Blysnite sa ako skvelý hostiteľ. 15 tipov na rýchle domáce pohostenie

pohostenie na oslavu

Rodinná oslava, narodeniny, okrúhle jubileum, Silvester, príjemný večer s priateľmi, grilovačka či všedná návšteva - opäť si lámete hlavu, čo pre návštevu pripraviť? Ideálne je niečo, čo nezaberie kvantum času a bude každému chutiť. 

Siahnuť môžete po rôznych jednohubkách, nátierkach, šalátoch či pagáčikoch. Jednoducho po dobrotách, ktoré vyčaríte za pár minút. 

Neostaneme iba pri jedle, ale poradíme aj niekoľko tipov na rýchle limonády a drinky, ktoré sú osviežujúce a ľahko sa pripravujú. 

Recepty sme pripravili v spolupráci s blogerkou a autorkou kuchárskych kníh Luciou Súkeníkovou.

posedenie s priateľmi

Príprava pohostenia na oslavu zaberie s trochou šikovnosti minimum času.

Nátierky sú šikovné riešenie (verzie aj pre vegetariánov, vegánov, bez laktózy)

Skvelým spôsobom, ako zapôsobiť nielen na na chuťové poháriky vašich hostí sú určite nátierky. Môžete staviť na klasiku zo školských čias, ale máte aj inú možnosť - inšpirovať sa niečím novým.

Nezvyčajné a nové chute vo vašich hosťoch určite vyvolajú túžbu dozvedieť sa presné zloženie, no môžete ich nechať hádať. 

rôzne nátierky

V nátierkách môžete obmeniť suroviny tak, aby ste ulahodili aj hosťom, ktorí majú intolerancie.

Pripraviť nátierku nezaberie veľa času a viete ich namiešať presne na mieru pre svojich hostí. Ak náhodou trpí niekto z pozvaných intoleranciou na lepok, laktózu alebo je vegánom, či aktívnym športovcom, pripraviť nátierku presne pre neho nebude problém.

V tomto videu sa môžete inšpirovať až 4 skvelými nátierkami. Všetky sú bezlepkové, natierať ich môžete na bagetu, bezlepkový či kváskový chlieb, prípadne ich podávať v miske ako dip s kopou zeleniny. Nátierky sú plné zdravých surovín a navyše spolu krásne ladia na tanieri.

Hráškovo-rukolová nátierka

Potrebujeme:

  • 1 šálku hrášku
  • 2 hrste rukoly
  • zopár lístkov bazalky
  • 3 lyžice jogurtu
  • 1 šálku krémového syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie

Hrášok nasypte do mixéra, pridajte rukolu, bazalku, krémový syr, jogurt, cesnak, citrónovú šťavu, štipku soli a korenia. Rozmixujte na hladký krém. Natrite na pečivo a ozdobte červenou cibuľkou.

Tuniaková nátierka s cottage cheese

Potrebujeme:

  • 1 balenie tuniaka vo vlastnej šťave
  • 1 balenie cottage cheese (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • 2 lyžice jogurtu
  • 1-2 lyžičky dijónskej horčice
  • 1-2 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie
  • jarnú cibuľku

Tuniaka zlejte, dajte do mixéra, pridajte cottage cheese, jogurt, horčicu, citrónovú šťavu, soľ, korenie, jarnú cibuľku. Všetko spolu rozmixujte a podávajte s jarnou cibuľkou.

Cviklovo-vajíčková nátierka

Potrebujeme:

  • 2 uvarené cvikly
  • 3 uvarené vajíčka
  • 1 šálku ricotty
  • dijónsku horčicu podľa chuti
  • soľ
  • korenie

Cviklu uvarte do mäkka a ošúpte. Vajíčka uvarte na tvrdo, ošúpte a dajte do mixéra. Pridajte ricottu, horčicu, očistenú cviklu, soľ, korenie a rozmixujte. Podávajte posypané pažítkou.

nátierky

Farebnosť nátierok bude pekne vyzerať pri servírovaní. 

Potrebujete pripraviť čosi pre vegetariána, vegána alebo športovca?

Siahnite po fazuľovej nátierke s orechmi alebo po avokádovom guacamole. Fazuľa je skvelým zdrojom bielkovín a spolu s olivovým olejom a orechmi je nabitá zdravými tukmi. Tie obsahuje aj avokádo, takže žiaden hosť sa už na držanie svojej figúry nemôže vyhovárať.

Veganská fazuľová nátierka s orechmi

Potrebujeme:

  • 1 šálku uvarenej fazule
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 – 4 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Orechy zomeľte v mixéri, potom k nim pridajte uvarenú fazuľu, cesnak, olivový olej, soľ, korenie a rozmixujete. Natriete na pečivo a podávajte s nasekanými orechmi. 

Mexické guacamole (vegan)

Potrebujeme:

  • zrelé avokádo
  • šťavu z 1 limetky
  • ½ červenej cibule
  • cherry paradajky podľa chuti
  • soľ, korenie podľa chuti

Základnou surovinou je zrelé avokádo.

To spoznáte podľa toho, že šupku má čistú zelenú bez fľakov. Ak chceme avokádo konzumovať hneď, voľte na omak mäkký plod. Ak však v obchode natrafíte na tvrdé, nezúfajte. Stačí, ak ho uložíte medzi ovocie do košíka a ono vám dozreje a zmäkne.

Avokádo prekrojte pozdĺž a rozdeľte ho na 2 polovice. Vyberte kôstku a lyžicou vydlabte dužinu, ktorú v pripravenej miske vidličkou roztlačte na kašu. Nemajte obavy, ak je avokádo zrelé, ide to ľahko, mixér nie je potrebný. Avokádo ihneď pokvapkajte limetkovou (alebo citrónovou) šťavou, aby nesčernalo.

Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, rajčiny, okoreňte a posoľte, premiešajte a nechajte aspoň hodinku postáť, aby sa spojili všetky chute. Skvelé ako dip k zelenine.

NÁŠ TIP: Avokádo je mimoriadne vyživné a ľahko sa dochucuje, preto ho určite využijete aj v ďalších jedlách, napríklad v šalátoch.

nátierka s avokádom guacamole

Guacamole je vhodné pre vegetariánov aj veganov.

Ľahké šaláty

Na správnej párty by rozhodne nemali chýbať rôzne farebné a chuťou nabité šaláty. Za nás rozhodne odporúčame coleslaw, cviklový a brokolicový. Všetky tri sú plné zdravej zeleniny, ak vynecháte majonézu, zaručene z nich nepriberiete.

Nebojte sa ani chuti surovej brokolice, skvele ju dopĺňajú ostatné suroviny.

Cviklovo-orechový šalát 

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké cvikly
  • ½ červenej cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ Feta syra
  • kyslú smotanu alebo jogurt (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • väčšiu hrsť vlašských orechov
  • balzamikový ocot
  • čierne mleté korenie

Najlepšie deň vopred si uvarte cviklu, trvá to asi hodinku. Potom ju nechajte vychladnúť, ošúpte ju a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte cibuľu nakrájanú na drobné kocky, výdatne zalejte balzamikom a nechajte chvíľu postáť.

Na to nastrúhajte feta syr, pridajte nahrubo nasekané orechy, pomeľte čierne korenie, pridajte smotanu a všetko spolu dobre premiešajte. Nechajte odstáť v chladničke a podávajte.

Cviklovo-orechový šalát

Výborný cviklovo - orechový šalát.

Coleslaw šalát

Potrebujeme:

  • obyčajnú bielu kapustu
  • asi 4 ks mrkvy
  • kyslú smotanu alebo jogurt (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • 1 cibuľu

Na zálievku potrebujeme:

  • 2 - 3 lyžice vínneho octu (bieleho alebo červeného)
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • citrónovú šťavu z ½ citróna
  • mleté čierne korenie

Kapustu aj mrkvu nakrájajte na drobno alebo nastrúhajte. Pomer kapusty a mrkvy je asi 1 malá kapusta (alebo ½ veľkej) a 4 mrkvy. Všetko zmiešajte dohromady spolu jogurtom a na záver pridajte zálievku.

Tú urobíte jednoducho zmiešaním všetkých potrebných ingrediencií a podľa chuti. Šalát dobre premiešajte a nechajte odstáť aspoň 2 hodinky. Potom podávajte.

coleslaw

Coleslaw je obľúbená klasika.

Fantastický brokolicový šalát

Potrebujeme:

  • ružičky z 1 surovej brokolice nasekané na drobné kúsky (hrubé časti použite napr. do polievky)
  • 2 – 3 mrkvy
  • 2 hrste nasucho opečených mandlí
  • 1 – 2 pásiky na kocky nakrájanej opečenej slaninky
  • hrsť hrozienok
  • červená cibuľa alebo šalotka na mesiačiky
  • 1 veľká kyslá smotana (prípadne bezlaktózovú verziu)

Brokolicu nasekajte nadrobno (čo najmenšie kúsky), mrkvu nastrúhajte, mandle opečte nasucho, slaninku vyškvarte, cibuľu nakrájajte na mesiačiky, primiešajte hrsť hrozienok, dochuťte soľou, korením a všetko dobre premiešajte spolu s kyslou smotanou. Nechajte odležať aspoň 2 hodiny a podávajte. Skvele sa hodí aj k pečenému mäsu.

Brokolicový šalát

Nezľaknite sa čerstvej brokolice, s ostatnými surovinami je výborná.

Rýchle chuťovky na zahryznutie

K vínu či k sektu sa skvele hodia rôzne syry, môžete z nich vytvoriť misy a použiť niekoľko druhov syra. Alebo stavte na pagáče a tyčinky. Tvarohové, parmezánové či z cottage syra - týmto drobným pochúťkam neodolá nikto.

Potrebujeme:

  • 250 g tvarohu (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • 250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 230 g rozpusteného masla (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • 4 lyžičky soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 vajce na potretie
  • olivy 
  • syr podľa chuti

Uvedená dávka výjde na 3 klasické veľké plechy.

K zmäknutému maslu pridajte tvaroh, múku, soľ a prášok do pečiva. Všetko zmiešajte, vypracujte kompaktnú masu, ktorú nechajte 30 minút postáť.

Potom na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na cca 1 cm hrubý plát a vykrajujte rôzne tvary, ktoré hneď ukladajte na plech. Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte syrom, položte plátok olivy a pečte na 180 stupňoch doružova.

Tvarohové pagáčiky

Rýchle tvarohové pagáčiky pripravíte aj v bezlaktózovej verzii.

Pagáčiky z cottage cheese

Potrebujeme:

  • 200 g cottage cheese aj s tekutinou (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • 230 g hladkej špaldovej múky
  • ½ prášku do pečiva 
  • 100 g kyslej smotany (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • 1 malá lyžička soli
  • 5 lyžíc oleja
  • vajíčko na potretie 
  • sézam na posypanie

Múku zmiešajte s práškom do pečiva, pridajte cottage cheese, smotanu, soľ a olej. Vypracujte pružné cesto a dajte ho odpočívať do chladničky na asi 30 minút. Potom cesto vyberte a na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na asi 1 cm plát.

Z tohto plátu potom vykrajujte rôzne tvary podľa chuti. Vykrojené pagáčiky poukladajte na plech, potrite ich rozšľahaným vajíčkom (bielkom) a posypte sézamom, či rascou alebo makom.

Pečte vo vyhriatej rúre najskôr 10 minút na 160 stupňov (aby sa pekne zdvihli) a zvyšok času na 180 stupňoch. Pečte do ružova. Upečené nechajte vychladnúť a potom preložte na tanier alebo do dózy.

pagáčiky z cottage cheese

Jednoduché pagáčiky z cottage cheese zvládne aj gazdinka začiatočníčka. 

Potrebujeme:

  • 1 šálku celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 1 šálku bielej špaldovej hladkej múky
  • 125 g masla (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • ½ trojuholníka parmezánu (cca 100g)
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice (zarovnané) bieleho jogurtu (prípadne bezlaktózovú verziu)
  • 1 lyžička zomletej údenej soli (ak nemáte, použite klasickú soľ)
  • vajce na potretie
  • mak/sézam/rasca/syr na posypanie

Šálka s objemom 250 ml.

Z múky, masla, parmezánu, vajec, údenej soli a jogurtu vypracujte bochník cesta, ktorý daje na 15 minút odpočívať do chladničky. Stačí chvíľka, aby maslo veľmi nestvrdlo, lebo by sa s cestom zle pracovalo. Do cesta nejde žiadny prášok do pečiva.

Po odležaní cesto vyberte, rozdeľte na dve časti, aby sa s ním lepšie pracovalo, na pomúčenej doske ho vyvaľkajte a radielkom/nožom vyrežte tyčinky. Tie potrite rozmiešaným vajíčkom a posypte ľubovoľnou posýpkou.

Na plech ich poukladajte pekne jednu vedľa druhej, nemusíte nechávať široké medzery, nenarastú veľmi, stačí 0,5 cm. Pečite v rúre na 180 stupňoch asi 10 minút.

parmezánové tyčinky

Alternatívou pagáčikov sú tyčinky, ktoré môžete ozvláštniť rôznymi posýpkami.

Domáce nealkoholické limonády

Pri plánovaní nápojového menu treba počítať s tým, že nie každý bude chcieť a môcť požívať alkoholické nápoje. Pripravte preto pre nich nealko alternatívu, z ktorej budú nadšení.

Domáce limonády sú rýchle a hodia sa aj na zapitie k chuťovkám. Ak dáte prednosť kupovaným, odporúčame vyhnúť sa klasickým presladeným nápojom a siahnuť po alternatívach. Obľúbená je napríklad aj hroznová šťava.

Citrónovo-mätová limonáda

Osviežujúca klasika zo surovín dostupných po celý rok. Ideálne, ak zoženiete mätu z vlastnej záhradky. 

Potrebujeme:

  • 1,5 litra vody
  • 3 BIO citróny - z 2 vymačkanú štavu
  • citrónovú kôru
  • čerstvú mätu
  • trstinový cukor (podľa chuti, ale môžete použiť aj iné sladidlo)
  • ľad (môže byť, no nemusí)

Do džbánu nasypte mätové lístky a trochu cukru. Mätu jemne rozdrvte, aby uvoľnila svoju arómu. 1 citrón nakrájajte na tenké kolieska a vložte do džbánu, následne pridajte kôru z 1 citróna, šťavu z oboch zvyšných citrónov. Zalejte vodou a dochuťte cukrom.

citrónovo mätová limonáda

Limonáda s pomarančom a medovkou

Ďalšia bylinka, ktorá mnohým rastie v záhradke, sa dá okrem chutného čaju zúžitkovať do chutnej limonády. 

Potrebujeme:

  • 1,5 litra vody
  • 2 pomaranče
  • 1 citrón
  • malý kúsok zázvoru 
  • lístky medovky
  • trstinový cukor (podľa chuti)

Pomaranče a citrón nakrájajte na tenké kolieska a vložte do džbánu aj s medovkou a nastrúhaným zázvorom. Jemne premiešajte, aby sa uvoľnili chute a zalejte vodou. Kto má chuť, môže pridať do limonády trochu cukru.

Čo ponúknuť hosťom, ktorí neprišli autom

Samozrejme, že návšteva neočakáva ponuku ako v bare, no fľaša bylinkového likéru a niečoho chuťovo neutrálneho sa vždy hodí.

Do úvahy treba brať aj regionálne zvyky - niekde nedajú dopustiť na prípitok kvalitnou pálenkou, inde zasa na pohár vína.

NÁŠ TIP: Zostavili sme pre vás výber 39 najlepších druhov alkoholu. Vynikajúce rumy, whisky, giny, vodky - inšpirujte sa výberom toho najlepšieho (a nezabudnite piť s mierou). 

Šumivé víno a víno sú klasika, ktorá nikdy neomrzí a nič nepokazí. Prosecco alebo sekt môžete využiť aj na miešané drinky, ktoré sú namixované za malú chvíľku a svojich hostí (najmä dámy) určite potešíte.

Aperol Spritz

Pomarančový drink sa stal symbolom nekončiaceho leta. Recept je jednoduchý. Stačí si pamätať vzorec 1 diel sódy, 2 diely Aperolu, 3 diely prosecca. 

Potrebujeme:

  • 40 ml Aperol 
  • 80 ml prosecco
  • 20 ml sódy
  • plátok pomaranča
  • ľad

Do pohára s ľadom nalejte Aperol, následne prosecco a dolejte sódou. Pred servírovaním ešte pridajte plátok pomaranča.

Aperol Spritz

Hugo

Ďalší drink, na ktorý využijete prosecco a mätu, ktorú ste použili na limonádu. 

Potrebujeme:

  • 30 ml bazového sirupu
  • 70 ml prosecco
  • 20 ml sódy
  • čerstvá mäta
  • ľad

Do pohára pridajte lístky mäty a ľad. Jemne premiešajte, aby mäta uvoľnila svoju arómu. Pridajte bazový sirup, ktorý zalejete proseccom a sódou.

Na záver

Obložené chlebíčky sú síce overená klasika, no dobrá párty by nemala byť nuda. Nezabudnite, že ak sa majú vaši hostia cítiť príjemne, mali by ste im pripraviť niečo, čo určite ocenia.  

Nezabudnite na príjemnú atmosféru, ktorú vytvoríte pomocou hudby a peknej výzdoby. Veríme, že vďaka našej inšpirácii sa vaši hostia budú cítiť skvele.


O autorovi

Michaela Struhárová
 

Mi​ška je cestovateľka a obsahová marketérka na voľnej nohe. Úspešne ​sa stará o niekoľko webov, ako napr. cestovanie.sme.sk či jaspis.sk​.

Pre svoj aktívny životný štýl potrebuje mať neustále dobité baterky, preto sa najviac venuje recenziám výživových doplnkov. Recenziami spotrebičov zase pomáha nielen ženám vybrať si šikovných pomocníkov do domácnosti a ušetriť čas strávený varením a upratovaním.
​​O Miške sa môžete viac dozvedieť na jej blogu Struharova.com alebo Facebooku 

Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar