Neviditeľný ochranný štít: Čo vieme o mikrobióme

Črevný mikrobióm vyšetrenie

Ľudský organizmus je domovom miliónov mikroorganizmov. Nažívajú si v ňom rozličné baktérie, huby, vírusy, jednobunkovce, ale aj celé kolónie baktérií, dobrých aj zlých.

Gény všetkých týchto mikroorganizmov spoločne vytvárajú črevný mikrobióm, ktorý má pre človeka a jeho zdravie nesmierny význam.

Prečo je tak dôležitý? 

Podieľa sa na trávení, je súčasťou dôležitých metabolických procesov a nezameniteľnú úlohu zohráva aj pri fungovaní imunitného systému. To je však len zlomok toho, pod čo sa môže podpísať. 

V tomto článku sa dozviete, čo je črevný mikrobióm, akú má spojitosť so zdravím i s výživou a ako možno pomocou vyšetrenia mikrobiómu zistiť celkový zdravotný stav. Prezradíme vám tiež, ako tento dôležitý metabolický orgán podporíte. 

Čo je črevný mikrobióm?

Črevný mikrobióm je súhrnom všetkých génov všetkých baktérií, kvasiniek vírusov či plesní, ktoré osídľujú náš tráviaci trakt. V ľudskom tele sa ich nachádza dokonca až desaťkrát viac, ako samotných buniek (1).

Aj vďaka tomu sa črevná mikroflóra správa ako jeden samostatný orgán, ktorý vzniká už v okamihu zrodenia. Aj keď je v začiatkoch veľmi chabá, po narodení sa rýchlo vyvíja, mení, pričom závisí predovšetkým od neonatálnej výživy. 

Zaujímavosťou je, že v prvých troch až piatich rokoch vývoja dieťaťa sa črevná mikroflóra dostane do takej podoby, ktorá sa už v podstate neodlišuje od mikroflóry v dospelosti. 

Črevný mikrobióm má každý jeden človek unikátny, tak ako odtlačok prsta. Podľa doteraz vykonaných výskumov a štúdií nejestvujú na zemi dvaja ľudia, ktorí by mali črevný mikrobióm rovnaký (2).

Čo je črevný mikrobióm

Mikrobióm a zdravie človeka

Črevný mikrobióm sa výrazne podieľa na celkovom zdraví človeka.

Na to, aby tráviaci systém, ale aj ľudské telo celkovo fungovalo tak ako má, je dôležitá rovnováha medzi prospešnými a potencionálne patogénnymi (choroboplodnými) baktériami.

Ak sa táto rovnováha čo i len trocha naruší a dobré baktérie nie sú schopné udržiavať možné choroboplodné baktérie pod kontrolou, mikroorganizmy môžu spôsobovať zápalové ochorenia, ale aj tráviace ťažkosti. 

Ktoré ochorenia súvisia s narušeným mikrobiómom?

Výskumy dokazujú, že viacero ochorení, ktoré sa masívne rozšírili až v poslednom desaťročí súvisia práve s narušením črevným mikrobióm (3).

K týmto ochoreniam patria najmä: 

  • Gastrointestinálne problémy - hnačky, zápchy, nadúvanie, plynatosť, bolesti brucha, syndróm dráždivého čreva, reflux, gastritída, celiakia, rôzne intolerancie.
  • Kožné choroby - rosacea (ružovka), ekzémy.
  • Autoimúnne ochorenia - diabetes, nedostatočná funkcia štítnej žľazy, artritída.
  • Autizmus.
  • Astma.

Tip od experta

"Zloženie mikrobiómu je do istej miery ovplyvnené rasou, dedičnými faktormi a v priebehu vývoja jedinca sa mení. Po narodení je mikrobiota veľmi nestabilná, variabilná, okolo tretieho roku života sa istým spôsobom stabilizuje a podobá sa mikrobiote dospelých. 


Z vonkajších faktorov ovplyvňuje mikrobiotu hlavne strava, ale i užívanie antibiotík a iných liekov. V posledných dekádach pozorujeme nevysvetliteľný nárast zápalových a nádorových ochorení, ktoré korelujú so zmenami zloženia našej mikrobioty.


Zdá sa, že je to v súvislosti so zmenami životného štýlu. Vplyv má napríklad to, že väčšina obyvateľstva žije dnes skôr v mestách, veľký vplyv má zmena zloženia našej stravy - jeme omnoho viac priemyselne spracovaných potravín. K negatívnym vplyvom na zloženie mikrobioty a následnému nárastu chorôb prispieva tiež nedostatok pohybu a zvyšujúce sa množstvo stresu."


Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc.

Ako ovplyvňuje imunitný systém črevný mikrobióm?

Črevný mikrobióm vplýva prostredníctvom mikroorganizmov aj na vzdialené orgány. Podstatný je aj pre imunitný systém.

Počas života sa stretávame s novými, pre naše telo neznámymi látkami. Práve črevná mikroflóra rozhoduje, či daná látka je alebo nie je pre telo prospešná a následne posúva informáciu imunitným bunkám, ktoré stoja za reakciou organizmu. 

Je všeobecne známe, že až 80% imunitného systému sa sústreďuje v tráviacom trakte. Prebiehajú v ňom imunitné procesy, ktoré ochraňujú organizmus pred cudzorodými látkami, imunitný systém sa tu rozvíja a vyvíja. 


Mikrobióm a psychologické procesy

Áno, črevný mikrobióm ovplyvňuje i psychologické procesy a kognitívne funkcie.

Baktérie nachádzajúce sa v črevnom trakte totiž produkujú množstvo neurochemických látok, ktoré v mozgu stimulujú významné procesy - schopnosť zapamätania si, schopnosť učiť sa, ale tiež aj naše nálady. 

mikrobióm a zdravie človeka

Čo negatívne vplýva na črevný mikrobióm?

To, že istú mikrobiálnu výbavu dostávame už pri pôrode, sme spomenuli. Najideálnejšie je, ak dieťa príde na svet prirodzeným spôsobom (nie cisárskym rezom) a je dojčené materským mliekom. Vtedy dostáva veľmi slušnú výbavu. 

Postupne však kvalita mikrobiómu môže klesať, ak mu nevenujeme dostatočnú pozornosť a nestaráme sa o neho.

Čo všetko môže črevný mikrobióm poškodzovať?

Črevný mikrobióm a lieky

O tom, ako užívanie antibiotík môže negatívne vplývať na našu črevnú mikroflóru počúvame v podstate z každej strany, a to nielen od tých, ktorí propagujú probitiká či prebiotiká. 

Antibiotiká totiž nie sú schopné rozoznať patogénne baktérie od tých prospešných a ničia všetky baktérie, s ktorými sa stretnú. Výsledkom je tak rozvrátená črevná mikroflóra (4).

Na mikrobióm negatívne vplýva i užívanie hormonálnej antikoncepcie a taktiež aj rádioterapia či chemoterapia. 

Vplyv výživy na črevný mikrobióm

Zloženie stravy, ktorú dennodenne konzumujeme veľmi výrazne ovplyvňuje stav črevného mikrobiómu. 

Látky a živiny, ktoré prijímame v strave sa počas trávenia dostávajú do tenkého čreva. Odtiaľ sú následne vstrebávané do krvného obehu. Všetky nevstrebané a nestrávené zvyšky putujú do hrubého čreva. Tu prichádzajú do kontaktu s črevnými baktériami, ktoré ich za vzniku ďalších rozličných látok rozkladajú. 

Jednoducho povedané, pri konzumácii nevhodnej stravy, napríklad jedlo bohaté na cukry, sa nestrávené zvyšky dostávajú do čreva a tam podliehajú hnilobným procesom. Počas tohto procesu vznikajú baktérie, ktoré negatívne vplývajú na celkový stav črevného mikrobiómu.

Podstatným problémom je aj spôsob prípravy a konzervácie stravy, počas ktorých môže byť živá probiotická zložka zničená.

Ak chcete vás črevný mikrobióm podporiť alebo si udržať jeho zdravý stav, vaša strava by mala byť bohatá na vlákninu, potraviny rastlinného pôvodu a čo najmenej spracované potraviny.

Do jedálnička by ste mali zaradiť aj fermentované výrobky, pretože predstavujú prirodzený zdroj baktérií mliečneho kvasenia, tzv. probiotiká. Patria tu kvasené mliečne výrobky, napríklad acidofilné mlieko, bryndza, kefír, ale aj rastlinné potraviny, ako kvasená kapusta či kvasené uhorky. 

Nielen probiotiká, ale aj prebiotiká sú dôležité. Medzi ne radíme najmä vlákninu, oligosacharidy a fruktooligosacharidy. Na vašom tanieri by nemalo chýbať celozrnné pečivo, pohánka, ovsené vločky. Denne si doprajte dve až tri porcie ovocia a zeleniny. 

Veľmi vhodnou voľbou sú aj orechy a semienka, ktoré obsahujú vlákninu a majú vynikajúci pomer mastných kyselín a dobrých tukov. 

Tip od experta

"Vlašské orechy sa považujú práve za významný zdroj prebiotík, lebo majú pozitívny vplyv na rôznorodosť a správne zloženie nášho črevného mikrobiómu. Na organizmus pôsobia aj nepriamym spôsobom, teda cez náš mikrobióm. Podporované mikroorganizmy totiž produkujú látky, ktoré podľa výskumov pomáhajú chrániť náš kardiovaskulárny systém. A takéto pre nás prospešné látky, tvorené mikroorganizmami, označujeme za postbiotiká. Zaujímavé sú aj preto, lebo ich identifikácia by mohla viesť k objaveniu potenciálnych liečiv a preventívnych potravinových doplnkov v budúcnosti."


Ján Radvánszky z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) a bratislavskej spoločnosti Geneton

Volyv výživy na črevný mikrobióm

Ako podporiť črevný mikrobióm? Skúste výživové doplnky 

Stav a fungovanie črevného mikrobiómu môžete okrem vhodne zvolenej vyváženej stravy podporiť aj už spomínanými probiotikami i prebiotikami, ktoré dostanete vo forme výživových doplnkov.

Tieto doplnky obsahujú kmene baktérií, ktoré osídľujú ľudský trakt - ako napríklad Lactobacillus (L.) a Bifidobacterium či Saccharomyces boulardi, Enterococcus faecium. 

NÁŠ TIP: Nazrite aj do nášho testu probiotík, v ktorom sme 18 hodín hľadali, hodnotili a analyzovali tie najlepšie probiotiká. 

Prírodné produkty na podporu črevného mikrobiómu

Siahnuť môžete aj po výživových doplnkoch na prírodnej báze. Vynikajúcou voľbou sú doplnky značky MALLINA - tekuté výživové doplnky na báze bylinných výluhov získaných z esenciálnych a organických olejov. 

Ako zistiť stav mikrobiómu? Absolvujte vyšetrenie črevného mikrobiómu

Zaujíma vás, v akom stave je vás črevný mikrobióm a či práve on nemá prsty v tom, že sa neustále cítite unavený, bez nálady, máte tráviace ťažkosti alebo si na vás sadne každá pliaga? Podstúpiť môžete vyšetrenie mikrobiómu.

Toto vyšetrenie prebieha prostredníctvom rôznych špecializovaných analýz mikrobiómu čreva.

Existujú sekvenčné genetické analýzy, ale aj negenetické analýzy. Kým sekvenčné analýzy mikrobiómu čreva sú vhodné pre ľudí s chornickými ťažkosťami, rôznymi diagnózami, či už známymi ale aj neznámymi, negenetické analýzy majú skôr preventívny charakter. 

Vyšetrenie črevného mikrobiómu je možné po objednaní absolvovať aj u nás na Slovensku, a to vo viacerých mestách na špecializovaných pracoviskách. Napríklad v Bratislave nájdete súkromnú kliniku zameranú práve na mikrobióm čreva. 

Mikrobióm vyšetrenie prebieha na základe analýzy vzorky zo stolice. Ceny vyšetrenia črevného mikrobiómu sa zvyčajne pohybujú okolo sumy 500 € a vyššie. 

Mikrobióm test - Ako dokáže pomôcť?

Diagnostický test črevného mikrobiómu dokáže poskytnúť obraz o zdraví tráviaceho traktu, ale aj o celkovom zdraví a poskytnúť tak priestor na nápravu.

Mnohé pracoviská totiž na základe výsledkov vykonaného mikrobióm testu následne pristupujú k individuálnej terapii, ktorej cieľom je revitalizovať črevnú flóru a zlepšiť jej celkový stav. 

Mikrobióm test

Na záver

Aj keď črevný mikrobióm ešte nie je úplne prebádanou oblasťou, už doteraz uskutočnené výskumy dokazujú, že pre ľudské zdravie má naozaj veľký význam. Môže byť kľúčom k vyliečeniu mnohých zdravotných problémov a udať smer budúcnosti zdravotnej starostlivosti. 


O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálnych štúdií na Prešovskej univerzite v Prešove. Má rada knihy, prechádzky za akéhokoľvek počasia, no zo všetkého najradšej má písanie. 

Rada skúša nové veci a o svoje pocity a postrehy sa delí s ostatnými. V redakcii má na starosti testovanie spotrebičov. Lenka má veľké skúsenosti z práce pre mobilného operátora (soda.o2.sk), kde sa venovala recenzovaniu telefónov.  Viac sa o Lenke môžete dozvedieť aj na Facebooku.

Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar