5 miešaných alkoholických drinkov, ktorými zapôsobíte na vašich hostí
Chcete sa zabaviť v piatkový večer s kamošmi, a to bez toho, aby ste šli niekam do baru? Skúste si pripraviť domáce miešané drinky, ktoré budú chutiť rovnako ako z podniku.
Na ich výrobu nebudete potrebovať barmanské zručnosti ani špeciálne príslušenstvo, ale len niekoľko fliaš alkoholu a surovín, ktoré možno už teraz máte doma.
Vždy ste radi experimentovali? Teraz máte príležitosť namiešať koktaily, s ktorými ohúrite svoju návštevu. Pripravte si papier a pero, spíšeme si nákupný zoznam ingrediencií, bez ktorých drinky nevymyslíte. Nezabudnite skontrolovať či potraviny a liehoviny potrebné na miešané drinky už nemáte doma, prípadne sa nebojte meniť alko, ak to recept dovoľuje.
Miešaný drink z Prosecca
Prosecco je šumivé biele víno, ktoré pochádza z Talianska. V posledných rokoch sa stalo veľmi obľúbeným nielen kvôli jeho chuti, ale aj vďaka tomu, že s jeho pomocou možno vyrobiť množstvo obľúbených letných drinkov. Patrí medzi ne aj Aperol Spritz a recept naň sme si pre vás pripravili.
Aperol Spritz
Spritz je pôvodom benátsky drink na báze vína, ktorý sa bežne podáva najmä v Taliansku, avšak dnes je jeho popularita rozšírená takmer do celého sveta, pričom výnimkou nie je ani Slovensko. Aperol Spritz je jednoznačne najobľúbenejší drink, ktorý sa podáva takmer na každej letnej terase gasto podniku.
Ingrediencie:
- ľad
- Aperol
- Prosecco
- sóda
- plátok pomaranča na ozdobu
Postup:
- Naplňte veľký pohár na víno množstvom ľadu.
- Pridajte 75 ml Prosecca a prilejte 50 ml Aperolu.
- Už len dolejte drink 25 ml sódy a krátko premiešajte.
- Aperol Spritz ozdobte plátkom pomaranča a môžete podávať! (1)
NÁŠ TIP: Pri výrobe tohto drinku nemusíte nič mixovať, stačí ak postupne pridávate jednotlivé ingrediencie v nasledujúcom pomere 3:2:1. Budete potrebovať 3 diely Prosecca, 2 diely Aperolu a 1 diel sódy.
Miešaný drink z Tatratea
Tatranský čaj je likér na báze čaju a byliniek, ktorý má pôvod v dávnej slovenskej histórii. Jeho vznik je úzko spätý s ľuďmi pochádzajúcich z hôr. Popíjal sa najmä v ťažkých časoch chorôb, kedy si horári pripravovali liečivý nápoj, ktorý nazývali jednoducho čaj. Každý horár mal svoj špecifický recept, ktorý sa mierne odlišoval, ale hlavnými ingredienciami boli bylinky, pálenka, med a cesnak. (2)
Tatratea možno pripravovať na viacero spôsobov. Najznámejší je práve horúci alebo studený variant. Okrem toho, že doň môžete pridať ľad alebo ho podávať v horúcom čaji, môžete si taktiež pripraviť miešaný nápoj. Tak poďme na to!
Sunrays
Miešaný alkoholický drink, ktorý v sebe spája chute leta, vás počas chladných večerov prenesie priamo na pláž. Sunrays je svieži a chutný drink, ktorý je nenáročný na prípravu, pričom naň nebudete potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie, ale nesmiete zabudnú na tú najdôležitejšiu, ktorou je tatratea.
Ingrediencie:
- tatranský čaj 22 % Coconut - 40 ml
- Vinea
- ananásová šťava
- polovica limetky
- praskajúci prášok/cukor
Príprava:
- Pripravte si ananásovú šťavu, ktorú nalejete do formy na ľad a dáte zmraziť na niekoľko hodín.
- Na drink budete potrebovať vysoký pohár, ktorý si môžete podľa preferencií ozdobiť praskajúcim práškom alebo cukrom.
- Aby vám cukor držal, musíte vrch pohára potrieť limetkovou šťavou, a potom nanášať cukor.
- Do pohára vložte kocky zamrznutej ananásovej šťavy a doplňte šťavou z polovice limetky.
- Pripravte si 40 ml Tatratea a nalejte do pohára.
- Drink zalejete vineou a ozdobte kúskom ľubovoľného ovocia.
Miešaný drink z rumu
Medzi najobľúbenejší rumový koktail patrí mojito, ktoré je dôverne známym drinkom. Pôvod tohto drinku možno hľadať v Kube a jeho popularitu najmä v chuti, ktorá skvele kombinuje sviežu chuť mäty, citrusov a bieleho rumu. Použitím kubánskeho rumu si zachováte autentickosť, ktorú tento drink vyžaduje.
Mojito
Mojito je tradičným kubánskym nápojom, ktorý v sebe spája kombináciu sladkých, citrusových a bylinkových chutí. Koktail sa skladá z 5 ingrediencií, pričom hlavnou zložkou je biely rum. Pripravuje sa aj vo virgin verzii, kedy je biely rum nahrádzaný sirupom alebo medom.
Ak dávate prednosť kokteilom, ktoré v sebe spájajú kúsok histórie, v spojitosti s týmto drinkom je spomínaný práve Ernest Hemingway. Mojito si vraj tak obľúbil, že ho podľa miestnej tradície pravidelne konzumoval v havanskom bare.
Ingrediencie:
- 5 lístkov čerstvej mäty
- základný cukrový sirup alebo 1- 2 lyžičky bieleho/trstinového cukru (podľa chuti) (3)
- 30 ml biely rum
- polovica limetky narezaná na štvrtiny /limetková šťava
- sóda
- ľad
- vetvičky mäty a koliesko limetky na ozdobu
Postup:
- Do pohára vložte 1 kúsok limetky a mätové lístky. Použite drvič, aby ste uvoľnili mätové oleje a limetkovú šťavu.
- Pridajte zvyšné kúsky limetky a 2 lyžice cukru (príprande sirupu).
- Obsah nádoby premiešajte, aby ste spojili chute.
- Pohár naplňte ľadom, nalejte biely rum a zvyšok pohára doplňte sódou.
- Premiešajte a môžete podávať s vetvičkou ozdobnej mäty. (4)
NÁŠ TIP: Mojito je o niečo náročnejšie na prípravu ako iné koktaily, pretože zahŕňa drvenie citrusov a lístkov mäty, ale konečný výsledok stojí za vynaloženú námahu. Ak nemáte drvič, použite napríklad varečku. Nezabudnite tiež dôkladne vyčistiť lístky mäty a limetku.
Miešaný drink s vodkou
Ak si chcete pripraviť výnimočný miešaný alkoholický drink s vodkou, potom Cosmopolitan je skvelou voľbou, keďže tento ružový nápoj je vhodný na akýkoľvek druh osláv. Je pripravený okoreniť vaše stretnutia s priateľmi a známymi.
Cosmopolitan
V klasickej verzii kokteilu nájdeme vodku s citrónovou príchuťou. Dôležitou súčasťou je tiež brusnicový džús, likér a limetka. Na prípravu domáceho miešaného drinku budete potrebovať šejker na kokteily, ale pokiaľ ho doma nemáte, môžete použiť šejker na proteín alebo zaváraninový pohár.
Ingrediencie:
- 30 ml vodky (citrónová)
- 20 ml Cointreau (likér s pomarančovou príchuťou)
- 20 ml čerstvá citrónová šťava
- 50 ml brusnicový džús
- pomarančová kôra na zdobenie
Postup:
- Všetky ingrediencie prelejte do koktejlového šejktu s ľadom. Vodku, brusnicový džús, citrusovú šťavu, likér a ideálne drvený ľad.
- Približne 15 sekúnd mixujte. Jednotlivé chute sa premiešajú a nápoj vychladne na požadovanú teplotu.
- Tekutinu preceďte cez sitko tak, aby ľad zostal v šejkri.
- Ozdobte pomarančovou kôrou alebo kolieskom z limetky. (5)
Miešaný drink z ginu
V súvislosti s ginom vám zrejme napadne Gin Tonik a nemýlite sa. Pri príprave tohto drinku, môžete naozaj experimentovať. So stovkami ginov na trhu a desiatkami tonikov môžete testovať rôzne kombinácie až do okamihu, kým nenájdete svoju obľúbenú. Niektoré sú viac horké, zatiaľ čo v iných vystupuje sladká chuť.
Ak máte už teraz vybranú svoju obľúbenú značku ginu a toniku, ste na polceste k úspechu pri namiešaní dokonalého Gin Toniku, ktorý poteší priamo vaše chuťové poháriky.
Gin Tonik
Dvojzložkový koktail si vyžaduje vašu plnú pozornosť od výberu ingrediencií až po najmenšie detaily, nestačí len premiešať gin s tonikom jedna ku jednej. Príliš veľa ginu a botanický duch zatieni jedinečné vlastnosti toniku. Príliš veľa toniku a utopíte chuť ginu. Ak chcete byť profesionál v miešaní domácich kokteilov, určite neprehliadnite ani tento recept.
Ingrediencie:
- 2 diely ginu
- 4 diely toniku
- pár kociek ľadu
- limetka
- bylinka na zdobenie
Postup:
- Do vysokého kokteilového pohára vlejte tonik a pridajte ľad.
- Pridajte gin, ideálne v pomere gin - tonik: 1:1 alebo 1:2. Môžete si to upraviť na základe vlastnej chute.
- Nakrájajte limetku a vložte ju do pohára. Drinku tak dodáte sviežejšiu chuť.
- Na záver môžete pridať bylinku, ktorú použijete na zdobenie, ale to je už len otázka gurmánstva. (6)
NÁŠ TIP: Ak chcete byť ukážkový hostiteľ, ku kvalitným nápojom patrí aj dobré občerstvenie. Pripravili sme si pre vás inšpiráciu na malé recepty, z ktorých môžete čerpať. Buďte skvelý hostiteľ!
Pár slov na záver
Pripraviť si doma originálne miešané drinky vôbec nie je tak zložité ani náročné, akoby ste si mohli zo začiatku myslieť. Dôležité je mať všetky potrebné ingrediencie, ktoré k nápoju potrebujete.
V mnohých prípadoch je povolené experimentovať, ste predsa vo vlastnej kuchyni. Nebojte sa obmeniť džús, ak vám k danému drinku sedí. V neposlednom rade, nemusíte mať ani profesionálne barmanské príslušenstvo, aby ste pripravili koktail, s ktorým budete spokojný.
Pridajte komentár ku článku