Sú konjakové cestoviny dostatočná alternatíva pšeničným? (recenzia)
Ruku hore, kto má rád cestoviny. Určite sa pred obrazovkami zdvihlo množstvo rúk. Myslím, že nebudem preháňať, ak poviem, že Taliansku je vďačný celý svet za vynález cestovín. Dá sa z nich pripraviť rýchle a vynikajúce jedlo na tisíce spôsobov. Tie klasické však nepatria k potravinám, ktoré pomáhajú k štíhlej postave. Hovoríme o cestovinách z pšeničnej múky. Sú plné jednoduchých sacharidov, majú vysoký glykemický index. Plný tanier cestovín s omáčkou a so syrom je hotová kalorická bomba.
Aby ste sa nemuseli vzdávať chuti a radosti z prípravy a jedenia cestovín, aj keď sa snažíte schudnúť, existujú alternatívy, ktoré vás výborne zasýtia, no neublížia vašej postave. Tie bežne dostupné sa vyrábajú z bezlepkovej múky, z pohánky, cíceru či šošovice.
Konjakové cestoviny patria u nás k tým menej známym alternatívam, čo je škoda. Sú to cestoviny, ktoré majú podstatne nižšiu energetickú hodnotu.
Zásielka z e-shopu Slimpasta.sk
Potešila som sa preto možnosti otestovať niekoľko druhov konjakových cestovín, ryžu a aj hotové jedlo. Pripájam aj recepty, ktoré som na prípravu konjakových cestovín použila.
• 375 g (300 gramov bez nálevu)
Prvý produkt, ktorý som z veľkého balíka konjakových cestovín vyskúšala, boli konjakové špagety. Na 100 gramov majú špagenty energetickú hodnotu iba 35 kJ, v porovnaní s pšeničnými špagetami zjete o 95 % energie menej.
Porovnanie farby konjakových špagiet a pšeničných
Pri čítaní informácie na obale výrobca informoval o miernej aróme z nálevu, v ktorom sú špagety uchovávané. Priznám sa, že som nemala ani potuchy, akú arómu môže mať nálev, no keď som prestrihla plastové balenie, bol to celkom šok. Zápach by som prirovnala k aróme, ktorá vznikne z cibule vo vysokých teplotách. Cestoviny som asi 5-krát prepláchla vodou a scedila.
Cestoviny sú mäkké, majú želatínovú konzistenciu a na prvý pohľad je jasný aj farebný rozdiel v porovnaní s klasickými pšeničnými cestovinami.
Napriek nemilému prvému dojmu, ktorý spôsobil zápach, musím povedať, že s cestovinami sa varí dobre. Aj keď sú to špagety, prirovnala by som ich viac k ázijským rezancom - sú tenšie a viac skrútené v porovnaní so špagetami. Preto som zvolila ázijský recept. Použitú zeleninu môžete prispôsobiť podľa toho, čo máte doma. Opražila som si cibuľku, následne tvrdšie druhy zeleniny, potom mäkšie a pridala som sójovú omáčku a cesnak. Keď je zelenina zmäknutá, pridala som konjakové špagety a všetko spolu premiešala a jemne opražila.
Cestoviny sú nasiaknuté vodou, preto ich stačí opražiť iba zľahka, aby boli hotové. Na ochutenie som použila iba soľ a korenie, cestoviny sú úplne bez chuti, preto znesú aj intenzívnejšie koreniny. Jednoduché jedlo, ktoré bolo hotové za 15 minút.
Rozdiel v porovnaní s pšeničnými cestovinami je najmä v tvrdosti. Konjakové cestoviny sú mazlavejšie a nepripravíte ich al dente. Chuťovo však cestoviny pekne splynuli s ostatnými ingredienciami a vznikla tak chutná večera.
Výhody
Nevýhody
Orientačná cena
3,70 €
Hodnotenie
Konjakové špagety - ďalšie alternatívy
• 250 g, hotové jedlo
Hotové jedlo s použitím konjakovej ryže som si vzala do práce. Aj keď nie som veľký fanúšik hotových jedál a radšej si varím sama, na obale výrobca uvádza, že jedlo neobsahuje žiadne umelé farbivá a konzervanty.
Zloženie kari zo žltej šošovice s konjakovou ryžou som si starostlivo preštudovala a príjemne ma prekvapilo. Okrem hlavných zložiek (konjaková ryža, šošovica a cícer) obsahuje jedlo iba paradajky, cibuľu, slnečnicový olej a zmes korenín (soľ, cesnak, koriander, rímska rasca, kurkuma, zázvor a kari).
Hotové jedlo stačí z obalu presunúť na tanier alebo do misky a na 90 sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre.
Hotové kari s konjakovou ryžou pripravené na konzumáciu.
Kari je zabalené v plastovom sáčku a porcia je tak akurát pre jedného. Stačí prestrihnúť roh, jedlo vyliať do hlbokého taniera alebo misky a dať na 90 sekúnd zohriať do mikrovlnnej rúry pri výkone 800 W.
Na hotové jedlo to vôbec nebolo zlé. Kari malo síce nevýraznú chuť, čo považujem za plus, najmä pri výraznej indickej kuchyni. Otvára tak možnosti ochutiť si jedlo podľa svojich predstáv.
V porovnaní s konjakovými cestovinami urobila na mňa konjaková ryža horší dojem. Prekážala mi najmä jej tvrdosť, ktorá by sa možno dala zjemniť, ak by som kari vrátila do mikrovlnnej rúry na ďalšie zohrievanie.
Výhody
Nevýhody
Orientačná cena
4 €
Hodnotenie
• 200 g, bez nálevu
Pred testovaním konjakových fettuccine ma najviac zaujímalo, aký bude rozdiel medzi cestovinami v náleve a bez nálevu. Po prestrihnutí plastového balenia cestovín však žiadne prekvapenie vo forme arómy nekonalo. Konjakové fettuccine voňali rovnako neutrále ako aj chutili.
Rozhodla som sa otestovať ich s použitím omáčky s paradajkovým základom, ktorú bežne používam pri príprave cestovín. Bola som veľmi zvedavá, či si budú vyžadovať viac korenín a či cestoviny omáčku nasajú.
Zvolila som iný spôsob prípravy než pri špagetách. Tentokrát som cestoviny jemne opražila na olivovom oleji ešte pred prípravou základu omáčky a vrátila ich naspäť do misky. Na jednoduchý a rýchly recept som použila olivový olej, na ktorom som jemne opražila červenú cibuľu a cesnak, pridala som trochu cukety, soľ, čerstvé korenie, zaliala trochou vody a podusila.
Potom som pridala 3 lyžice paradajkového pretlaku, všetko som zmiešala a pridala konjakové cestoviny. Hotové cestoviny som ešte ochutila balkánskym syrom a bazalkou.
V porovnaní s cestovinami v náleve mám pocit, že aróma nálevu sa preniesla aj na samotné cestoviny a zanechala na nich nepríjemnú pachuť. Konjakové cestoviny bez nálevu mali typickú neutrálnu chuť, ktorú som od nich očakávala.
Nebyť ich typickej želatínovejšej konzistencie, so zatvorenými očami by som nepoznala rozdiel, keby mám ochutnať klasické pšeničné fettuccine a konjakové. Cestoviny dokonale splynuli s použitými surovinami. Keďže konjaková múka, z ktorej sú vyrobené nasaje veľa vody, pri pražení sa nelepili ani keď som ich nechala bez premiešania.
Výhody
Nevýhody
Orientačná cena
3 €
Hodnotenie
Konjakové fettuccine - ďalšie alternatívy
• 200 g, bez nálevu
Pred testovaním konjakových rezancov som bojovala s dilemou, či ich využiť na pražené rezance v ázijskom štýle, alebo do polievky. Keďže ázijský recept som už skúšala, tenučké konjakové rezance som nakoniec využila namiesto klasických rezancov do zeleninového vývaru.
Rezance sú balené v plastovom sáčku bez nálevu, preto ich pred použitím netreba oplachovať. Z obalu som celý obsah premiestnila do misky a malú časť som zmiešala s polievkou.
Rezance sú mäkké, no výrobca odporúča tepelne ich pred použitím spracovať (ohriať v mikrovlnnej rúre na 1 - 2 minúty, alebo povariť vo vriacej vode). Ja som ich uvarila priamo v polievke, ktorú som nechala na minútu zovrieť. Rezance majú po otvorení neutrálnu chuť, no mala som pocit, že po zovretí polievky akoby nasali jej chuť. Z testovaných konjakových produktov obstáli v tomto parametre najlepšie.
Skúšala som ich aj vo fazuľovici namiesto hrubých rezancov a nemôžem im nič vytknúť. Do podobnej polievky, ktorá má vysokú energetickú hodnotu, je to z môjho pohľadu dobrá voľba. 100 gramov konjakových rezancov má energetickú hodnotu iba 148 kJ (podobné hodnoty má napríklad 100 gramov jahôd).
Konjakové rezance sú balené ako 1 porcia, ak by sa pripravovali ako hlavné jedlo. Do polievky mi jedno 200 gramové balenie vystačilo na 3 porcie.
Výhody
Nevýhody
Orientačná cena
3 €
Hodnotenie
Konjakové rezance - ďalšie alternatívy
• 375 g (300 gramov bez nálevu)
Po šošovicovej kari ryži, ktorú som testovala ako hotové jedlo, ma trochu prepadli pochybnosti o tvrdosti ryže. Konjaková ryža nie je ryža v pravom zmysle slova. Zloženie je rovnaké ako pri konjakových cestovinách, iba tvar sa podobá na ryžu. Na prvý pohľad rozdiel nie je vidno.
Ryža je tiež balená v náleve, no už som vedela, čo čakať, preto ma tentokrát zápach neprekvapil. Z plastového vrecka som ju presunula do cedníka a niekoľkokrát opláchla studenou vodou, aby zápach z nálevu zmizol. Chuť ryže je rovnaká ako pri iných druhoch konjakových cestovín.
Konjakovú ryžu môžete pripraviť niekoľkými spôsobmi. Dá sa ohriať v mikrovlnnej rúre a ochutiť tak, ako zvyknete ochucovať klasickú ryžu. Mne sa zdala stále príliš tvrdá, preto som ju podľa pokynov na obale ešte pár minút varila vo vode.
Poučená z prípravy špagiet som zvolila výraznejšie koreniny, aby som prebila zostatkovú arómu nálevu. Oochutila som kari korením, kurkumou, soľou a čiernym korením. Pre vysoký obsah vody ryža koreniny nasala a vznikla netypická farba.
Neviem, či je to tým, že som nemala takmer žiadne očakávania, ale ryža chutila celkom dobre, ak si odmyslím typickú želatínovú konzistenciu všetkých konjakových produktov z recenzie. Jej neutrálna chuť znesie aj výraznejšie koreniny a môžete si jej chuť a tvrdosť prispôsobiť podľa seba. Konjaková ryža mi dáva zmysel v jedálničku ľudí, ktorí si sledujú denný príjem sacharidov, keďže klasická ryža je súčasťou vegánskej aj bezlepkovej stravy.
Výmenou klasickej ryže za konjakovú príjmete 93 % menej energie. Konjaková ryža má na 100 g energetickú hodnotu 35 kJ, zatiaľ čo klasická varená ryža má približne 500 kJ.
Výhody
Nevýhody
Orientačná cena
3,70 €
Hodnotenie
Konjaková ryža - ďalšie alternatívy
Konjakové cestoviny vs. klasické pšeničné: Aký je medzi nimi rozdiel?
V porovnaní s pšeničnými cestovinami majú konjakové nízky glykemický index a príjemne vás zasýtia.
Môže za to špeciálny druh vlákniny, konjak, známy aj ako glukomanán.
Glukomanán sa získava z koreňa rastliny konjak, v krajinách pôvodu známej ako sloní chlieb. Táto bylina rastie najmä v Japonsku, v Číne a v juhovýchodnej Ázii. Tam ju používajú v tradičnej medicíne na liečenie kašľa, kožných ochorení a rôznych iných neduhov.
O potravinách bohatých na vlákninu vieme, že dokážu navodiť pocit sýtosti, pretože do seba vsiaknu veľké množstvo vody. Keď sa cítite sýto, nepotrebujete prijímať ďalšie kalórie. A v tom je ten fígeľ.
Glukomanán však nie je obyčajná vláknina. Jeho schopnosť premeniť vodu na hustý gél je priam skutočne prekvapivá. Dokáže nasať až 300-krát väčšie množstvo vody než je jej vlastná hmotnosť.
Z čoho sa vyrábajú konjakové cestoviny?
Konjakové cestoviny sa vyrábajú zmiešaním konjakovej múky a vody. Preto sú nízkosacharidové, nízkokalorické, dá sa povedať, že diétne.
Múka sa vyrába sušením očistených hľúz konjaku. Pri výrobe sa pomelú, očistia od škrobových zŕn, vzniknutá múka sa premýva alkoholom, opäť suší a melie.
Čistý produkt je konjaková múka. Z malého množstva múky, pridanej do vody vzniká gél, ktorý je dobre tvarovateľný - a vyrábajú sa z neho cestoviny.
V Japonsku sú konjakové cestoviny známe ako shirataki, čo v preklade znamená “biely vodopád”. Až 97 % cestovín tvorí voda, zvyšok konjaková múka. Preto majú tak málo kalórií.
Vláknina glukomanán: Výhody a vedľajšie účinky
Glukomanán neslúži len na výrobu cestovín a zahusťovanie potravín. Je to látka, ktorá sa využíva v alternatívnej medicíne dodnes.
Jeho prínos pri chudnutí spočíva najmä v navodení pocitu sýtosti pri takmer nulovom príjme kalórií. Pocit plnosti je okamžitý, účinky pri chudnutí boli potvrdené aj vedeckou štúdiou.
Ďalšie štúdie dokázali, že glukomanán pomáha znížiť hladinu cholesterolu a regulovať hladinu cukru v krvi. To znamená, že je dobré ho konzumovať pri cukrovke, či ako prevenciu zdravotných rizík, spojených s vysokou hladinou cholesterolu.
Okrem toho je účinný proti zápche, podobne ako iné druhy vlákniny.
Vysoké dávky glukomanánu môžu mať vedľajšie účinky. Patria k nim hnačka či opuchy. Tieto účinky vyvolávajú len výživové doplnky s glukomanánom a sú veľmi zriedkavé - pri konzumácii cestovín sa ich vôbec nemusíte obávať.
Samotné cestoviny však neobsahujú takmer žiadne výživné látky. Preto ich odporúčame konzumovať len ako prílohu k výživnejším potravinám, ako je zelenina, strukoviny či chudé mäso.
Ako chutia konjakové cestoviny?
Ich chuť je neutrálna, podobná ryžovým rezancom. Výhodou je, že k nim môžete pridať čokoľvek, čo máte radi. Dokonca môžete experimentovať, pretože konjakové cestoviny splynú aj s výraznejšími chuťami.
Pre koho sú vhodné konjakové cestoviny?
Konjakové cestoviny sú vďaka svoju zloženiu alternatívou pre ľudí s bezlepkovou stravou, vegánov, pri ketogénnej diéte či inom type nízkosacharidového stravovania.
Ak sa snažíte schudnúť a rozhodli ste sa vyradiť klasické pšeničné cestoviny, konjakové cestoviny sú cestou, ako prijať menej energie a zároveň si dopriať obľúbené jedlo. Stále si musíte zabezpečiť dostatočný príjem bielkovín, sacharidov, vitamínov a minerálov.
Konjakové cestoviny nenahradia ani pravidelné cvičenie. Zvýšiť kalorický výdaj pohybom je pre zdravé chudnutie nevyhnutné.
NÁŠ TIP: Zaujíma vás stravovanie s nízkym príjmom sacharidov? Prečítajte si našu veľkú recenziu produktov ketogénnej diéty KetoMix.
Príprava konjakových cestovín
Ak sú cestoviny balené v náleve, treba ich dôkladne niekoľkokrát prepláchnuť vodou a scediť.
Následne máte dve možnosti prípravy:
- Povariť vo vriacej osolenej vode asi 3 minúty. Výhodou konjakových cestovín je, že je prakticky nemožné rozvariť.
- Pražiť na panvici s ostatnými ingredienciami.
Obľúbeným základom je sójová omáčka. Potom už môžete popustiť uzdu fantázii. Uvarte si k nim svoju obľúbenú paradajkovú omáčku, alebo vyskúšajte nové chute. Pridajte strukoviny, napríklad cícer či šošovicu, ktoré vám na hmotnosti rozhodne nepridajú, no dodajú vám dávku bielkovín a vitamínov. A veľa druhov zeleniny. Čím pestrejšie, tým lepšie.
Ochuťte si cestoviny bylinkami, čili, kari korením, cesnakom, zázvorom. A nezabudnite na zdravé tuky, pár lyžičiek kvalitného oleja, prípadne hrsť arašidov alebo kešu orechov, opražených spolu s cestovinami.
Záverečné hodnotenie
Konjakové cestoviny sú rovnako variabilné, ako pšeničné. Po možnosti otestovať cestoviny v náleve a bez nálevu by som sa jednoznačne priklonila k baleniu bez nálevu. Aróma je nepríjemne výrazná a preniesla sa aj na samotné cestoviny.
S cestovinami sa pracuje dobre, netrhajú sa, nelepia a keďže sa varia kratšie, jedlo je hotové ešte rýchlejšie ako pri použití klasických pšeničných cestovín.
Neviem, či to bol iba placebo efekt, keďže konjakové produkty obsahujú najmä vlákninu, konzumujem, ale po zjedení porcie konjakových cestovín som sa cítila zasýtená.
Pre vegánov a ľudí, ktorí konzumujú bezlepkovú stravu môžu byť konjakové cestoviny a ryža zaujímavá alternatíva.
Rovnako by mohli zaujímať ľudí, ktorí si strážia denný príjem energie, napríklad pri ketogénnej diéte alebo pre diabetikov. Energetická hodnota 200 gramovej porcie samotných cestovín sa vyrovná jednému červenému jablku. Ak však niekto môže jesť klasické pšeničné cestoviny, konjakové ich chuť nezastúpia.
Pridajte vašu recenziu