Najlepšie recepty z tekvice: Premeňte farebné tekvice na dobroty v kuchyni

najlepšie recepty z tekvice

Jeseň je typická svojimi rôznorodými farbami. Tak, ako padajúce lístie, aj plody, ktoré na jeseň dozrievajú hýria všemožnými farbami. Doma si z nich môžeme vyčarovať najrôznejšie jedlá.

Tekvica je skutočnou výživovou bombou, ktorá by nemala chýbať v žiadnom jedálničku. Je plná vitamínov A, C, E a minerálov, ako sú draslík a horčík, ktoré podporujú zdravie srdca, imunitu a udržujú pleť žiarivú. Obsahuje aj vlákninu, ktorá prospieva tráveniu, a antioxidanty, ktoré bojujú proti zápalom v tele.

Vďaka vysokému obsahu vody a nízkemu obsahu kalórií je tekvica ideálnou surovinou nielen pre tých, čo chcú udržiavať líniu, ale aj pre všetkých, ktorí hľadajú zdravé a chutné možnosti do svojho jedálnička.

V kuchyni je univerzálnou zeleninou, ktorú možete použiť v slaných aj sladkých receptoch, od polievok po koláče, a jej jemná chuť sa skvele dopĺňa s rôznymi koreninami.

Recepty sme pripravili v spolupráci s blogerkou a autorkou kuchárskych kníh Luciou Súkeníkovou.

1. Domáce tekvicové pyré

Domáce tekvicové pyré

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 1 tekvicu (hokkaido, maslovú alebo inú)
  • štipku soli (voliteľné)

Tekvicu umyte a ostrým nožom prerežte na polovicu, vydlabte vnútro, potom ešte rozkrojte na viac častí. Tekvicu uložte na papierom vystlaný plech a pečte nasucho na 180 °C asi 40 minút, resp. kým nie je mäkká. Po upečení ju nechajte vychladnúť a následne ju rozmixujte so štipkou soli. Takto pripravené pyré môžete v chladničke uchovávať asi 4 dni, ak ho zamrazíte, vydrží vám dlhšie.

2. Quiche s hokkaido tekvicou

Quiche s hokkaido tekvicou

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Výborný slaný „kiš“, ktorému neodoláte. Cesto je veľmi jednoduché a univerzálne. Nepotrebujete naň veľa surovín, plnku si môžete pokojne prispôsobiť a doladiť podľa vlastnej chuti a stavu chladničky. „Kiš“ si môžete dať na večeru alebo vziať so sebou do práce ako rýchly obed.

Na cesto potrebujeme:

  • 220 g hladkej múky
  • 125 g zmäknutého masla
  • 7 PL studenej vody
  • štipku soli

Na náplň potrebujeme:

  • 200 g ricotty
  • 3 vajcia veľkosti M
  • 240 g tekvicového pyré
  • 200 g krémového syra
  • soľ podľa chuti
  • štipku muškátového orieška
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zopár plátkov hokkaido tekvice
  • syr na posypanie

Z múky, štipky soli, vody a zmäknutého masla vypracujte guľôčku cesta, ktorú zabaľte do mikroténového vrecka a nechajte asi 20 minút odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte a natlačte do okrúhlej formy s priemerom 29 cm. Dajte ho predpiecť do rúry na 15 – 20 minút na teplote 180 °C. Kým sa cesto predpeká, pripravte si plnku.

V miske zmiešajte ricottu, vajcia, tekvicové pyré, krémový syr, soľ, štipku nastrúhaného muškátového orieška a pretlačený cesnak. Ak sme si pyré pripravovali doma (postup v predošlom recepte), zo zvyšku tekvice sme si nechali plátky, ktoré uložíme navrch

Predpečený korpus vyberieme, rozotrieme naň plnku, uložíme plátky tekvice a pečieme asi 30 minút na 180 °C. Keď je koláč upečený, posypeme ho syrom, ktorý necháme rozpustiť. Podávame teplé alebo studené.

3. Polievka z pečenej zeleniny

Polievka z pečenej zeleniny

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 500 g hokkaido tekvice
  • 500 g rajčín
  • 2 stredne veľké cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL rozmarínu (môže byť aj sušený)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 čl soli
  • ½ l vývaru (zeleninový alebo slepačí/hovädzí)
  • 200 ml kokosového mlieka
  • Korenie podľa chuti

Na servírovanie:

  • 80 g chleba
  • 5 PL kyslej smotany/gréckeho jogurtu
  • 1 jarnú cibuľku
  • čili vločky

Skvelá polievka, do ktorej sa dá zakamuflovať akákoľvek zelenina, ktorú práve potrebujete minúť.

Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Hokkaido nakrájajte na pásiky, rajčiny stačí na polovičky (ostráňte jadrovník), cibule na štvrtiny, cesnak ošúpte a pridajte celý. Posypte rozmarínom, soľou a pokvapkajte olivovým olejom.

Dajte piecť do rúry na 180 °C na asi 45 minút. Potom lyžicou upečenú zeleninu poprekladajte do hrnca, prilejte aj výpek, ktorý zostal na plechu. Pridajte trochu z odmeraného množstva vývaru a zmixujte ponorným mixérom. Netreba pridávať naraz priveľa tekutiny, pretože sa to horšie mixuje. Rozmixovanú zmes dolejte zvyšným vývarom, kokosovým mliekom a nechajte prevrieť. Dobre premiešajte, ak je priveľmi hustá, môžete ešte doliať vodou alebo vývarom. Ochutnajte, osoľte a okoreňte ešte podľa svojej chuti.

Starší chlieb nakrájajte na kocky a na suchej panvici ho za občasného prehodenia opečte do chrumkava. Polievku naservírujte do taniera, pridajte za lyžicu smotany alebo gréckeho jogurtu, prisypte pripravené krutóny, jarnú cibuľku na ozdobu, chilli vločky a podávajte.

4. Kurča s hokkaido pyré a pestom

Kurča s hokkaido pyré a pestom

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme (pre 2 osoby):

  • 2 ks kuracích stehien
  • 1 citrón
  • asi 6 lyžíc olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Na hokkaido pyré:

  • 1 väčšiu hokkaido tekvicu
  • štipku soli

Na bazalkové pesto:

  • menšiu misku bazalkových listov
  • olivový olej podľa potreby
  • štipku soli
  • 2 lyžice píniových orieškov

Kurča umyte, posoľte, okoreňte a vložte do pekáča. Pokvapkajte citrónom (pozor na zrniečka) a olivovým olejom. Dajte piecť do rúry na 180 °C v na asi 40 minút. Spolu s kurčaťom môžete piecť i umytú, vydlabanú tekvicu (stačí rozkrojiť na polovicu, vydlabať vnútro a dať piecť – tekvicu netreba šúpať). 

Kým sa všetko pečie, pripravte si pesto: do mixovacej nádoby vložte bazalku, píniové oriešky, olivový olej a rozmixujte na kašu. Preložte do uzatvárateľného pohára, zalejte olejom po povrch a uskladňujte v chladničke (aj niekoľko dní).

Keď je tekvica upečená, rozmixujte ju ponorným mixérom spolu so soľou a olivovým olejom na pyré. Naservírujte na tanier, pridajte upečené kuracie stehno, lyžičku pesta a podávajte.

5. Plnená hokkaido tekvica

Plnená hokkaido tekvica

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 2 hokkaido tekvice
  • 450 g hovadzieho mäsa zo stehna
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky (použila som Tamari)
  • korenie
  • rozmarín
  • ½ šálky bulguru
  • soľ
  • olej na opekanie
  • mozzarela a čedar

Na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu, mäso zomelte a pridajte k cibuli. Pretlačte cesnak, pridajte rozmarín, sójovku, korenie a restujte. Keď je mäso zatiahnuté, pridajte hrsť hríbov, premiešajte, zakryjete pokrievkou a nechajte dusiť na pomalom plameni. Vo vedľajšom kastróliku si pripravte bulgur, ja ho robím ako ryžu – pol šálky bulguru prepláchnite vodou a orestujte na rozpálenom oleji, zalejte vodou asi 1 cm nad bulgur, posoľte a varte prikryté asi 10 minút. Nechajte odstáť. Keď je všetko hotové, zmiešame to do jednej zmesi.

Tekvice prekrojte na polovice, vydlabte vnútro a naplňte mäsovo bulgurovou zmesou. Dajte piecť do rúry na 180 °C na asi 20 – 30 minút (treba dávať pozor, aby bulgur nestvrdol). Potom pridajte mozzarelu, plátok čedaru a nechajte ešte 10 – 15 minút zapiecť.

6. Pyré z maslovej tekvice so šampiňónmi a špenátom

Pyré z maslovej tekvice so šampiňónmi a špenátom

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 1 maslovú tekvicu
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • šampiňóny
  • špenát
  • sézamové semienka

Maslovú tekvicu ošúpeme, vydlabeme jadierka, nakrájame na menšie kúsky a položíme na plech na pečenie. Posypeme soľou, mletým čiernym korením, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do mäkka na 180 °C.

V kastróliku orestujeme ½ cibule, pridáme cesnak nakrájaný na plátky, pridáme očistené a na plátky nakrájané šampiňóny a spoločne opečieme. Keď sú šampiňóny hotové, pridáme špenát, premiešame a necháme zmäknúť.

Kým sa tekvica pečie, pripravíme si druhý kastrólik, v ktorom na olivovom oleji speníme druhú polovicu cibule, pridáme strúčik cesnaku a orestujeme. Pridáme upečenú tekvicu a rozmixujeme mixérom. Necháme prehriať a podávame. Na tanier dáme pyré a ozdobíme ho špenátovo šampiňónovou zmesou. Posypeme sézamovými semienkami a vychutnávame.

7. Tekvicový hummus

Tekvicový hummus

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 1 tekvicu (ideálna je hokkaido)
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • 2 lyžice sézamovej pasty Tahini
  • 1 balenie cíceru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • šťava z citróna

Hokkaido prerežeme na 4 časti a vydlabeme zrniečka. Posolíme ju, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť. Trvá to asi 30 minút pri teplote 180 °C.

Upečenú hokkaido tekvicu dáme do misky, pridáme cícer (aj s trochou nálevu), tahini pastu a rozmixujeme. Soľ, korenie, pretlačený cesnak a citrónovú šťavu pridávame postupne podľa chuti a dobre rozmixujeme. Nebojte sa experimentovať a pridávať či cesnak alebo citrónovú šťavu. Alebo i tahini. Všetko je to o vyvážených chutiach, ktoré musia chutiť predovšetkým VÁM. Táto nátierka je ideálna na rôzne pečivo alebo ako dip k tyčinkám a krekrom.

8. Tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 1 šálku ryže na rizoto (napríklad Arborio)
  • 1 šálku tekvicového pyré (recept vyššie)
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 2 šálky teplého vývaru prípadne viac (podľa potreby)
  • 1 šálku bieleho vína (napr. Chardonnay)
  • gorgonzolu podľa chuti
  • parmezán podľa chuti (cca 70 g a viac)
  • olej na restovanie
  • soľ
  • korenie

Tento recept vznikol spontánne, keď mi zostalo tekvicové pyré z maslovej tekvice. Na druhý deň som z neho pripravila toto úžasné rizoto. Na oleji do sklovita opečieme nadrobno nasekanú cibuľu. Potom k nej pridáme 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky. Necháme zatiahnuť, zohrejeme si vývar. Do hrnca k cibuli a cesnaku pridáme Arborio ryžu a premiešame, aby sa opiekla. Zalejeme ju postupne vývarom a vínom, stále miešame, aby bola ryža neustále v tekutine. Keď sa tekutina vyparí, pridáme ďalšiu – teplý vývar a víno. Osolíme a okoreníme, pridáme nasekaný tymián.

Postupne prilievame obe tekutiny, kým nie je ryža mäkká, čo trvá asi 20 minút. Potom do rizota primiešame tekvicové pyré. To si pripravíme tak, že tekvicu (maslovú alebo aj hokkaido) upečieme a rozmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré.

Pridáme ho k ryži, premiešame, zahrejeme a potom pridáme nastrúhaný parmezán (množstvo podľa chuti, ja som pridala cca 70 g). Premiešame, aby sa parmezán rozpustil a na záver pridáme gorgonzolu. Už nemiešame, odstavíme zo zdroja tepla a gorgonzolu necháme rozpustiť. Naservírujeme na tanier, ozdobíme ešte gorgonzolou, tymiánom a podávame.

NÁŠ TIP: Ponorný mixér zvládne hneď niekoľko úloh. Je skladný, výkonný a zvládnete s ním množstvo chutných receptov. V recenzii sme vybrali top 8 modelov ponorných mixérov na trhu v rôznych cenových kategóriách. 

9. Jesenná hríbová polievka s pohánkou

Jesenná hríbová polievka s pohánkou

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • koreňovú zeleninu podľa chuti (mrkva, petržlen, zeler)
  • asi 10 ks ružičkového kelu
  • zopár ružičiek brokolice
  • ½ hokkaido tekvice
  • 2 hrste sušených alebo čerstvých hríbov
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 PL majoránky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste pohánky
  • olej
  • 2,5 l vody
  • soľ, korenie podľa chuti

Ak máme sušené huby, zalejeme ich horúcou vodou, prikryjeme a necháme napučať. Ak máme hríby čerstvé, očistíme ich a nakrájame na plátky. Cibuľu nasekáme nadrobno, pridáme cesnak a orestujeme na oleji.

Pridáme hríby (sušené bez vody) a orestujeme. Pridáme nakrájanú očistenú zeleninu, ružičkový kel, hokkaido a restujeme. Prilejeme vodu (aj z hríbov), prikryjeme a uvaríme domäkka. Brokolicu pridáme neskôr, aby nestratila farbu.

Keď je polievka uvarená, dáme do nej 2 hrste pohánky a povaríme ešte pohánku domäkka. Na záver ochutíme v dlaniach rozotretou majoránkou, soľou, mletým čiernym korením. Servírujeme horúce.

10. Nátierka z pečenej hokkaido tekvice

Nátierka z pečenej hokkaido tekvice

Zdroj foto: Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • ½ veľkej tekvice hokkaido
  • asi 6 strúčikov cesnaku
  • 5 lyžíc domácej lučiny (recept vyššie)
  • štipku soli
  • olej na pokvapkanie tekvice
  • hrsť pažítky
  • pol lyžičky dijónskej horčice
  • mleté čierne korenie

Tekvicu rozkrojíme, zbavíme semienok (šupku ponecháme), nakrájame na mesiačiky, pokvapkáme olejom, posypeme soľou, pridáme neošúpaný cesnak a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 20 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť, cesnak ošúpeme a spolu s tekvicou preložíme do mixéra. Pridáme horčicu, roztierateľný čerstvý syr, pažítku a rozmixujeme na hladkú nátierku.

Ochutnáme a podľa chuti môžeme ešte pridať mleté čierne korenie, soľ alebo cesnak. Cesnaku sa nemusíme báť, neošúpaný nám v rúre nezhorí a nezhorkne, naopak, dostane sladkastú chuť.

Na záver

Tekvica je kráľovnou jesene – symbolizuje teplo domova, bohatú úrodu a čas, keď sa príroda mení do najkrajších farieb. Jej jemná chuť a sýta oranžová farba pripomínajú, aké krásne a bohaté môže byť toto obdobie a vždy prinesie kúsok jesennej pohody na váš stôl.

Vychutnajte si toto obdobie plné chutí a vôní, ktoré nás spájajú s prírodou a pripomínajú, že v jednoduchosti sa skrýva skutočná krása.

O autorovi

Lucia Súkeníková
 

Lucia je milovníčkou dobrého jedla a čas strávený v kuchyni je pre ňu relaxom.

Je autorkou úspešných kníh Moje skvelé jedlo, Moje skvelé koláčiky a Recepty našich starých mám. Jej receptami sa môžete inšpirovať na blogu moje-jedlo.sk alebo na instagrame moje.jedlo. Okrem blogovania rada píše na rôzne témy. V súkromnom živote je mamou 2 chlapcov.

Pridajte komentár ku článku

avatar