Odľahčite rodinný rozpočet: ako ušetriť pri nákupe potravín a neplytvať?
Vraciate sa z nákupu potravín pravidelne s nepríjemným pocitom, že ste minuli priveľa? Hoci sme svedkami výrazného zdražovania (nielen) potravín, bojovať s cenami skutočne nemá zmysel. Zvoľte radšej šikovnejšiu taktiku.
Prezradíme vám, ako náklady na stravu znížiť a ušetriť tak časom nemalé sumy peňazí. Stačí sa zamerať na domáce varenie z jednoduchých surovín, podľa receptov, ktoré iste zvládnete.
Všetko začína plánovaním.
Naplánujte si menu a nakupovanie potravín
Keď máte naplánované jedlá, ktoré budete variť na týždeň vopred, už sa nestane, že budete priveľa míňať a následne vyhadzovať potraviny.
Raz za týždeň si vyhraďte čas na plánovanie varenia, prípravy raňajok, večerí a domácich pochutín na nasledujúcich 7 dní. Základné piliere jednotlivých jedál tvoria suroviny bohaté na živiny, ktoré vás zasýtia a dodajú vám toľko energie, koľko potrebujete.
Priemyselne spracované potraviny sú zbytočné a nezdravé. Aj keď sú lacné, v končenom dôsledku nie je výhodné ich kupovať. Pri nakupovaní sa radšej zamerajte na základné suroviny, z ktorých doma vykúzlite plnohodnotné jedlo.
Predtým, než vyrazíte na väčší nákup potravín, pozrite sa na naše tipy, ktoré vám pomôžu ušetriť.
1. Stanovte si sumu, ktorú chcete minúť
Približnú predstavu o cenách potravín pravdepodobne máte. Ak nie, pozrite si reklamné letáky. S pomocou nich si určte realistickú finančnú hranicu, ktorú neprekročíte.
2. Pripravte si recepty (aj) bez mäsa
Ak odľahčíte jedálniček aspoň na niektoré dni v týždni, prospeje to nielen vášmu rodinnému rozpočtu, ale aj zdraviu. Vegetariánske jedlá sú veľmi zdravé a nie sú drahé. Skúste variť zo strukovín, sezónnej zeleniny, zemiakov a ryže. ,,Nielenže má vegetariánska strava množstvo zdravotných výhod, ale aj šetrí veľa peňazí! Jednoduchou výmenou mäsových jedál za niekoľko bezmäsitých jedál každý týždeň začnete vidieť rozdiel v pravidelných mesačných výdavkoch,“ píšu autori knihy Zdravo jem, aj šetriť viem. (1)
3. Varte overené recepty
Nesnažte sa skúšať každý deň nejaké nové jedlo. Nové kuchárske skúsenosti niekedy končia nezdarom, čo vôbec nie je príjemné, najmä ak za sebou máte dlhý deň v práci. Skúšajte variť nové recepty v dni, keď máte voľno a dostatok času. Na ostatné dni si pripravte menu z jedál, ktoré chutia celej rodine.
4. Skontrolujte špajzu a chladničku
Ak varíte overené jedlá, je veľmi pravdepodobné, že už niektoré suroviny máte doma a nemusíte ich kupovať. Skontrolujte tiež, či máte všetky koreniny, soľ a dochucovadlá, olej a ďalšie prísady na varenie.
5. Využívajte rozumne zľavové kupóny a zákaznícke kartičky
Inými slovami, nekupujte si niečo len preto, že to je v akcii. Zľavy v obchodoch sa oplatí využívať vtedy, keď sa týkajú potravín, ktoré nakupujete často.
Zákaznícke kartičky sú spôsobom, akým si supermarkety udržiavajú svojich zákazníkov, no môžu vám priniesť aj určité výhody v podobe špeciálnych zliav.
6. Vždy si vytvorte nákupný zoznam
Či už písaný rukou, alebo v aplikácií na smartfóne. Držte sa zoznamu, aby ste nezabudli na nič dôležité (a nemuseli sa vrátiť do obchodu kvôli jednej ingrediencii), a tiež, aby ste nekupovali potraviny, ktoré nepotrebujete.
7. Nekupujte za každú cenu značkové a BIO potraviny
Za značku si v obchodoch priplatíte. Každý supermarket má svoje alternatívy za nižšie ceny, často veľmi podobnej chuti a kvality. Certifikáty BIO často spôsobujú niekoľkonásobný nárast cien. Namiesto nakupovania BIO potravín v supermarketoch sa oplatí navštíviť farmársky trh.
8. Najedzte sa pred odchodom do supermarketu
Hladný človek obklopený regálmi plnými lákavého jedla rýchlo zabudne, že chcel ušetriť.
9. Vyhraďte si v týždni aj dni bez nakupovania
Získate tak odstup a prehľad o tom, ako sa vám darí dodržiavať plán. A dobrý pocit z toho, že z vašich peňazí na bankovom účte neubudol ani cent.
10. Naučte sa variť zo zvyškov
Najchutnejšie jedlá niekedy vznikajú improvizáciou. Využiť sa dajú zvyšky mäsa, menšie kúsky zeleniny, skombinovať napríklad s cestovinami. Zo zvyškov zemiakovej kaše pripravíte šúľance či slané placky… Možností je neúrekom, nevyhadzujte jedlo, kým nie je pokazené.
11. Nevešajte hlavu, ak sa vám hneď na prvýkrát nepodarí dodržať plán
Nie je to jednoduché, najmä ak máte rodinu, v ktorej každý preferuje niečo iné. Návyky si vytvoríte postupne, časom. (2)
A čo teda nakupovať? Dobrou inšpiráciou je sezónna ponuka.
Nakupujte podľa sezóny
Stravovanie sa v súlade s prírodou a jej rytmom má veľký význam, nielen kvôli zdraviu, ale aj kvôli cenám potravín.
Baby špenát a jarnú cibuľku sa oplatí nakupovať na jar, paradajky a jahody v lete, tekvice na jeseň. Rôzne druhy zeleniny a ovocia sú logicky najlacnejšie v čase, keď prirodzene dozrievajú.
Za čerstvé jahody si v zimnom období priplatíte kvôli nákladom na prepravu z rôznych krajín, na pestovanie v skleníkoch a pod. Ak sa však naučíte nakupovať sezónne potraviny, ideálne zo zdrojov blízko vášho domova, zistíte, že aj tak dokážete vytvoriť pestré a lákavé jedlá. ,,Ak podporujeme lokálnych poľnohospodárov, šetríme životné prostredie a máme vyššiu záruku čerstvosti. Zároveň musíme myslieť na to, či to, čo kupujeme, sme pripravení aj spotrebovať, aby sa jedlo nestávalo odpadom. Keď budeme kupovať čerstvé potraviny, nemusíme mať mrazené zásoby, spotrebovávame menej energie a netvoríme potenciálny potravinový odpad," hovorí vo videu v rámci série Rozmanitosť v prírode a na tanieri Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. (3)
Plánovaním sezónneho jedálnička a správnym skladovaním sa vyhnete vyhadzovaniu potravín, čo je skvelé nie len pre vašu peňaženku, ale aj pre životné prostredie. Do potravinového odpadu putuje viac ako ⅓ vyrábaných potravín. (4)
Kombík zistil
Autori knihy Zdravo jem, šetriť viem z dostupných zdrojov zistili, že priemerný človek skonzumuje za svoj život 60 – 70 ton jedla.
Údaje OSN hovoria, že na Slovensku ročne vyhodíme asi 900-tisíc ton odpadu. Keď si tieto čísla pretavíme do reality, z potravín, ktoré za rok skončia na skládkach, by sa najedli obyvatelia miest ako Detva či Skalica.
Ako skladovať zeleninu a ovocie?
Niektoré čerstvé suroviny si môžete kúpiť do zásoby a vydržia vám viac ako dva týždne. Zo zeleniny najdlhšie vydrží koreňová zelenina.
Spolu s karfiolom či brokolicou vydrží ešte dlhšie, keď ju skladujete v chladničke. Ak ich zabalíte do vlhkej utierky, ich čerstvosť predĺžite aj o týždeň. Brokolicu tiež môžete postaviť do pohára s vodou hlúbikom nadol - ako takú kyticu kvetov. Podobne skladujte aj petržlenovú vňať či čerstvé bylinky.
Zemiaky a cibuľa potrebujú chladné tmavé miesto, nie však chladničku. Ideálna je špajza či pivnica. Nedávajte ich však do jednej debničky, zemiaky tak začnú klíčiť.
Šaláty je lepšie skonzumovať v deň, keď si ich kúpite, pretože sa nedajú dlho skladovať. Listy rýchlo vädnú.
Mäso kupujte vždy čerstvé a uložte ho na spodné priečky v chladničke. Spotrebujte čo najrýchlejšie.
Syry, nátierky, mliečne výrobky či vajíčka je zas dobré uchovať v horných poličkách chladničky.
Do chladničky určite nepatria:
- banány,
- hrušky a jablká,
- paradajky,
- citrusové ovocie,
- cibuľa.
Chlad a vlhkosť týmto potravinám škodí a o pár dní budú súce do koša. (5)
Čo kupovať do zásoby?
Do zásoby kupujte len suché potraviny, ktoré určite skonzumujete. Napríklad ryža, cestoviny, suché strukoviny, múka, cukor, olej vydržia v špajzi dlho.
Zaváraniny, kyslá kapusta, ovocné kompóty a džemy patria k potravinám, ktoré môžete skladovať viac ako jeden rok a vždy prídu vhod.
Radujte sa z drobných úspechov
Jedlo je radosť. Predstavuje spoločne strávené chvíle, pôžitok z chutí. Preto by ste k šetrnému vareniu nemali pristupovať príliš kriticky.
Sústreďte sa radšej na vaše úspechy. Odkladajte si peniaze, ktoré ste ušetrili. Zapisujte si, o koľko sa vám podarilo minúť menej a ušetrenú sumu si uložte ,,do pokladničky”. Jedine tak uvidíte výsledok vášho šetrného nakupovania.
Za odmenu si zaobstarajte napríklad praktické kuchynské pomôcky, ktoré vám uľahčia prípravu rozmanitých jedál. Na prípravu domácich nátierok a smoothies oceníte výkonný mixér. Kvalitný kuchynský robot vám ušetrí veľa práce, dokážete s ním napríklad vymiesiť cesto na domáce pečivo takmer bez námahy.
Za energie ušetria peniaze úsporné spotrebiče, napríklad s pomocou umývačky riadu miniete aj o polovicu menej vody, než keby ste ho umývali ručne, nehovoriac o šetrení vášho času. Je to investícia, ktorá sa vám po čase vráti.
Energie sú ďalšou položkou, ktorá si výrazne odkrajuje z rodinného rozpočtu. Pozrite si 50 tipov, ako môžete míňať menej energií každý deň.
Na záver
Hospodárenie s jedlom si vyžaduje veľa praxe. Možno sa aj vám stane, že sa vám minú nápady na varenie, alebo podľahnete lákavým ponukám supermarketov a znovu miniete trochu viac, ako ste chceli. Určite to nie je dôvod na výčitky - ani naše babičky sa nenaučili variť pochúťky z mála ingrediencií zo dňa na deň. Na nakupovacie a kuchynské rituály sa pozerajte ako celok, ktorý spolu dáva zmysel (a cítiť ho aj v rodinnom rozpočte).
Radšej si odpočiňte a raz za čas si doprajte dni bez varenia, vyrazte si na večeru do reštaurácie alebo si niečo chutné objednajte. Drobný prehrešok ešte nikomu neublížil. Keď odpočiniete, určite sa opäť vrátite s chuťou k šetrnému a zdravému vareniu.
Pridajte komentár ku článku