Sladké jesenné dary prírody. 10 receptov z jabĺk, ktoré určite skúste
Jeseň je spojená s jablkami, hruškami, figami či hroznom a práve jablká dnes budú hrať hlavnú úlohu v našich receptoch.
Jablká majú svoj vrchol sezóny na jeseň, keď sú najšťavnatejšie a plné chuti, čo ich robí ideálnymi na pečenie.
Sú jedným z najuniverzálnejších ovocí, ideálnym nielen na rýchly zdravý snack, ale aj na pečenie. Ich prirodzená sladkosť a jemná kyslosť z nich robia perfektnú ingredienciu do koláčov, štrúdlí alebo muffínov. Na pečenie sú najlepšie odrody ako Granny Smith, Jonagold alebo Golden Delicious, pretože si udržia tvar a nebudú sa príliš rozpadávať.
Na jeseň sa vyplatí využiť čerstvo zozbierané plody, ktoré prinášajú nielen skvelú chuť, ale aj výživné látky v tej najlepšej forme.
Jablká sú plné vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, a tiež obsahujú vlákninu, ktorá napomáha tráveniu. Nechýbajú ani minerály ako draslík, ktorý je dôležitý pre srdce a svaly. Pri pečení s jablkami tak získate nielen skvelú chuť, ale aj porciu vitamínov a minerálov.
Máte štedrú úrodu a neviete čo s jablkami? Pripravili sme pre vás 10 jednoduchých a chutných dezertov, ktoré stojí za to vyskúšať. Ktorý bude prvý?
1. Jednoduchý jablkový koláč
Viete, v čom je tento koláč taký skvelý? Má niekoľko pozitív - obsahuje minimum základných surovín, netreba ho vaľkať ani strúhať, stačí v rukách namrviť. Vďaka tomuto receptu spotrebujete aj také jablká, ktoré už nik nechce a len sa po ňom zapráši.
Na jablkovú plnku potrebujeme:
- cca 800 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
- šťavu z 1/2 citróna
- 1 PL škorice
- 2 PL cukru (prípadne viac, podľa sladkosti jabĺk)
- 2 PL Zlatého klasu (alebo puding.prášku)
Na cesto potrebujeme:
- 250 g hrubej múky
- 100 g cukru (použila som trstinový a klasický)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vajce M
- 100 g masla
- nasekané orechy podľa chuti - voliteľné
Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo, pokvapkáme citrónovou šťavou (aby nezhnedli), posypeme škoricou, cukrom a pridáme aj Zlatý klas. V recepte zabezpečuje to, že ak jablká pustia šťavu, koláč zostane šťavnatý, ale nebude mokrý. Všetko spolu premiešame a pripravíme si cesto.
Do misy nasypeme suché suroviny, teda múku, cukor, prášok do pečiva a zamiešame. Pridáme vajce, maslo a vypracujeme cesto. 2/3 z neho prstami namrvíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pridáme jablkovú vrstvu, uhladíme, ja som pridala aj nasekané orechy. Na vrch namrvíme zvyšnú tretinu cesta a dáme piecť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 35 minút. Treba sledovať. Keď je koláč upečený, posypeme ho práškovým cukrom a podávame s dobrou kávou.
2. Zapletaný jablkový koláč
Potrebujeme:
- 160 g mäkkého masla
- 300 g hladkej (špaldovej) múky (+ na pomúčenie dosky)
- 1 vajce
- ½ prášku do pečiva
- 90 g bieleho smotanového jogurtu
- ½ lyžičky vanilky
- 50 g cukru
- 3 jablká
- šťava z ½ citróna
- 2 lyžičky škorice
- cukor na posypanie
- tortovú formu s priemerom 26 cm
Z mäkkého masla, jogurtu, múky, cukru, prášku do pečiva, vajíčka a vanilky vypracujeme bochník cesta. Dáme ho na 20 minút odpočívať do chladničky. Kým cesto odpočíva, očistíme si jablká, nakrájame ich na menšie kúsky (šupku môžeme, ale nemusíme ponechať), pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme ich 2 lyžičkami škorice. Premiešame a necháme odpočívať.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na asi 0,5 cm plát a obrubou tortovej formy vyrežeme z neho kruh. Ten potom prenesieme do tortovej formy a rovnomerne poroztláčame. Môžeme mierne dvihnút okraje.
Na cesto nasypeme ochutené jablká, ak chceme, môžeme pridať aj cukor (nad rámec rozpisu) alebo orechy. Zo zvyškov cesta urobíme vrkôčiky, prípadne rozrežeme radielkom a urobíme mriežky alebo môžeme vyvaľkať na kruh a prikryť celý koláč. Dáme piecť na 180 stupňov na asi 20 – 30 minút. Sledujeme, aby sa koláč nepripiekol.
Upečený koláč posypeme cukrom a podávame s dobrou kávou, či čajom.
3. Jablková bábovka
Potrebujeme:
- 1 šálku bielej hladkej špaldovej múky
- 1 šálku celozrnnej hladkej špaldovej múky
- ¾ šálky trstinového cukru
- 1 prášok do pečiva
- ½ šálky mletých orechov
- 1 škoricový cukor
- 1 vajce
- ½ šálky oleja
- 1 na hrubo postrúhané jablko
- hrsť hrozienok
- ½ šálky vody (resp. podľa hustoty cesta)
- hrubú múku na vysypanie formy
Bábovkovú formu potrieme olejom a vysypeme hrubou múkou. Suché suroviny, teda múku, cukor, prášok do pečiva, orechy, škoricový cukor, zmiešame dokopy. Pre nadýchanejšie cesto túto zmes môžeme preosiať. Potom pridáme mokré suroviny, teda vajce, olej, jablko s hrozienkami a na záver prilejeme vodu podľa toho, aké husté máme cesto.
Zmes vylejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 1 hodinu (čas si treba odsledovať a skúšať špáradlom).
Pred koncom pečenia, kedy sa nám zdá povrch už dostatočne upečený, no vo vnútri je ešte bábovka nedopečená, môžeme prikryť vrch cesta alobalom/papierom na pečenie, aby nezhorela.
4. Jablkový chlebík
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 30 – 50 g trstinového cukru (podľa chuti a sladkosti jabĺk)
- 1 vanilkový cukor
- 5 lyžíc oleja
- 100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 80 g bielej hladkej špaldovej múky
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 2 jablká
- 5 lyžíc vody
- hrsť hrozienok
- 2 lyžice celého maku
- 2 hrste nasekaných orechov
Vajíčka s cukrom, vanilkovým cukrom a olejom vymiešame, vyšľaháme. Potom pridáme múku, prášok do pečiva, vodu, nahrubo nastrúhané jablká, mak, orechy a hrozienka. Dobre vymiešame, ak je cesto priveľmi husté, pridáme ešte vodu (záleží od múky). Ak je riedke, prisypeme múku.
Cesto vylejeme do formy na (biskupský) chlebík a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút, resp. podľa potreby. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na plátky.
Určite odporúčam nechať chlebík úplne vychladnúť a až potom krájať.
5. Jablkové mafiny
Potrebujeme:
- 1 šálku polohrubej celozrnnej špaldovej múky
- 1 šálku hladkej bielej špaldovej múky
- ¾ prášku do pečiva
- ¼ šálky trstinového cukru
- 1 lyžica škorice
- 2 jablká
- 2 vajcia
- ¼ šálky oleja
- 1 šálku vody (alebo mlieka)
- pistácie (prípadne iné nesolené orechy)
- škoricový cukor na posypanie
V miske zmiešame suché suroviny, teda múku, prášok do pečiva, cukor, škoricu a potom primiešame celé vajcia, nahrubo nastrúhané jablká, olej a vodu (prípadne mlieko). Vypracujeme cesto (najlepšie mixérom), ktoré začneme rozdeľovať do mafinového plechu vystlaného košíčkami. Stačí dať len jednu veľkú lyžicu, mafinky krásne narastú.
Povrch posypeme nasekanými pistáciami (alebo inými orechmi) a posypeme škoricovým cukrom. Pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút vo vyhriatej rúre. Z tohoto množstva mi vyšlo asi 19 mafinov.
6. Jablkové pité s tvarohom
Potrebujeme
- 150 g bielej hladkej špaldovej múky
- 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- ½ prášku do pečiva
- 50 g cukru
- cca 5 lyžíc mlieka
- 80 g masla
- 2 vajcia
- 250 g tvarohu
- vanilkový cukor
- škorica
- asi 3 jablká
Recept je pre tortovú formu s priemerom 26 cm.
Múku, prášok do pečiva a cukor zmiešame. Potom k nim pridáme maslo, 1 vajce a podľa potreby po lyžiciach mlieko. Vypracujeme bochník cesta, ktorý necháme bokom odpočívať asi 10 minút. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú plnku a očistíme si jablká. Tvaroh v miske zmiešame s 1 vanilkovým cukrom a 1 celým vajcom.
Cesto rozdelíme na 2 časti.
Prvú z nich natlačíme (alebo vyvaľkáme a prenesieme) na dno papierom na pečenie vystlanej formy, potrieme tvarohovou plnkou, na ktorú priamo rovnomerne nastrúhame jablká. Posypeme ich mletou škoricou, ak sú jablká málo sladké, posypeme ich aj cukrom.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na jablkovú vrstvu. Cesto jemne poprepichujeme vidličkou a celý koláč dáme piecť do rúry na asi 180 stupňov na 30 minút. Stále ho vizuálne kontrolujeme, pretože každá rúra pečie inak.
Keď je cesto ružové, koláčik je hotový. Vyberieme koláč z rúry, necháme vychladnúť a posypeme cukrom, aby bol krajší. Krájame až úplne vychladnutý koláčik.
7. Jablková galetka
Potrebujeme:
- 150 g polohrubej múky
- 70 g hladkej múky
- 50 g práš. cukru
- štipku soli
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 110 g masla
- 40 g mlieka
Na plnku:
- 100 g mletých orechov
- 1 PL práš. cukru
- asi 30 g horúceho mlieka
- 2 jablká
Na dokončenie:
- vajíčko a mandlové lupienky.
Všetky suché suroviny zmiešame, pridáme zmäknuté maslo a mlieko. Vypracujeme bochník cesta, ktorý dáme do vrecka na 30 minút odpočívať do chladničky.
Kým sa cesto chladí, pripravíme si plnku – orechy zmiešame s cukrom a horúcim mliekom. Mlieko radšej pridávame postupne, aby plnka nebola riedka. Cesto vyvaľkáme do kruhu a do jeho stredu navrstvíme plnku, na plnku uložíme očistené jablká. Ideálne je, ak cesto vaľkáte na pečiacom papieri, z dosky sa naplnená galetka zle prekladá.
Pomocou papiera ľahko dvihnete aj okraje a preložíte ich cez plnku. Boky potrite vajíčkom a posypte mandľami. Pečte na 180 st. asi 20-30 minút.
8. Barónkine rezy
Potrebujeme:
- 250 g masla
- 450 g polohrubej múky
- 150 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- ½ čl kypriaceho prášku
- 1 pohárik džemu (napr. marhuľový)
- 150 g mletých vlašských orechov
- 1 kg očistených nastrúhaných a vyžmýkaných jabĺk
- 1 – 2 škoricové cukry
- sneh zo 4 bielkov a štipky soli
V miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok a pridáme žĺtky s maslom. Vypracujeme bochník cesta, z ktorého asi za hrsť odoberieme a dáme stuhnúť do chladničky.
Väčšinu roztlačíme na plech (klasický veľký plech), potrieme džemom a posypeme orechmi. Na to navrstvíme nastrúhané a v rukách vyžmýkané jablká, posypeme škoricovým cukrom, prikryjeme snehom. Na sneh nastrúhame nahrubo zvyšné cesto z chladničky.
Pečieme na 180 stupňoch asi 25 – 30 minút. Krájame po vychladnutí.
9. Mriežkovaný jablčník
Na cesto potrebujeme:
- 350 g hladkej múky
- štipka soli
- 200 g masla
- 4 PL studenej vody
Na plnku potrebujeme:
- 6 veľkých jabĺk
- 1 škoricový cukor
- lyžička škorice
Na potretie:
- vaječný bielok
V miske zmiešame maslo, múku, štipku soli a po častiach pridáme i studenú vodu. Vymiesime drobivé cesto, ktoré sa postupne spojí do jednej guľky. Guľu rozdelíme na 2 časti – jednu väčšiu (na korpus) a jednu menšiu (na mriežku). Prikryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a dáme na hodinku do chladničky. Po hodinke cesto vyberieme a necháme pri izbovej teplote postáť asi 30 minút, aby maslo povolilo. Za ten čas si pripravíme plnku – asi 6 jabĺk očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme škoricu, škoricový cukor a zamiešame.
Väčšiu časť cesta rozvaľkáme valčekom a prenesieme do formy. Navrstvíme jablkovú plnku, môžete pridať i posekané orechy a hrozienka. Menšiu časť cesta rozvaľkáme a narežeme na pásiky. Na jablkovú plnku položíme mriežku. Mriežku po povrchu potrieme bielkom a dáme piecť na 180 stupňov na asi 30 minút. Potom koláč vyberieme a necháme vychladnúť.
10. Krupicový koláč s jablkami a tvarohom
Potrebujeme:
- 250 g špaldovej krupice (alebo klasickej detskej)
- 100 g trstinového cukru
- 2 lyžičky škorice
- ½ prášku do pečiva
- 1 vajce
- 200 g masla
- 250 g tvarohu
- ½ lyžice vanilky
- 400 g jabĺk
- 2 lyžice Zlatého klasu
- orechy podľa chuti
- hrsť hrozienok
Do misky nasypeme suché suroviny, teda krupicu, 70 g cukru, lyžičku škorice a pol prášku do pečiva (používam bezfosfátový). Zamiešame a pridáme celé vajce a 200 g zmäknutého masla. Vypracujeme bochník cesta, ktorý dáme odpočívať bokom (do chladničky).
Pripravíme si tvarohovú plnku: 250 g hrudkovitého tvarohu zmiešame so zvyšným cukrom (30 g), ½ lyžicou vanilky a s hrozienkami. Vidličkou zmiešame a odložíme bokom.
Pripravíme si jablkovú plnku: jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pridáme škoricu, Zlatý klas a zamiešame.
Dve tretiny cesta roztlačíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Forma má priemer 26 cm. Pridáme tvarohovú vrstvu, jablkovú vrstvu, posypeme orechmi a zvyšným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Po upečení môžeme posypať cukrom a podávame s dobrou kávou alebo s čajom.
NÁŠ TIP: Zaslúžilo by si vaše kulinárske majstrovstvo novú rúru na pečenie? Vybrali sme 7 top modelov a poradíme, na čo sa pri výbere rúry zamerať.
Na záver
Keď máte pred sebou plnú misu sezónnych jabĺk a chuť pripraviť niečo sladké, nebojte sa experimentovať. Či už zvolíte klasickú jablkovú štrúdľu, voňavý jablkový koláč alebo jednoduché muffiny s kúskami šťavnatého ovocia, jablká vždy prinesú ten pravý dotyk jesene do vašej kuchyne.
Ich sladko-kyslá chuť, doplnená o škoricu či orechy, spraví každý dezert nezabudnuteľným. Teraz už stačí len vybrať ten správny recept, predhriať rúru a nechať jesennú mágiu rozvoňať váš domov.
Pridajte komentár ku článku