Hladké nohy dlhší čas: Aké máte možnosti odstránenia chĺpkov?

Odstránenie chĺpkov a hladšie nohy dlhší čas



Dôkladná starostlivosť o telo k letným mesiacom neodmysliteľne patrí. Vysoké teploty vás nútia odhaliť aj detaily, ktoré v zime mohli ostať ukryté pod vrstvami oblečenia. Chybičky krásy v podobe nežiadúceho ochlpenia na nohách či v podpazuší vedia poriadne pokaziť dojem. Najhoršie je, keď sa chĺpkov prácne zbavíte a na druhý deň sa objavia v podobe drapľavého strniska.

Možností, ako sa zbaviť ochlpenia je viacero, no každá z nich má svoje výhody a nevýhody.

Najjednoduchšie je siahnuť po žiletke, ktorá je len krátkodobým, ale bezbolestným riešením. Koho nebaví stále vymieňať žiletky, môže si vybrať z ponuky depilačných strojčekov alebo krémov, ktoré sú veľmi pohodlným riešením, avšak depiláciu treba tiež často opakovať.

Dlhodobejším riešením je epilácia, teda vytrhávanie chĺpkov aj s korienkom. Epilácia voskom či strojčekom je dosť bolestivý akt, preto treba zvážiť, či vám to utrpenie za to stojí.

Najnovšou metódou je odstránenie chĺpkov laserom. Je bezbolestné a chĺpky sú po ňom preč niekoľko rokov. Je to však finančne nákladný proces.

Ktorá metóda je tá pravá pre vás?

Leto odkrýva každý nedostatok, aj nežiadúce chĺpky

Holenie žiletkou

Najobľúbenejším spôsobom odstránenia nežiadúceho ochlpenia je holenie žiletkou. Je to úplne bezbolestná a pomerne rýchla metóda, avšak výsledok je len krátkodobý.

Pichľavé strnisko sa na nohách objaví už po niekoľkých hodinách. Okrem toho hrozí podráždenie a vysušenie pokožky (najmä pri častom holení) a zarastanie chĺpkov, ktoré sa prejaví v podobe nevzhľadných vyrážok. Pri holení tiež hrozí nebezpečenstvo poranenia sa – pracujete predsa s veľmi ostrou žiletkou.

Všetky tieto nevýhody je možné aspoň sčasti odstrániť. Vyhnite sa chybám, ktoré ženy pri holení robia najčastejšie:

  • Používanie jednej žiletky príliš dlho. Žiletku je dobré vymeniť po piatom použití. Používanie tupej žiletky je nie len neefektívne, ale spôsobuje aj zarastanie chĺpkov. Žiletka je už po niekoľkých použitiach plná baktérií, ak sa teda chcete vyhnúť nepríjemným zapáleným rankám, dbajte na výmenu žiletky včas.
  • Nesprávne zvolené výrobky na holenie. Mnoho žien používa namiesto gélu na holenie obyčajný sprchový gél alebo mydlo. Takto sa pokožka môže vysušiť, preto je lepšie aplikovať gél na holenie. Žiletka sa po ňom kĺže ľahšie, celý proces je teda príjemnejší a zároveň efektívnejší.
  • „Rýchle“ holenie nasucho. Naozajstná katastrofa pre pokožku. Ak sa v rannom zhone rozhodnete len narýchlo a nasucho odstrániť „pár chĺpkov“, ušetrené minúty sa vám vrátia v podobe škrabancov.
Holenie žiletkou

Ako sa holiť, aby nohy vydržali hladké čo najdlhšie?

  • Nohy najprv zbavte všetkých nečistôt. Najkvalitnejšie si ich oholíte po sprchovaní, keď sa vplyvom teplej vody chĺpky stanú mäkšími. Najlepšie urobíte, aj nohám doprajete kvalitný peeling, ktorý ich zbaví všetkých odumretých buniek a zvyškov kozmetických prípravkov. Použite špeciálny peeling na telo, ktorý obsahuje o niečo väčšie čistiace čiastočky, ako ten na tvár. Ak preferujete starostlivosť o telo bez chémie, môžete si vyrobiť peeling aj doma. Zmiešajte 4 PL mletej kávy, 2 PL hnedého cukru, 6 PL olivového oleja a 1 PL medu. Zmes vmasírujte do pokožky a opláchnite – ostane hladká a jemná. Tento peeling navyše účinkuje proti celulitíde vďaka kofeínu.
  • Žiletku ťahajte v smere rastu chĺpkov. Mnoho žien sa domnieva, že najhladšie oholenie dosiahnu v protismere ich rastu. V takom prípade hrozia vyrážky zo zarastených chlpov.
  • Použite žiletku s viacerými čepieľkami. Vyvíjajú menší tlak na pokožku, znižujú riziko zranenia a umožňujú ľahšie oholiť aj ťažko dostupné miesta.

Niekoľko tipov nájdete aj v tomto videu:

Starostlivosť o pokožku po holení

Aby ste zabránili neželaným následkom holenia, nezanedbávajte starostlivosť po holení.

Niekedy stačí naniesť vaše obľúbené pleťové mlieko. V prípade, že ste s ním spokojná a vaša pleť je jemná a hydratovaná, nie je dôvod niečo meniť. Niektoré ženy používajú vodu po holení, alkohol však môže spôsobiť vysušenie pokožky, preto je lepšie sa vyhnúť produktom, ktoré ho obsahujú.

Prírodnou alternatívou hydratačného mlieka je kokosový olej, prípadne olivový alebo detský olejček. Sú úplne šetrné a ich použitím určite nič nepokazíte.

Zabrániť zarastaniu chĺpkov môže detský púder. Pekne vonia, má chladiaci efekt a zanechá pokožku jemnú „ako detský zadoček“.

Pokožku po holení je potrebné hydratovať

Depilačný krém

Aj depilačný krém je jednou z možností, ako sa zbaviť chĺpkov. Je to kozmetický prípravok, ktorý rozpustí kreatínovú zložku chĺpkov tesne nad povrchom kože. Po uplynutí 3 až 6 minút chĺpky odpadnú.

Efekt depilácie je podobný ako pri žiletke – do dvoch dní môžete očakávať ich návrat. Výhodou je, že nehrozí poranenie. Pri dodržaní odporúčaného času pôsobenia sú krémy úplne neškodné. Okrem toho obsahujú zložky, ktoré by mali zabrániť zarastaniu chĺpkov.

Depilačný krém má podobný efekt ako holenie žiletkou

Depilácia voskom

Vďaka depilácii voskom sa môžete tešiť z pocitu dokonale hladkých nôh približne mesiac. Nevýhodou tejto metódy je, podobne ako pri použití epilátora, bolestivosť. V porovnaní s epilátorom môžete vnímať ako výhodu, že strhnete celé plochy chĺpkov jedným ťahom. Bolesť je teda silná a prudká, za chvíľu však odoznie.

Pre dokonalý výsledok je lepšie zainvestovať do návštevy kozmetického salóna.

Ak ste sa rozhodli pre depiláciu voskom svojpomocne, je nevyhnutné dodržovať správny postup, inak s môže stať, že sa vám nepodarí odstrániť všetky chĺpky jedným strhnutím. To by znamenalo, že ste svoje utrpenie podstúpili zbytočne.

Pri depilácii voskom dbajte na to, aby bola pokožka čistá a suchá. Môžete ju očistiť pomocou peelingu, alebo použiť detský púder, ktorý absorbuje mastnotu. Nezabudnite ho potom odstrániť papierovou utierkou. Okrem toho treba skontrolovať, či nemáte žiadne ranky a podráždenia – takúto pokožku nikdy neepilujte voskom. Bolo by to naozaj bolestivé. Epilácii sa vyhnite aj v období menštruácie a 7 dní pred ňou. Tento stav by tiež mohol zhoršiť bolesť.

Depilácia voskom

Ako postupovať pri domácej depilácii voskom

Vosk nanášajte v smere rastu chĺpkov. Pri strhávaní podržte pokožku napnutú, trochu tým zmiernite bolesť. Úplne sa jej nevyhnete, ale pre krásu sa trpí...

Najjednoduchšie je zaobstarať si pásky na depiláciu za studena – stačí ich zahriať medzi dlaňami, odlepiť od seba, prilepiť na pokožku postupne, v smere rastu chĺpkov a rýchlym pohybom strhnúť proti smeru ich rastu.

Druhá možnosť je teplý vosk – ten treba roztopiť v mikrovlnke a naniesť pomocou drevenej špachtle. Potom sa nechá na pokožke stuhnúť, alebo sa naň prikladajú pásiky, ktoré sa rýchlo strhnú.

Po epilácií vosk dôkladne odstráňte čistou vodou, alebo olejom. Na ošetrenie a upokojenie použite len neparfumovaný krém.

Potom nasleduje niekoľkohodinové začervenanie. Pokožka je v tomto čase citlivá, preto sa neodporúča vychádzať s ňou na priame slnko a používať prípravky s obsahom parfémov, ktoré by ju mohli podráždiť, aspoň 24 hodín.

Epilátor

Epilácia je vytrhávanie chĺpkov pomocou špeciálneho strojčeka s rotačnými pinzetami. Odstraňuje chĺpky aj s korienkom, to znamená, že nohy ostanú krásne hladké 2 týždne až mesiac. Veľkou výhodou je, že po niekoľkých epiláciách zistíte, že chĺpkov rastie o niečo menej.

Bolesť pri vytrhávaní je dôvodom, prečo sa tejto metóde odstraňovania ochlpenia mnoho žien vyhýba. Tej sa, žiaľ, úplne nevyhnete, ponúkame vám však niekoľko tipov, ako ju urobiť znesiteľnejšou.

Epilátor

Ako urobiť epiláciu menej bolestivou?

1. Chladiaca rukavica

Pre zníženie bolestivosti môžete použiť špeciálnu rukavicu s chladiacim vankúšikom, ktorý sa prikladá na pokožku počas epilácie. Ochladenie pomôže pokožku trochu znecitlivieť.

2. Sprcha

Ak vlastníte epilátor pre mokrú aj suchú pokožku, môžete si ho vziať so sebou do sprchy. Teplá voda pomôže pokožku uvoľniť a otvoriť póry, čím sa epilácia stane menej bolestivou. Efekt vydrží niekoľko minút, ak ste teda majiteľkou epilátora na suché používanie, doprajte si sprchu pred epiláciou.

3. Peeling

Podobne ako pred holením, aj pred vytrhávaním je dobré urobiť si peeling. Odstráni všetky odumreté bunky a pomôže zabrániť zarastaniu chĺpkov.

4. Držte pokožku napnutú

Jednou rukou si pridŕžajte pokožku tak, aby bola napnutá – bolesť bude menej intenzívna. Pri vytrhávaní chĺpkov z podpazušia zdvihnite ruku za hlavu a natiahnite ju najviac, ako dokážete.

5. Zaobstarajte si epilátor s čo najvyšším počtom pinziet

Vyšší počet pinziet znamená efektívnejšiu epiláciu, teda odstránenie väčšieho počtu chĺpkov jedným ťahom. Pri výbere epilátora myslite na to, aby sa vám s prístrojom ľahko manipulovalo, ale aj na hygienu – ideálne je, ak je epilátor umývateľný vodou.

Testujeme pre vás

Aby sme vám uľahčili rozhodovanie, otestovali sme najlepšie epilátory na trhu a výsledky zhrnuli do podrobnej recenzie. 

Laserová epilácia

Skvelým výdobytkom techniky je laserový epilátor. S ním je odstránenie chĺpkov úplne bezbolestné a takmer trvalé. Cena takejto vymoženosti je však oveľa vyššia, ako u predchádzajúcich metód.

Ako to funguje?

Epilátor, ktorý vás zbaví chĺpkov pomocou pulzného svetla, si môžete zakúpiť, alebo podstúpiť zákrok u odborníka. Každý zákrok výrazne zredukuje ochlpenie, avšak neodstráni ho úplne natrvalo, ako vás môžu mylne informovať niektoré reklamy. Po odstránení chĺpkov treba zákrok opakovať po niekoľkých rokoch.

Laserové zariadenie funguje tak, že vyžaruje svetlo s vysokou energetickou hodnotou, ktoré zameria chlp podľa jeho farby a spáli ho. Lúč svetla priťahuje len farba chlpu, pokožka ostáva nepoškodená. Na svetlých chĺpkoch laserová epilácia nemusí fungovať.

Pred zákrokom

Pred ošetrením laserom si treba uvedomiť, že pokožka by nemala byť opálená, kvôli presnosti zameriavania. Chĺpky by mali byť vo fáze rastu, aby ich laser odstránil spolu s korienkom. Depiláciu voskom či epilátorom treba vynechať najmenej dva týždne pred zákrokom. Taktiež si treba dať pozor na niektoré druhy liekov. O kontraindikáciách sa informujte na klinike, ktorú ste si vybrali.

Laserová epilácia

Ktorý spôsob je vám najpríjemnejší?

Predstavili sme vám všetky metódy odstraňovania chĺpkov. Ako ste videli, žiadna z nich nie je dokonalá, no pri správnom prevedení môže každá z nich priniesť skvelý výsledok – krásne jemnú pokožku nôh. Vyberte si tú svoju.

O autorovi

Michaela Struhárová
 

Mi​ška je cestovateľka a obsahová marketérka na voľnej nohe. Úspešne ​sa stará o niekoľko webov, ako napr. cestovanie.sme.sk či jaspis.sk​.

Pre svoj aktívny životný štýl potrebuje mať neustále dobité baterky, preto sa najviac venuje recenziám výživových doplnkov. Recenziami spotrebičov zase pomáha nielen ženám vybrať si šikovných pomocníkov do domácnosti a ušetriť čas strávený varením a upratovaním.
​​O Miške sa môžete viac dozvedieť na jej blogu Struharova.com alebo Facebooku 

Viac článkov od tohto autora

1
Pridajte komentár ku článku

avatar
zdena
Komboš
zdena

starostlivost po holeni ? urcite ryor na stimulaciu rastu chlpkov z notina – chlpky rastuce po nom su vzdy tensie, slabsie a svetlejsie