Domáce mandľové mlieko: Ako si ho pripraviť už za pár minút?

Ako si urobiť mandľové mlieko doma

Patríte k tým, ktorí sa kvôli laktózovej intolerancii či alergii na mliečnu bielkovinu museli vzdať klasického kravského mlieka? Alebo ste sa skrátka rozhodli vyradiť zo svojho jedálnička všetky živočíšne produkty?

Nezúfajte! Na výber dnes už máte z množstva zdravých rastlinných alternatív, ktoré potešia nielen vaše zdravie, ale i chuťové poháriky. 

Navyše, ak si ich chcete dopriať, nemusíte utekať do supermarketu a vysoliť nemalé peniaze za nápoj s mizivým obsahom rastlinnej zložky. Kvalitné a chutné rastlinné mlieko si totiž môžete pripraviť aj v pohodlí vášho domova.

Dnes vám prezradíme, ako na výrobu obľúbeného mandľového mlieka u vás doma. 

Mandle ako superpotravina?

Skôr než sa dostaneme k príprave domáceho mandľového mlieka, pozrime sa najprv na samotné mandle, ich nutričné hodnoty, ale aj zloženie.

Mandle sú obľúbené podlhovasté plody schovávajúce sa v tvrdej hnedej škrupinke. Jestvujú dva druhy mandlí, a to sladké a horké. 

Pre oba druhy je charakteristická vysoká energetická hodnota, obsah dôležitých vitamínov ako E i B2, obsah vlákniny, nájdete v nich tiež kyselinu listovú či významné minerály - draslík, meď, vápnik, horčík, zinok. Aj preto sú mnohými označované za tzv. superpotravinu s množstvom priaznivých účinkov na ľudský organizmus. 

Zásadný rozdiel medzi horkými a sladkými mandľami však spočíva v obsahu látky zvanej amygdalín. Kým v sladkých mandliach sa nachádza v podstate v zanedbateľnom množstve, cca 0,1%, horké mandle ju obsahujú v množstve až niečo okolo 5%.

Práve amygdalín stojí za horkastou chuťou mandlí, no jeho nadmerná konzumácia sa tiež považuje za nebezpečnú a môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. 

Sladké mandle sa zvyknú konzumovať i surové a svoje využitie nachádzajú predovšetkým v kuchyni. Horké mandle sú určené na ďalšie spracovanie a majú priemyselné využitie. 

Mandle a ich nutričné hodnoty

Mandle majú veľmi dobrý nutričný profil. Sú považované za druh ovocia s najvyšším podielom vitamínu E, riboflavínu, vápnika a niacínu. 

Na to, aby z nich náš organizmus mohol čo najviac profitovať je nutné mandle konzumovať celé, teda aj s ich hnedým plášťom.

Nutričné hodnoty na 100 g mandlí:

  • Energetická hodnota 637 kcal
  • Bielkoviny 20 g
  • Sacharidy 7, z toho cukry 4 g
  • Tuky 53 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 5g, mononenasýtené 35 g, polonenasýtené 11g
  • Vláknina 12 g
Recept na domáce mandľové mlieko

Mandle by sa mali konzumovať celé, teda aj v hnedej šupke. 

Mandľové mlieko a jeho zloženie

O zložení mandľového mlieka, resp. mandľového nápoja sme už čo to načrtli. Ktoré najdôležitejšie látky v ňom nájdete a aký význam majú pre náš organizmus?

  • Vitamín E - je známy svojimi antioxidačnými účinkami, chráni bunky pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Je dôležitý aj pre správne fungovanie imunitného systému.
  • Vitamín K - tento vitamín je významný pre zrážanlivosť krvi a krvotvorbu.
  • Vitamín B2 - nielenže pomáha pri metabolizme cukrov, ale podieľa sa aj na produkcii červených krviniek a má dôležitú úlohu i pri krvotvorbe.
  • Železo - hrá významnú úlohu pri krvotvorbe, no podieľa sa aj na podpore metabolizmu bielkovín.
  • Selén - známy antioxidant, ktorý okrem iného pozitívne pôsobí na plodnosť mužov, ale i zdravie srdca.
  • Draslík - sa podieľa na správnom fungovaní srdca a pôsobí tiež ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.
  • Zinok - tento minerál priaznivo vplýva na reprodukčné zdravie, zlepšuje plodnosť, no je významný aj pre dobré psychické zdravie.
  • Horčík - je pre telo potrebný pri zvýšenej psychickej, ale aj fyzickej aktivite. Pomáha predchádzať svalovým kŕčom. 
  • Mangán - sa podieľa na metabolizme tukov, no podporuje tiež zdravie nervovej sústavy.

Prečo práve mandľové mlieko? Benefity, ktoré jeho konzumácia prináša

Sójové, kokosové, ryžové, orechové či napríklad aj makové mlieko. Rastlinných alternatív ku klasickému kravskému mlieku je viac ako dosť. Prečo sa teda rozhodnúť práve pre mandľové mlieko?

Mandle majú zloženie bohaté na zdraviu prospešné látky, vďaka čomu podporujú trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, upravujú vysoký cholesterol a tiež pozitívne vplývajú na sústredenosť i funkcie mozgu. 

Zároveň však môžu skvele poslúžiť ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení či prevencia cukrovky.

Mandľové mlieko má v porovnaní s klasickým mliekom hneď viacero benefitov. V prvom rade ide o prirodzenú bezlaktózovosť, vďaka čomu je hojne vyhľadávané. Je toho však viac. 

Mandľové mlieko má nízky obsah kalórií a preto si ho nemusia odopierať ani tí, ktorí si prísne strážia svoj energetický príjem. Plusom je aj nízky obsah cukru. Kým v jednom hrnčeku mandľového mlieka sa nachádza cca 1 až 2 gramy cukru, v hrnčeku kravského mlieka to je až okolo 13 gramov. 

Vyzdvihnúť tiež rozhodne treba vysoký obsah vitamínu E v mandľovom mlieku či obsah kalcia alebo "déčka", ktoré sú do mandľových mliek pridávané kvôli zvýšeniu jeho výživnej hodnoty. 

Mandle a ich benefity pre zdravie

Kto by sa mal mandľovému mlieku vyhýbať?

Aj keď by sa mohlo zdať, že mandľového mlieko je vďaka svojmu rastlinnému pôvodu potravinou ideálnou pre každého, nie je to tak. 

Pre koho mandľové mlieko nie je vhodné?

Opatrní by mali byť ľudia s alergiou, nakoľko sú práve orechy veľmi častým, silným alergénom. Ich konzumácia môže u alergika viesť k svrbeniu, začervenaniu, až k opuchom a dýchacím problémom. 

Ďalšou skupinou sú bábätká a deti od útleho veku. Mandľové mlieko im totiž nemusí poskytnúť všetky dôležité látky, ktoré pre svoj vývin potrebujú.

Expert radí

Rastlinné náhrady mlieka mávajú v porovnaní s mliekom nižší obsah bielkovín, a ak nie sú obohatené o vitamíny a minerálne látky, sú relatívne chudobné aj po tejto stránke. Rastlinné alternatívy mlieka sú vhodným spestrením stravy, ale s predpokladom, že v jedálničku budú zastúpené aj mliečne výrobky.



MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ

Kupované vs. domáce mandľové mlieko? Kto je víťaz?

Mandľové mlieko dnes už dostanete takmer v každých potravinách či v drogérii. Prečo sa teda púšťať do výroby domáceho mandľového mlieka?

Mlieko predávané v obchodoch je vyrobené tak, aby na regáloch vydržalo čo najdlhšie, aj niekoľko mesiacov. Je preto "obohatené" o rôzne konzervanty a ďalšie pridané látky, ktoré pre telo nemusia byť prospešné. 

Naproti tomu také domáce mandľové mlieko obsahuje presne to, čo si do neho sami dáte. 

Ďalším problémom pri kupovanom mandľovom mlieku môže byť aj obsah samotných mandlí, ktorý zvykne byť veľmi nízky. Naopak, čím výrobcovia zvyčajne nešetria je pridaný cukor na zlepšenie chuti. 

Pokiaľ máte alergiu na niektorý druh orechov, rozhodne si všímajte aj zloženie a teda či dané mlieko neobsahuje stopy iných orechov, ktorých konzumácia by vám mohla spôsobiť nemalé problémy.

Domáce mandľové mlieko však oproti tomu zo supermarketu môže (ale aj nemusí) zaostávať obsahom zdraviu prospešných látok. Výrobcovia totiž zvyknú do rastlinných mliek pridávať dôležité vitamíny, ako napríklad "déčko". To si ale koniec koncov do vášho domáceho mandľového mlieka môžete pridať aj vy, a to formou kvapiek.

Ako si pripraviť mandľové mlieko

Aby bolo domáce mandľové mlieko výživnejšie, môžete doň pridať vitamín D vo forme kvapiek. 

Ako si pripraviť domáce mandľové mlieko?

Tak a teraz už poďme k príprave domáceho mandľového mlieka, ktorá je absolútne nenáročná a rýchla. Čo budete potrebovať?

V prvom rade kvalitné mandle, ktoré sú alfou a omegou dobrého mandľového mlieka. Kupujte preto kvalitné mandle, ktorých pôvod poznáte. 

Naše tipy na kvalitné mandle zo slovenských eshopov

Okrem mandlí budete tiež potrebovať čistú vodu, štipku soli, mixér a trochu trpezlivosti. 

Pred každou prípravou mandľového mlieka si mandle deň vopred namočte do vody a nechaje postáť celú noc. Týmto krokom mandle zmäknú a výsledné mlieko bude mať lahodnú, krémovú konzistenciu. 

Na druhý deň mandle zlejte a pridajte čistú vodu, ideálne filtrovanú. Na jeden hrnček mandlí budete potrebovať dva hrnčeky vody, na dva hrnčeky mandlí 4 hrnčeky vody, atď. 

Mandle s vodou a štipkou soli následne dobre a dôkladne rozmixujte v mixéri. Aký mixér použijete, je len a len na vás - vystačíte si bez problémov aj s tyčovým. 

Výslednú zmes preceďte cez sitko alebo gázu. Získate tak mandľové mlieko a mandľovú hmotu. Zmes určite nevyhadzujte, môžete ju použiť napríklad pri príprave sladkého dezertu, mandľovej nátierky či do kokteilu.

Získané mandľové mlieko prelejte do sklenenej fľaše s uzáverom a skladuje v chladničke. Vydrží niekoľko dní, cca 3 až 4. 

Tento spôsob prípravy rastlinného mlieka je skutočne jednoduchý, a to aj vďaka tomu, že prebieha za studena. Rastlinné mlieko však možno pripravovať aj za tepla, a to vtedy, keď sú základnou surovinou strukoviny či obilniny. 

V takomto prípade by sa vybrané suroviny mali najprv orestovať na panvici a až potom ďalej spracovávať v mixéri.

Kombík radí

Kombík radí

Ak chuť mandľového mlieka nie je podľa vašich predstáv, môžete na jej zlepšenie pridať do mlieka agávový či javorový sirup alebo inú zdravú alternatívu rafinovaného cukru


Vynikajúcim spôsobom môže byť tiež pridanie niekoľkých datlí bez kôstiek k mandliam ešte pred mixovaním. 

Videorecept na prípravu domáceho mandľového mlieka

O tom, že prípravu domáceho mandľového mlieka zvládnete ľavou zadnou, vás presvedčí aj nasledujúci video návod. 🙂 

Miomat - Prístroj na výrobu domáceho rastlinného mlieka

Pokiaľ to s prípravou rastlinného mlieka myslíte naozaj vážne a hodláte si ho pripravovať pravidelne, môžete sa poobzerať aj po prístrojoch špeciálne určených na tento účel. 

Na trhu ich nájdete pomerne dosť. Kým niektoré dokážu pripraviť iba rastlinné mlieko, iné ponúkajú aj ďaleko viac funkcií, ako napríklad príprava smoothie či polievky.

V poslednej dobe sa veľkej popularite teší MioMat. Tento prístroj ponúka prípravu rastlinného mlieka v pohodlí domova, ale tiež aj prípravu rôznych kaší, smoothies i polievok. 

MioMAt na prípravu rastlinných mliek

Ako sa pripravuje rastlinné mlieko v MioMate?

MioMat funguje na veľmi jednoduchom princípe. Pozostáva z nádobky, do ktorej sa pridávajú vybrané suroviny i voda, a kde následne prebieha celá príprava mlieka. 

Jeho základnú časť tvorí veko s motorovou jednotkou, na ktorom je umiestnený ovládací panel. Na ňom si po pridaní surovín a zapojení MioMatu do elektriny navolíte daný program a prípravu vášho obľúbeného rastlinného mlieka môžete nechať na MioMat. 

Keď je mlieko hotové, MioMat sa ohlási pípaním.

Recept na prípravu mandľového mlieka v MioMate

Samotná príprava mandľového mlieka v MioMate vám zaberie iba pár minút. Samozrejme, nezabudnite si deň vopred namočiť mandle vo vode.

Na druhý deň už iba mandle prelejte, nasypte do nádobky MioMatu, pridajte vodu po rysku vyznačenú vo vnútri nádoby, prikryte vekom a vyberte program. Po dokončení mlieko preceďte. 

NÁŠ TIP: Ako MioMat funguje, z čoho pozostáva a čo všetko v ňom možno pripraviť sa dočítate v našej veľkej recenzii.

Ako chutí mandľové mlieko? Na čo všetko ho možno využiť? 

Mandľové mlieko má príjemnú orieškovú chuť a krémovú konzistenciu. V prípade potreby možno na dochutenie pridať štipku škorice či javorový sirup. 

A kde všade môžete mandľové mlieko využiť? 

Odpoveď je jednoduchá - kdekoľvek. Mandľové mlieko má široké možnosti využitia. Môžete ho piť ako samostatný nápoj, či už teplý alebo studený, pridať do kávy či kapučína. Svoje využitie nájde aj pri príprave smoothies či rôznych kokteilov. 

Hodí sa tiež do pudingov, kaší a cereálií. Využijete ho aj pri príprave sladkých dezertov a koláčov, ale tiež pri varení, napríklad do omáčok či polievok. 

Na záver

Mandľové mlieko je jedinečná potravina, ktorá má okrem bohatého využitia v kuchyni i prospešné účinky na zdravie. Ocenia ho najmä ľudia s intoleranciou na laktózu či alergiou na mliečnu bielkovinu, ale aj vegáni a tí, ktorí chcú spestriť svoj jedálniček. 

Neváhajte a pripravte si ho doma ešte dnes. 🙂 


O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálnych štúdií na Prešovskej univerzite v Prešove. Má rada knihy, prechádzky za akéhokoľvek počasia, no zo všetkého najradšej má písanie. 

Rada skúša nové veci a o svoje pocity a postrehy sa delí s ostatnými. V redakcii má na starosti testovanie spotrebičov. Lenka má veľké skúsenosti z práce pre mobilného operátora (soda.o2.sk), kde sa venovala recenzovaniu telefónov.  Viac sa o Lenke môžete dozvedieť aj na Facebooku.

Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar