Zážitkové saunovanie: Saunové rituály zintenzívnia pôžitok z tepla

saunovanie

Saunovanie pozitívne vplýva nielen na imunitu, ale aj na ďalšie procesy v tele. Sauna však dávno nie je iba o odpočítavaní minút a kvapiek potu.

Skúšali ste už saunové rituály? Saunové divadlo vás zabaví natoľko, že si ani neuvedomíte, ako čas v saune plynie a budete chcieť absolvovať ďalší a ďalší. 

Pravidelné saunovanie si poradí s množstvom neduhov

Prvé sauny sa spomínajú v 12. storočí a vyzerali úplne inak, než tie dnešné. Boli to vyhĺbené jamy v zemi, kde sa udržiavala teplota vďaka ohňu. Postupný technologický vývoj dospel až do dnešnej podoby sáun.

Tak, ako Dáni so svojou filozofiou hygge sú majstri vo vytváraní pohodlia, Fíni sú majstrami v  saunovej kultúre. Saunovanie je bežnou súčasťou ich života rovnako, ako varenie alebo nákup. Stretávajú sa v nich s priateľmi, kde rozoberajú každodenný život.

saunovanie

Vo Fínsku je pobyt v saune bežnou súčasťou každodenného života

Slováci prichádzajú na chuť saunovaniu postupne a učia sa naplno využívať benefity saunovania. Pravidelné saunovanie nie je iba o podpore imunity, ale vysoká teplota tiež vplýva na ďalšie časti organizmu: 

Suchá sauna

Pravidelné saunovanie má množstvo benefitov

Zážitkové saunové rituály vás ohúria

Pobyt v saune si môžete spestriť saunovými rituálmi, ktoré povýšia zážitok na úplne novú úroveň. Neviete, čo si máte pod saunovým rituálmi predstaviť? 

“V podstate je to také divadlo v saune, pri ktorom sa spája teplo a vôňa prírodných esenciálnych olejov,” vysvetľuje saunér Vít Ševčík z brnenského Infinit Maximus. “Každý ceremoniál má svoju tému, k nemu saunér doladí hudbu a použité esenciálne oleje. Rôzna je aj ich intenzita, od relaxačných ceremoniálov s jemnou hudbou, až po energické, kde sa používa rýchlejšia hudba a intenzívnejšie vírenie vzduchu uterákmi. Tie sú dôležitou súčasťou ceremoniálu, rovnako ako vejáre alebo “vlajky". Saunér nimi víri vzduch, robí nárazy tepla a rozptyľuje vôňu olejov do priestoru. Väčšie grády dosiahne saunér polievaním pece v saune, čo zvyšuje pocitovú teplotu a vlhkosť v saune.”

Jana Marenčáková, manažérka SAI Wellness Senec, dopĺňa: “Saunový rituál sa zvyčajne uskutočňuje v suchej saune, kde sa dá zvýšiť vlhkosť vzduchu. Podľa toho, aký druh saunového rituálu absolvujete, môže ísť o vysokohodnotnú relaxáciu, aromaterapiu alebo špeciálnu starostlivosť o pokožku tela (pílingové ceremoniály). V SAI Wellness na inhaláciu používame aj čerstvé a sušené bylinky.”

Žiadna špeciálna príprava pred ceremoniálom nie je potrebná

Ešte ste podobný rituál nezažili a neviete, čo môžete čakať? Nemusíte sa obávať, žiadna príprava nie je potrebná. “Ceremoniál trvá väčšinou 10 - 13 minút a účastník môže odísť kedykoľvek v jeho priebehu, ak sa na celý ceremoniál necíti. Saunér na začiatku informuje o dĺžke trvania, čo vás čaká, aké vône sú použité a o hygienických zásadách následného ochladenia,” vysvetľuje Vít Ševčík. 

Počas ceremoniálu sa pocitová teplota môže zdať vyššia, preto ak si netrúfate, či prvýkrát vydržíte až do konca, posaďte sa na najnižšiu lavicu a čo najbližšie k východu, aby ste svojím pohybom nerušili ostatných. “Vždy odporúčame dodržiavať pitný režim, dostatok odpočinku medzi každým vstupom do sauny a hlavne počúvať a rešpektovať svoje telo,” dodáva Vít Ševčík.

Sauna Infinit Maximus

Saunový rituál v Infinit Maximus, Zdroj: maximus.infinit.cz

Ako často sa saunovať?

Ak ste už ceremoniál absolvovali, pravdepodobne vám napadlo, ako to saunér zvláda, zatiaľ čo vy sedíte a rozdýchavate na najnižšom stupni. Pravidelným saunovaním si budujete odolnosť a vysoké teploty budete znášať stále lepšie.

Ako dlho trvá, kým si vybudujete odolnosť ako saunamajstri? “Záleží od fyzickej kondície, či sa staráte o svoje telo, ale aj ducha,” hovorí Jana Marenčáková zo Sai Wellness Senec. Vít Ševčík z Infinit Maximus Brno dodáva: “Zo začiatku chvíľu trvá, kým si človek navykne na teplo spojené s fyzickou záťažou, ale postupne sa to zlepšuje a telo si zvyká. U každého je to individuálne a záleží na tom, ako často a koľko času v saune trávite a ako rýchlo sa telo adaptuje.”

To, že niekto vykonáva saunové rituály neznamená, že sa potrebuje saunovať častejšie. “Saunér sa saunuje tak často, ako často prebiehajú ceremónie v saunovom svete, v ktorom pracuje. Môžem povedať, že je to viac ako raz za 7 dní, pokiaľ túto prácu vykonáva na plný úväzok,” hovorí Jana Marenčáková. 

ochladenie organizmu

Ak organizmus po saune poriadne neschladíte, sauna sa míňa svojmu účinky

Kde môžete zažiť saunové rituály? 

Slovenské wellness hotely aj aquaparky pravidelne organizujú pre návštevníkov saunové ceremoniály a špeciálne tematické saunové noci.

Vybrali sme niekoľko miest po celom Slovensku aj niekoľko kilometrov za hranicami, kde sa môžete vybrať za skvelým saunovým zážitkom.

Slovensko

Zahraničie

zásady saunovania

Saunové rituály bežne organizujú wellness hotely aj aquaparky.

Základ zdravého saunovania: rešpekt k ostatným a hygiena

Sauna je najmä miestom relaxu, preto sa treba správať ohľaduplne, aby ste si nevyrobili zbytočný trapas. Okrem toho, treba dodržiavať hygienické pokyny, aby saunovanie malo spomínané zdravotné benefity.

“Pred každou návštevou ktoréhokoľvek saunového sveta je vhodné naštudovať si jeho pravidlá, hygienické zásady a wellness etiketu. Pred vstupom do sauny je základ sa osprchovať a utrieť si telo do sucha. Do sauny vstupujete bez plaviek a saunovou bielizňou si v saune podložiť celé svoje telo, aj chodidlá. Ak ste začiatočník, sadáme si na prvé priečky lavíc v saune.

Treba mať na pamäti, že sauna je ako kostol. Je to miesto odpočinku a doplnenia novej energie. V saune sme ticho, a to platí aj počas saunového ceremoniálu. Ak už saunový ceremoniál začal, nikdy do sauny nevstupujte, aby ste nerušili ostatných saunujúcich,” vysvetľuje etiketu saunovania Jana Marenčáková. 

Pri potení si môžete pokožku tela masírovať hubkou alebo kefou, no dávajte pozor, aby pot nefŕkal na ostatných okolo vás. 

pomôčky saunovanie

Pri saunovaní môžete pomôcť špongiami alebo kefami

Naozaj je pravidelným saunovaním imunita silnejšia? 

Saunéri, ktorí sa saunujú niekoľkokrát do týždňa sa zhodujú, že áno. “Vďaka saunovaniu sa zvyšuje počet bielych krviniek v tele a sme odolnejší pred chorobami, zlepšuje sa aj prekrvenie a termoregulácia tela. Všetko ale závisí od dodržiavania zásad správneho saunovania: piť dostatok vody, správne sa schladiť (najskôr sprcha, potom ochladzovací bazén) a venovať po saune čas dostatočnému odpočinku,” hovorí Vít Ševčík. 

Samotná sauna však zázrak neurobí a jej účinky treba podporiť celkovým životným štýlom. Jana Marenčáková dodáva: “Ak saunér navštevuje saunu dlhodobo (teda niekoľko rokov) viac ako jeden deň v týždni a inak sa o seba nestará, môže mu sauna, naopak, uškodiť.”

Kombík upozorňuje

Kombík radí

Účinok sauny sa stráca, ak telo po prehriatí dostatočne neschladíte.


Správny postup je od končatín smerom k srdcu. 


Ochladzovanie by ste mali opakovať aspoň 3 - 4 krát za sebou.

4 otázky o saunovaní na záver

1. Kto sa nemôže saunovať? 

Na saunovanie zabudnite, ak máte srdcovo-cievne choroby (prípadne sa saunujte pri nižších teplotách), onkologické ochorenia, epilepsiu, otvorené rany alebo zápaly kože, problémy so štítnou žľazou, užívate lieky, ktoré ovplyvňujú termoreguláciu tela.

2. Saunovanie a tehotenstvo

Pre ženy, ktoré sa pred otehotnením pravidelne saunovali, nie je kratší pobyt v saune nebezpečný. Každé tehotenstvo je iné, preto odporúčame poradiť sa vopred s vašim lekárom. 

3. Saunovanie počas menštruácie

Podľa portálu Slovenský pacient, sauna podporuje prekrvenie a počas menštruácie môže zvýšiť intenzitu krvácania, preto sa neodporúča. 

4. Saunovanie a deti

Podľa lekárov je možné začať s krátkym pobytom v saune u detí od 6 mesiacov. V rodinách, kde je saunovanie bežné, je jednoduchšie s dieťaťom komunikovať a vysvetliť mu, že je to zábava a sledovať. Aj pre deti má byť saunovanie predovšetkým príjemné a keď niečo nie je v poriadku, zo sauny radšej odíďte.

O autorovi

Michaela Struhárová
 

Mi​ška je cestovateľka a obsahová marketérka na voľnej nohe. Úspešne ​sa stará o niekoľko webov, ako napr. cestovanie.sme.sk či jaspis.sk​.

Pre svoj aktívny životný štýl potrebuje mať neustále dobité baterky, preto sa najviac venuje recenziám výživových doplnkov. Recenziami spotrebičov zase pomáha nielen ženám vybrať si šikovných pomocníkov do domácnosti a ušetriť čas strávený varením a upratovaním.
​​O Miške sa môžete viac dozvedieť na jej blogu Struharova.com alebo Facebooku 

Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar