Ako si vybrať kvalitnú rúru na pečenie?
Bez kvalitnej rúry to dnes skrátka nejde. Súčasný trh je plný rúr, ktoré sa líšia nielen svojim dizajnom, ale hlavne vlastnosťami a funkciami. Ak práve stojíte pred kúpou nového spotrebiča do kuchyne, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi.
Vraví sa, že kuchyňa je srdcom domova. A dalo by sa povedať, že rúra na pečenie je srdcom kuchyne. Kedysi tradičnú úlohu v dome plnila pec, v ktorej sa pripravoval chlieb. Dnes v kuchyni nesmie chýbať rúra a pripravuje sa v nej nielen chlieb, ale i mäso, či koláče.
Pred objednaním teda zvážte, aký druh rúry chcete, aké programy na pečenie budete chcieť využívať, aký systém čistenia vám bude najviac vyhovovať a aké doplnkové funkcie by rúra ešte mala mať. Je jedno, či budete rúru využívať denne alebo len príležitostne, na dobre upečenom jedle si budete chcieť pochutiť vždy.
Voľne stojaca alebo vstavaná rúra?
Základnou otázkou pred samotným výberom je, či chcete rúru do novej kuchynskej linky alebo do už hotovej kuchyne, v ktorej sa so vstavanou rúrou nepočítalo.
Vstavaná, resp. zabudovaná rúra tvorí s celou kuchyňou kompaktný dizajnový celok, môžete si vybrať, či ju umiestnite pod pracovnú dosku alebo prakticky vo výške očí. Tým, že medzi rúrou a kuchynskou linkou nie sú medzery, uľahčí vám i upratovanie. Navyše dizajnovou rúrou môžete podčiarknuť celkový dojem z kuchyne. Ak sa rozhodnete pre výmenu vstavanej rúry, musíte rátať s tým, že ste obmedzovaní presným rozmerom otvoru v linke. Preto si dajte záležať na naštudovaní presného technického nákresu rúry.
Ak sa rozhodnete pre voľne stojacu rúru, môžete ju kombinovať s rôznym typom varnej dosky, či už s plynovou alebo s elektrickou indukciou, či sklokeramickou doskou. Výhodou je jednoduchá a rýchla inštalácia a tiež fakt, že tento typ rúry môžete premiestňovať podľa potreby.
Na veľkosti záleží
Pri kúpe rúry dbajte na to, aby mala dostatočný objem pre vás i pre členov vašej rodiny. Menší objem sa rýchlejšie, a teda i lacnejšie vyhreje, v rúre s väčším objemom však pripravíte naraz i niekoľko chodové menu, či upečiete objemnejšie jedlá.
Pre páry je dostačujúci objem 35 litrov, menšie domácnosti si vystačia s rúrou do 65 litrov, pre 4 a viac člennú rodinu vyberajte rúry s objemom nad 65 litrov.
Elektrina, či plyn?
Podľa toho, akú energiu rúra pri pečení spotrebúva, delíme rúry na elektrické a plynové.
V dnešnej dobe sú trendom viac elektrické rúry, plynové volia ľudia zvyknutí na pečenie na plyne. Aj tento typ rúry prešiel mnohými vylepšeniami, súčasťou je napríklad vstavané zapaľovanie horákov stlačením tlačidla. Hoci cena plynovej rúry je nižšia ako cena elektrickej rúry, komfort pri elektrine je k nezaplateniu.
Ohrev pri plynových rúrach je zvyčajne spodný a ich teplota sa ťažšie reguluje. Ak ste predsalen viac naklonení plynu a trápi vás otázka bezpečnosti, nemusíte mať obavy. Vyberte si takú plynovú rúru, ktorá má automatické vypnutie prívodu plynu po zhasnutí horáka. Takto vám žiadny výbuch plynu nehrozí.
Elektrické rúry sú oproti svojej plynovej konkurentke pre svoje výborné vlastnosti vyhľadávanejšie. Majú množstvo praktických funkcií, jednoduché a presné ovládanie teploty a účelné vnútorné osvetlenie. Pri elektrickej rúre máme na výber z väčšieho množstva možností, môžete siahnuť po teplovzdušnej, multifunkčnej, či parnej rúre.
Testujeme pre vás
Vyskúšali sme najpredávanejšie elektrické vstavané rúry na slovenskom trhu. Ako si počínali rúry obľúbených značiek Bosch, Electrolux či Whirlpool?
Teplovzdušná vs. multifunkčná rúra
Tajomstvo teplovzdušnej rúry spočíva v tom, že okrem vrchného a spodného ohrevu v sebe skrýva i ventilátor, ktorý zabezpečuje rovnomernú cirkuláciu horúceho vzduchu a tým sa pokrm lepšie a rýchlejšie prepečie.
Ak chcete piecť viac pokrmov naraz, voľte radšej multifunkčnú rúru. Na rozdiel od teplovzdušnej rúry má naviac kruhové vyhrievacie teleso okolo ventilátora. To v praxi znamená, že kým v teplovzdušnej rúre pečiete 2 plechy pri zapnutom spodnom a hornom ohreve zároveň, jedlo na spodnom plechu je prepečené viac zo spodu a na vrchnom zase zhora. Pri multifunkčnej rúre vám toto nehrozí, jedlá na oboch plechoch budú prepečené rovnomerne.
Parná rúra
Momentálne je pečenie v parnej rúre považované za jeden z najzdravších spôsobov prípravy jedla. Potraviny sa pečú v horúcej vodnej pare, vďaka čomu si zachovajú viac vitamínov a živín ako v klasickej elektrickej rúre. Zachovajú si tiež svoju prirodzenú farbu a chuť. Keďže sa v tomto type rúry dá pripravovať viac jedál naraz, tiež šetrí elektrickú energiu.
Parná rúra funguje tak, že do zásobníka nalejete potrebné množstvo vody (na hodinové pečenie potrebujete asi 1 liter vody) a vďaka špeciálnemu generátoru vyrobí rúra z vody vodnú paru, ktorá rovnomerne zaplní vnútro rúry. Spotreba parnej rúry je dokonca o niečo nižšia ako pri klasických elektrických rúrach, pripravte sa však na vyššiu obstarávaciu cenu.
Navyše tento typ rúry nenahrádza klasickú rúru, nepripravíte v nej grilované špeciality, ani koláč. Používať ju však môžete na zdravú prípravu zeleniny, rozmrazovanie, zaváranie, či sterilizovanie. Jej čistenie je veľmi jednoduché - keďže pri príprave jedla sa nepoužíva žiadny tuk, len čistá voda.
Ak sa rozhodnete pre kúpu parnej rúry, zistite si, aké ďalšie funkcie obsahuje. Určite by mala obsahovať funkciu odvápňovania od vodného kameňa, nádržka na vodu by mala byť dostatočne veľká a manipulácia s ňou jednoduchá.
Spotreba je dôležitá
Ak máte v pláne každodenné používanie rúry, určite je dobré pozrieť sa aj na energetický štítok. Niekedy je rúra v prevádzke i niekoľko hodín, preto energeticky úsporná rúra poteší aj vašu peňaženku. Samozrejme platí, že čím je vyššia energetická trieda, tým nižšia je spotreba.
Ak chcete pri pečení čo najviac ušetriť energiu, vyberajte rúru s označením A++ a viac. Tiež platí, že čím väčší je objem rúry, tým je náročnejšia na rozohriatie. Ušetriť však môžete aj pri samotnom pečení - neotvárate zbytočne dvierka rúry, stratiť tak môžete až 20% tepla.
Funkcie, ktoré sa zídu
Samočistenie rúry
Skvelou a praktickou pomocou je určite funkcia samočistenia. Čistenie mastných a pripálených škvŕn je dnes minulosťou, ak si vyberiete rúru so samočistením. Môžete si vybrať medzi vodnou parou, katalýzou a pyrolýzou.
Pri čistení vodnou parou nalejete do pekáča vodu, zapnete špeciálny program, pri ktorom vodná para zmäkčí nečistoty. Tie potom už ľahko zotriete handrou.
Katalýza je spôsob samočistenia, ktorý sa vždy spustí, keď sa rúra zohreje nad 85 stupňov. Rúra s katalýzou obsahuje na svojich stenách katalytické dosky s pórovitým povrchom, ktorý pohlcuje mastnotu. Pri tomto type samočistenia nie je potrebné rúru vyhrievať na vysokú teplotu, automaticky sa čistí počas pečenia pokrmu. Nevýhodou je, že po čase tento spôsob čistenia prestane fungovať a je treba katalytické dosky vymeniť.
Pri pyrolýze to funguje trošku inak - je potrebné rúru vyhriať na 500 stupňov, pri ktorej sa mastnota a nečistoty spália na prášok. Ten potom stačí jednoducho zotrieť a nemusíte používať žiadne prípravky na čistenie. Keďže je samotná rúra veľmi horúca, systém uzatvorí dvierka, aby sa nedali otvoriť a nedošlo k úrazu. Tento spôsob čistenia je oproti katalýze trošku drahší, keďže vyhriať rúru na tak vysokú teplotu je energeticky náročnejšie.
Rúra výrazne ovplyvňuje výslednú chuť jedla
Či už sa rozhodnete pre ten, či onen typ rúry, majte na pamäti, že každý pokrm vyžaduje iné funkcie pečenia. Preto dobre zvážte, aké jedlá budete v rúre pripravovať.
Pridajte komentár ku článku