdobenie lyofilizované.

Na 2 porcie potrebujeme:

  • 230 g očistenej rozmixovanej cukety
  • 2 vajcia
  • 150 g špaldovej hladkej celozrnnej múky
  • štipku vanilky
  • 1 lyžička prášku do pečiva (bez fosfátov)

Na horúce maliny potrebujeme:

  • 1 šálku malín
  • 2 lyžice kokosového sirupu/medu/cukru
  • trošku Amaretta (možné vynechať)
  • štipku vanilky

Na ozdobenie:

  • mandľové lupienky
  • čerstvé maliny
  • (rastlinný) jogurt
  • mandľové maslo…

Do mixéra vložíme ošúpanú a jadierok zbavenú cuketu a rozmixujeme ju na kašu. Potom k nej pridáme 2 veľké vajcia a rozmixujeme spoločne. Pridáme múku, vanilku a prášok do pečiva a zmixujeme. Zmes necháme 20 minút postáť, aby sa všetky chute dobre prepojili. Potom smažíme na oleji (použila som kokosový) a hotové lievance ukladáme na papierový obrúsok.

Horúce maliny pripravíme tak, že do hrnca nasypeme maliny, pridáme vanilku, sladidlo, Amaretto a varíme, kým sa neodparí tekutina.

Lievance vrstvíme na seba, na každý dáme za lyžicu horúcich malín a ozdobíme podľa chuti – jogurtom, mandľovými lupienkami, malinami.

6. Cuketové vežičky

Cuketové vežičky

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Ak sa vám urodí dlhá a štíhla cuketa, môžete urobiť klasické lodičky (cuketu prerezať na polovicu, vydlabať vnútro a naplniť), alebo takéto vežičky. Nakrájajte ju na hrubé kolieska, jadierka vydlabte a naplňte zmesou mäsa a quinoy. Pridať môžete aj fazuľku, kukuricu a trošku chilli, aby mala cuketa trošku mexickejšiu príchuť. Bryndza na vrchu k tomu dokonale zapadá a doladí celé jedlo do dokonalosti.

Potrebujeme:

  • 300 g hovädzieho mäsa
  • ½ šálky quinoy
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • trošku údenej mletej papriky
  • ½ konzervy kukurice
  • ½ konzervy fazule
  • bazalku
  • 7 čerstvých paradajok
  • kúsok chilli
  • olej
  • bryndza alebo iný syr na vrch

Mäso zomelieme. Cibuľu ošúpeme a orestujeme na oleji, keď je sklovitá, pridáme mäso. Ochutíme ho soľou, paprikou a pretlačeným cesnakom. Potom pridáme ošúpané a na menšie kúsky nakrájané paradajky, bazalku a povaríme. Quinou si uvaríme zvlášť – do hrnca s vodou dajte prepláchnutú quinou a varte asi 15 minút (podobne, ako keď varíte cestoviny). Potom zvyšnú vodu zlejte a quinou prisypte k mäsu. Zamiešajte, pridajte fazuľu, kukuricu, kúsok chilli a  zmes spojte. Ochutnajte, ak treba, tak dosoľte, okoreňte a naplňte pripravené vežičky. Zapekajte na 180 stupňov asi 20 minút, potom na vrch poukladajte bryndzu a dopečte.

7. Pórovo-cuketová polievka s hráškom (vegán)

Pórovo-cuketová polievka s hráškom (vegán)

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Áno, presne tieto 3 letné ingrediencie sa nachádzajú v tejto polievke. Prirodzene zelené potraviny spolu vytvorili nádhernú sviežu letnú zelenú farbu, chuť polievky som doplnila opečenou bagetkou, bazalkou, korením a balzamikom. Neskutočne skvelá, rýchla a jednoduchá. Bez lepku, bez mlieka, bez vajec, vegan pripravená raz dva

Potrebujeme:

  • 1 menší pór (biela + kúsok zelenej časti)
  • 1 malú cuketa
  • 1 šálku hrášku
  • vodu/zeleninový vývar cca 1 liter
  • soľ
  • korenie
  • opečené pečivo
  • balzamiko
  • bazalka
  • olivový olej

Pór očistíme, nakrájame na kolieska a opečieme na troške olivového oleja. Cuketu očistíme, môžeme vybrať jadierka (ak sú malé, môžeme ich tam ponechať), nakrájame na kusy a spolu s čerstvým (alebo mrazeným) hráškom pridáme k póru. Chvíľu spoločne restujeme, potom prilejeme vodu/vývar, osolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Po asi 10 minútach je polievka uvarená, tak ju môžeme rozmixovať ponorným mixérom. Hotovú polievku naservírujeme do tanierov, pridáme opečené pečivo alebo krutóny, posypeme bazalkou, soľou, korením, balzamikom a podávame.

8. Cuketové wafle

Cuketové wafle

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 300g cukety
  • 130 g špaldovej hladkej múky
  • 1 vajce
  • trošku soli
  • 1 lyžičku provensálskeho korenia
  • 1 lyžičku prášku do pečiva (bez fosfátov)
  • olej na potretie waflovača i na pokvapkanie šalátu.

Cuketu rozmixujeme ponorným mixérom, tekutinu, ktorá vznikne, nevylievame. Pridáme múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva, pridáme vajce, provensálske byliny a všetko dobre zmiešame. Necháme asi 10 minút postáť, aby sa múka dobre “nažila”. Potom potrieme waflovač jemne olejom a robíme wafle.

Verzia bez lepku:

Miesto špaldovej múky použijeme cca rovnaké množstvo pohánkovej hladkej múky (na foto sú wafle z pohánkovej múky). Všetky ostatné ingrediencie aj postup prípravy zostávajú rovnaké.

Servírujeme so šalátom alebo s omáčkami, ktoré odporúčam aj pri grilovanom mäse. Prípadne s jogurtom alebo so šalátom “tzatziky” (biely jogurt, cesnak, kôpor, soľ, korenie, nastrúhaná uhorka).

9. Cuketový prívarok

Cuketový prívarok

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Bez cuketového prívarku (alebo aj tekvicového, ktorý robím presne rovnako, ako cuketový) si neviem predstaviť leto. Jednoducho prívarok musí byť, najlepšie raz za týždeň. Tento je tak trochu špeci – s príchuťou zemiakových placiek a bez múky.

Na zahustenie som totiž použila postrúhaný zemiak. Sú aj iné možnosti zahustenia, bez zemiaku (a teda aj bez plackovej chuti) – zahustiť si ho viete aj tak, že rozmixujete uvarený prívarok ponorným mixérom. 

Alebo klasika našich mám – v mlieku rozhabarkovať lyžicu hladkej (môže byť aj špaldovej alebo pohánkovej) múky a miešať do zhustnutia. K prívarku môžete servírovať aj mäsko podusené na prírodno, prípadne vajíčka. A chrumkavé zemiačiky opečené na masle. Zalizovala som sa aj za ušami. Pre akúkoľvek verziu sa rozhodnete, je to na Vás. Berte tento môj recept ako inšpiráciu na hlavné jedlo z cukety.

Potrebujeme:

  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • asi 200 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • soľ, korenie
  • štipku majoránu
  • olej
  • cibuľu
  • ako prílohu môžete servírovať zemiaky opečené na masle a vajce na tvrdo

Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme ju na oleji. Potom pridáme i cesnak nakrájaný na plátky. Keď sú obe opečené do sklovita, pridáme na jemno nastrúhané surové zemiaky. Dobre premiešame a stíšime ohrev, pretože zemiaky sa začnú pripaľovať. Nie je to však na závadu, prívarok dostane vďaka tomu „príchuť“ zemiakových placiek.

Zemiaky popražíme a potom pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu. Ak máte mladučkú domácu, nemusíte ju šúpať, prívarok bude mať krásne zelené kúsky. Prikryjeme a dusíme pár minút, kým cuketa nezmäkne. Potom pridáme mlieko, stále miešame. Mlieka pridáme len toľko, aby mal prívarok želanú konzistenciu, niekto má rád redší prívarok, niekto hustejší. Treba rátať s tým, že kým bude prívarok chladnúť, bude mierne hustnúť. Posolíme, okoreníme, pridáme majorán a prevaríme.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode asi 8-10 minút, resp. do polomäkka. Potom vodu zlejeme, zemiaky preložíme na panvicu z rozpusteným maslom a opekáme ich asi 10 minút na miernom ohni. Vajíčko uvaríme podľa chuti, napr. na tvrdo, ale skvele by sa k prívarku hodilo aj pošírované vajíčko.

10. Shakshuka s cuketou

Shakshuka s cuketou

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Ak ste sa už prejedli klasického leča, vyskúšajte tento recept.

Na 1 porciu potrebujeme:

  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelenú papriku
  • 1 žltú papriku
  • ½ mladej cukety
  • chilli papričku (podľa chuti) 5 ks paradajok
  • kúsok domácej klobásky
  • soľ
  • korenie
  • rímsku rascu
  • petržlenovú vňať
  • vajce
  • olej

Na oleji orestujeme nasekanú cibuľu, na plátky narezaný cesnak, pridáme na tenké plátky nakrájanú papriku, cuketu, chilli papričky a restujeme. Potom pridáme na kolieska nakrájanú klobásku, necháme ju zatiahnuť a na záver paradajky, ktoré sme sparili v horúcej vode, ošúpali a nakrájali. Všetko spolu dobre orestujeme, posolíme, okoreníme, pridáme mletú rímsku rascu a na záver pridáme vajíčko. Nehcáme ho zapiecť, celú zmes posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvým domácim chlebom.

11. Cuketový perník

Cuketový perník

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Tento recept na cuketový perník, je ľahučký ako pierko a prudko jedlý. Môžete pridať ovocie ako ja alebo ho len potrieť džemom a poliať čokoládou – bude skvelý v oboch prípadoch. Garantujem vám, že neznalý receptu si ani len netipne, že je z cukety!

Potrebujeme:

  • 270 g cukety
  • 110 g oleja
  • 3 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 250 g špaldovej polohrubej múky
  • 1 prášok do perníka
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička škorice
  • 150 g cukru
  • ovocie a oriešky podľa chuti, prípadne džem a čokoládová poleva

Cuketu ošúpeme, zbavíme jadierok a buď postrúhame alebo rozmixujeme v mixéri. Pridáme olej, žĺtky, mlieko a zamiešame. Vo vedľajšej miske zmiešame suché suroviny – teda múku, cukor, kakao, škoricu, prášok do perníka. Potom suchú zmes nasypeme do mokrej cuketovej zmesi a obe hmoty spojíme. Na záver z bielok ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo potretý olejom a vysypaný múkou), nasypeme naň ovocie, napr. ríbezle a oriešky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom ho môžeme poliať rozpustenou čokoládou alebo posypať cukrom. Ja som ho piekla v klasickom veľkom plechu, ale je nižší. Ak chcete mať perník vyšší, pečte ho v menšom ako klasickom plechu. Perník je vláčny, nadýchaný, nepresladený a osviežujúci.

12. Cuketové minipizze

Cuketové minipizze

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Občas prídu aj také dni, že nemáte chuť variť. Alebo ste sami doma a nechce sa vám vymýšľať zdĺhavé jedlo. Prípadne to máte ako ja – občas sa snažím nenakupovať veľa vecí, skôr míňať veci v chladničke a v špajzi, aby sme spotrebovali všetko, čo máme nakúpené do zásoby. Presne na takéto príležitosti sa hodí tento recept. Potrebujete vlastne iba cuketu, ktorá poslúži ako základ a obložíte si ju na spôsob pizze všetkým možným. Zabijete teda 2 muchy jednou ranou – zabránite zbytočnému plytvaniu potravín a ešte si aj pochutíte diétne a zdravo.

Potrebujeme:

  • 1 väčšiu cuketu
  • paradajky
  • mozzarelu
  • cesnak
  • olivový olej
  • bazalku
  • podľa chuti: olivy, tuniaka, cibuľu…
  • soľ

Cuketu nakrájame na cca 1 cm kolieska a posolíme. Necháme postáť asi 15 mnút, potom soľ a tekutinu, ktorú pustila, zotrieme. Cuketu poukladáme na vymastený plech, potrieme ju olejom zmiešaným s cesnakom a obložíme podľa chuti. Na vrch poukladáme plátky mozzarely a dáme zapekať na cca 20 minút.

Podávame so zeleninovým šalátom.

13. Letné zeleninové cestoviny (vegán)

Letné zeleninové cestoviny (vegán)

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Na 2 porcie potrebujeme:

  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 veľké paradajky (napr. odroda býčie srdce)
  • hrsť sušených paradajok
  • malú cuketu
  • hrsť olív
  • 1 červenú papriku
  • ½ plechovky kukurice
  • 1 plechovku pečených fazúľ
  • lyžicu sójovej omáčky
  • bezvaječné (napr. semolinové) cestoviny (Linguine)
  • sézamové semienka
  • limetu
  • jarnú cibuľku
  • bazalku
  • olej

Najskôr si pripravíme paradajky – sparíme ich, ošúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji orestujeme cibuľu nakrájanú na pásiky. Keď je skaramelizovaná, pridáme cesnak a restujeme. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu, ktorú necháme zmäknúť. Pridáme na kolieska nakrájanú červenú papriku, olivy, sušené paradajky, kocky rajčín, bazalku a všetko spolu povaríme. Keď je mäkká paprika, pridáme kukuricu, pečenú fazuľu, ochutíme sójovou omáčkou a necháme prejsť varom. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente, scedíme ich, pridáme do zmesi, pokvapkáme limetou, posypeme jarnou cibuľkou, sézamom a podávame.

14. Cuketovo makový bezlepkový koláč

Cuketovo makový bezlepkový koláč

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Cuketa sa dá pripraviť na veľa spôsobov, jedným z nich je aj sladký - teda koláč. Skúste pridať celý mak, vďaka ktorému je koláčik chrumkavý a v kombinácii s ovocím chutí úžasne. Rozpis je na celý veľký plech, takže žiadne miniporcie. Opať som myslela aj na alergikov, v koláči nie je lepok, ani mlieko.

Potrebujeme:

  • 500 g očistenej cukety (zbavenej veľkých semienok, šupka môže zostať)
  • 150 g pohankovej múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 3 veľké vajcia
  • 100 g celého maku (nemletého)
  • 100 g cukru
  • 50 g oleja (napr. kokosového)
  • 2 lyžice a viac (bezlepkových) ovsených vločiek (podľa konzistencie cesta)
  • ½ lyžičky bourbon vanilky v prášku
  • kôra z ½ chemicky neošetreného citróna
  • ovocie podľa chuti

Cuketu umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme jadierka, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra, v ktorom z cukety urobíme kašu s hmotnosťou 500g. Dáme ju do misky a počkáme asi 5 minút, kým sa na okraji objaví šťava. Tú potom vylejeme a s cuketou pracujeme ďalej. Pridáme pohánkovú múku rozmiešanú s práškom do pečiva, cukor, mak, celé vajcia, olej, vanilku, kôru z citróna a zamiešame. Ak sa nám zdá konzistencia cesta veľmi riedka (záleží, koľko sme z cukety vyliali vody), prisypeme ešte po lyžičkách vločky. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie a cesto doň nalejeme. Rozotrieme ho rovnomerne po celom plechu a posypeme ovocím. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na asi 15 minút (sledujeme). Koláčik necháme vychladnúť a potom posypeme cukrom alebo polejeme citrónovou, či čokoládovou polevou.

15. Zeleninové mafiny s cuketou

Zeleninové mafiny s cuketou

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 185 g nahrubo nastrúhanej cukety
  • 280 g nadrobno nasekaného karfiolu
  • 100 g hrášku
  • 10 g sušených rajčín
  • 180 g údeného tofu
  • 5 vajec
  • 70 g nastrúhanej mrkvy
  • soľ, korenie, bazalku a rozmarín – podľa chuti
  • strúčik cesnaku

Pripravíme si misu, do ktorej budeme všetky suroviny pridávať: cuketu a tofu nastrúhame nahrubo, karfiol očistíme a nasekáme nadrobno. Pridáme mrkvu nastrúhanú najemno, pretlačíme strúčik cesnaku, pridáme nakrájané sušené paradajky, hrášok, ochutíme soľou, bylinkami a zalejeme vajíčkami. Všetko spolu dobre premiešame a potom plníme mafinové košíčky. Môžete použiť silikónové, ale i klasické v kombinácii s mafinovým plechom. Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút. Povrch môžeme pred dopečením posypať syrom a dať ešte zapiecť pod gril.

NÁŠ TIP: Zaslúžilo by si vaše kulinárske majstrovstvo novú rúru na pečenie? Vybrali sme 7 top modelov a poradíme, na čo sa pri výbere rúry zamerať. 

Na záver

Hoci sa môže zdať, že záhrada nám dáva nekonečné množstvo cukety, opak je pravdou. Leto je síce dlhé, no sezóna cukety s nadchádzajúcou zimou skončí. Preto si jej užime dosýta, prípadne si ju odložte na horšie časy aj do mrazničky.

Ošúpte ju, vyberte jadierka, nastrúhajte nahrubo a vytlačte prebytočnú šťavu. Uložte do vreciek vhodných do mrazničky a zamrazte. Vďaka tomuto kroku si budete aj v zime môcť vychutnať cuketový prívarok, či polievku.

Ak nemáte dostatočné kapacity v mrazničke, nezúfajte. Cuketa sa dá zohnať celoročne v bežných supermarketoch. Jej cena je síce vyššia, ale raz za čas sa to vydržať dá.

O autorovi

Lucia Súkeníková
 

Lucia je milovníčkou dobrého jedla a čas strávený v kuchyni je pre ňu relaxom.

Je autorkou úspešných kníh Moje skvelé jedlo, Moje skvelé koláčiky a Recepty našich starých mám. Jej receptami sa môžete inšpirovať na blogu moje-jedlo.sk alebo na instagrame moje.jedlo. Okrem blogovania rada píše na rôzne témy. V súkromnom živote je mamou 2 chlapcov.

Pridajte komentár ku článku

avatar