Ako využiť staré droždie? Vyskúšajte naše 3 tipy

Ako použiť staré kvasnice

Staré droždie nevyhadzujte, zíde sa vám. Existuje množstvo spôsobov ako využiť staré droždie, áno, aj to, ktoré má uplynulý dátum spotreby, a práve premýšľate nad jeho vyhodením.

Ak je droždie po exspirácii, neznamená to, že ho máte automaticky zahodiť do koša. Ani to, že ho už nemôžete spotrebovať alebo využiť inou formou. Povieme si, ako byť o kúsok ekologickejší v kuchyni, a tiež to, či je možné kvasnice po záruke ešte použiť pri pečení

Čo je droždie? 

Kvasinky sú živým organizmom, preto vplyvom starnutia strácajú svoje vlastnosti. Živia sa škrobom a cukrov v ceste, ak im je poskytnutá správna vlhkosť a teplota. Ako vedľajší produkt vyfukujú bublinky plynu (oxid uhličitý) a alkoholu (etanol), pričom celý tento proces je nazývaný fermentáciou.

V praxi to funguje tak, že bublinky plynu sa zachytia v hustom ceste a nechajú ho vykysnúť, pričom alkohol im dodáva bohatšiu arómu a robí ho chutnejším. Ak kvasinkám nevytvoríte správne podmienky, okamžite prestanú pracovať alebo pracovať vôbec nezačnú a cesto vám nevykysne. Kvasinky obsahujú množstvo vitamínov - B, C, D, peptidov, aminokyselín, železo, selén, oxid kremičitý. (1

Ako použiť staré droždie

Staré droždie nemusí skončiť v koši. Môžete ho dokonca použiť na pečenie, ak sú kvasnicové bunky aktívne.

Typy droždia

Pri spotrebe je dôležité prihliadať na to, o aké typ droždie ide, pretože od toho závisí, koľko vám vydrží. 

  • Čerstvé droždie sa vyznačuje vysokým obsahom vlákniny, čo znamená, že rýchlejšie podlieha skaze. Je nutné ho skladovať v chladničke a vhodné spotrebovať čo najskôr. V chladničke vydrží približne 2 - 3 týždne, zatiaľ čo v mrazničke 3 - 4 mesiace. 
  • Aktívne suché droždie je z granúl dehydrovaných kvasinkových buniek. Vo vnútri droždia sa nachádzajú živé, ale spiace kvasinkové bunky, ktoré reagujú pri kontakte s vodou. 
  • Instantné droždie je známe ako „rýchlo rastúce droždie.” Prechádza rovnakým procesom ako aktívne sušené droždie, až na to, že sa melie na jemnejšie granule, ktoré nie je potrebné rehydrovať, ale priamo primiešať do múky. Pričom jeho záruka je automaticky vyššia, ako tomu je pri čerstvom droždí. (2)
Ako použiť staré kvasnice

Ak droždie začne bublinkovať, znamená to, že je aktívne a môžete ho použiť do pečenia.  

1. Použite droždie do pečenia, ale najprv ho otestujte

Je možné piecť z droždia, ktorému vypršala záruka? Kvások môžete použiť aj po exspirácii, ale kým cesto vykysne, potrvá to dlhšie. Kvasinky, ktoré už boli pripravené, stratili veľa zo svojej účinnosti, a tým pádom potrebujú viac času na kvasenie.

Na jednoduché, škrobové cesto postačia, no na vykysnutie obohateného cesta by mohol byť kvások neúčinný. Ak sa rozhodnete použiť droždie do pečenia, otestujte si jeho účinnosť namočením vo vode. 

NÁŠ TIP: Droždie po exspirácii nechutí ani nevonia inak ako čerstvé droždie. Jediný spôsob, ako je možné zistiť, či droždie je alebo nie je aktívne, je otestovať ho zmiešaním s vlažnou vodou. Následne počkáte približne 10 minút, aby ste zistili či začne bublať.

Ak sa dostaví bublanie, znamená to, že časť alebo väčšina kvasnicových buniek je stále aktívna a droždie ešte môžete použiť. Pokiaľ sa žiadna reakcia nedostaví, kvasinkové bunky sú neaktívne, preto nemá zmysel pridávať ich do kysnutého cesta. (3)

2. Pripravte si hnojivo z kvasníc

Ak sa bojíte riskovať so starým droždím pri príprave koláčov, môžete ho použiť v záhrade. Vyrobte si z ho účinné organické hnojivo bez chemikálií, ktoré ocenia vaše rastlinky a sadenice.  

Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť hnojivo na báze kvasníc. Pri niektorých sa odporúča pridať múku či popol, alebo doplniť rozbité vaječné škrupiny, aby sa nahradil vápnik a draslík v hnojenej pôde. Záhradkári si tento postup môžu upraviť podľa seba. Vybrali sme dva najčastejšie spôsoby prípravy hnojiva, ktoré si môžete vyskúšať doma.

Fermentované hnojivo

Na prípravu fermentovaného hnojiva budete potrebovať:  

  • 1 liter vlažnej vody 
  • 10 gramov sušeného droždia
  • 2 lyžice cukru 

Postup:

Je dôležité, aby voda nebola príliš studená ani príliš horúca, zamedzili by ste tým kvasinkám rásť. Musí mať ideálnu teplotu. Ak chcete byť viac ekologický a ohľaduplný k životnému prostrediu, môžete použiť dažďovú vodu alebo prevarenú vodu, ktorú ste predtým používali v kuchyni na naparovanie zeleniny. 

  1. Zmes kvasníc, cukru a vody dôkladne premiešajte. (Použite pomer, ktorý sme pre vás prichystali vyššie alebo sa riaďte vlastnými výpočtami na základe vzoru.)
  2. Nechajte približne hodinu odstáť, a potom hnojivo zrieďte s vodou v pomere 1:5.  Znamená to, že na 1 liter hnojiva použijete 5 litrov vody. 
  3. Pripravený roztok môžete použiť na zaliatie sadeníc.
  4. Kúru opakujte približne každé tri týždne. (4)

Nefermentované hnojivo

Proces prípravy nefermentovaného hnojiva je rýchlejší, keďže vynechávate fermentovanie. Samozrejme, ak nepotrebujete tak veľké množstvo hnojiva naraz, použite len menší pomer. 

  • 50 gramov droždia (malá kocka) 
  • 20 liter vlažnej vody

Postup:

  1. Zmiešajte 20 litrov vlažnej vody spolu s 50 gramov droždia. 
  2. Dôkladne premiešajte a nechajte stáť približne 2 hodiny.
  3. Získaný roztok môžete použiť na hnojenie rastlín. (4)
Ako použiť staré droždie

S hnojivom to neprežeňte a pridávajte ho postupne napríklad každé 2 týždne. 

3. Pridajte droždie do kompostu

Ak doma kompostujete, tento postup môže byť prínosný. Kvasinky po exspirácii môžete pridať do kompostovacieho zásobníka. Kvasnice obsahujú množstvo užitočných živín, ktorými dokážu kompost obohatiť. Staré droždie rozmrvte alebo rozsypte do kompostu, premiešajte s jednotlivými vrstvami a uistite sa, že nie je len na povrchu. 

NÁŠ TIP: Premýšľate nad tým, ako začať s kompostovaním? Ak vo svojej domácnosti ešte nepoužívate komposter, pripravili sme kompletný návod ako založiť kompost a starať sa oň, aby sme vám to uľahčili. 

Na záver

Ak ste dosiaľ váhali, čo robiť so starým droždím, budete vedieť, že kvasnice môžete použiť na prípravu cesta, aj keď sú už po exspirácii. Vopred sa ale musíte uistiť, že je väčšina kvasnicových buniek stále nažive, aby ste nemiesili cesto zbytočne. Vo väčšine prípadov by tento postup mal vyjsť. 

Ak pri otestovaní kvasníc zistíte, že sú bunky aktívne, môžete ich použiť. Na záver už len drobnosť, nezabudnite kvasnice použiť skôr ako neskôr, najmä ak ide o pečenie. Pokiaľ nájdete kopu zabudnutých kvasníc v komore, ktorých dátum už dávno exspiroval, použite ich radšej na hnojenie či do kompostéru. 


O autorovi

Dominika Ježová
 

Dominika je copywriterkou a začínajúcou blogerkou, ktorú inšpirujú témy týkajúce sa sebarozvoja. Bezodná milovníčka kávy, ktorá nepohrdne espressom ani cappuccinom. Nepoučiteľná zberateľka zápisníkov, ktorá bezprostredne vyhľadáva prostredia kaviarní. Absolventka masmediálnej komunikácie v Trnave. Okrem kávy zbožňuje cvičenie jogy, dlhé prechádzky prírodou, knihy a pohľad na lesy.

Pridajte komentár ku článku

avatar