5 spotrebičov, ktoré uľahčia prácu v kuchyni
Všetci z nás to poznáme. Počas pracovného týždňa nemáme čas tráviť v našej kuchyni niekoľko hodín a cez víkend sa nám po celom týždni variť až tak moc nechce.
Aké by to však bolo, ak by sme niektoré činnosti mohli prenechať šikovným pomocníkom a venovať sa iba zaujímavým činnostiam počas varenia?
Nad touto otázkou sme sa zamysleli aj my a našli sme spôsob, ako si každodenné kuchynské útrapy poriadne uľahčiť. Toto je 5 najlepších pomocníkov v kuchyni.
Kombík radí
Vedeli ste, že tlakový hrniec skráti čas varenia až o 60 %?
To sa teda rozhodne oplatí!
Pre tých z vás, ktorí preferujú zdravú stravu, no nie sú ochotní vstávať kvôli zdravému obedu o niekoľko hodín skôr, prípadne stráviť celé ráno v kuchyni, je skvelým pomocníkom tlakový hrniec.
Ten počas varenia využíva vyšší tlak ako je bežný, atmosferický, vďaka čomu v hrnci vzniká vyššia teplota varenia (približne o 20 až 40 stupňov Celzia oproti bežnému hrncu).
Takéto zvýšenie teploty umožňuje pripraviť vaše obľúbené jedlo rýchlejšie a zároveň aj zdravšie.
Tlakový hrniec nemôže fungovať bez kvalitnej pokrievky. Práve tá zabezpečuje nepriedušné uzavretie nádoby. Rovnako obsahuje poistný ventil, ktorý vypúšťa prebytočnú paru, čím zabraňuje pretlakovaniu. Samotný hrniec je skonštruovaný väčšinou z nerezových materiálov.
Výhody tlakového hrnca
Ako sme uviedli vyššie, medzi základné výhody tlakových hrncov patrí predovšetkým:
1. Rýchlosť
Hádam najlepšia výhoda je rýchlosť, akou sa jedlo v hrnci pripraví. Väčšina zdrojov uvádza, že doba prípravy klasických pokrmov dokáže byť až trikrát kratšia ako pri klasických hrncoch. To však závisí aj od vybraných surovín.
Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že v tlakovom hrnci sa dá pripravovať iba tekutý druh jedál (napr. polievky). Opak je však pravdou. Tento druh hrnca môžete využiť na prípravu hlavných jedál, dezertov, ba dokonca aj mäsa.
2. Šetrenie energií
Úspornosť, samozrejme, priamo súvisí s rýchlosťou varenia. Pokiaľ v bežnom hrnci varíme napríklad mäso 2 hodiny a to isté množstvo mäsa môžeme za rovnakých podmienok uvariť v tlakovom hrnci za 30 minút, rozdiel v spotrebovanej energii je viditeľný.
3. Zdravé varenie
Potraviny, predovšetkým zelenina a ovocie sú bohaté na živiny a vitamíny, predovšetkým v surovom stave. Pri varení však strácajú značnú časť týchto látok. Skrátením procesu varenia dôjde aj k znižovaniu straty.
Výsledkom teda môžu byť pokrmy s vyšším zostatkom pôvodných živín a vitamínov, resp. zdravšie formy jedla, ktoré zvyčajne pripravujeme.
Rovnako vysoká teplota zabezpečuje elimináciu všetkých baktérií a sterilizáciu jedál.
NÁŠ TIP: Rozmýšľate nad kúpou tlakového hrnca a neviete si vybrať? V tom prípade si určite prečítajte náš test tlakových hrncov.
Ďalším šikovným pomocníkom, obzvlášť pre tie dámy, ktoré milujú svoje rodinky prekvapiť sladkými nedeľnými pochúťkami, je kuchynský robot.
Ten okrem úspory času šetrí aj miesto a častokrát finančné prostriedky, keď zoberieme do úvahy, že by sme museli každý zo spotrebičov, ktorými robot disponuje, kupovať osobitne.
Roboty nie sú náročné na údržbu a dokážu sa prispôsobiť každému receptu.
Novšie verzie multifunkčných pomocníkov sú taktiež ľahko ovládateľné a prácu s nimi dokonale zvládnu aj začínajúce kuchárky.
Okrem základnej funkcie, na ktorú sa roboty využívaj najčastejšie – miešanie cesta na prípravu koláčov – obsahuje väčšina z nich aj mnoho vychytávok, o ktorých ani netušíte.
Tak napríklad mnoho modelov dokonale nahrádza odšťavovače, smoothie systémy a dokonca za ich pomoci aj zomeliete mäsové produkty.
Pre hotových majstrov sú na trhu aj špeciálne kúsky, ktoré sú prispôsobené na výrobu domácich cestovín a sušienok. Na to však už treba aj trocha väčšiu odbornú prax.
Čo sa ideálneho výkonu týka, odporúčame siahnuť po robotoch nad 1000 W. Tie bez problémov spracujú aj náročnejšie potraviny, napríklad mäso.
Zo značiek je najpopulárnejšia značka ETA, ktorá zvíťazila aj v našom teste kuchynských robotov.
NÁŠ TIP: Hľadáte ešte konkrétnejšie tipy, ako si vybrať kuchynský robot? Prečítajte si našich 6 odborných rád.
3. Fritézy
Zástancovia zdravej stravy a bio či raw riešení nás možno teraz nebudú mať zrovna v láske, no ak sa bavíme o kuchynskej technike, ktorá uľahčuje a urýchľuje prácu, fritézy sú zaručene jednými z nich. Je však skutočne fritéza taká zlá? Pozrime sa na to takto.
Akékoľvek jedlo pripravované vo fritéze sa praží na vyššej teplote ako je tomu na panvici, vďaka čomu nasiakne olejom oveľa menej, aj keď je oleja vo fritéze podstatne viac.
Málokto tak isto vie, že moderné fritovacie spotrebiče dokážu okrem vyprážania aj omnoho viac. Vedia ohrievať, zapekať, grilovať, variť, dusiť len vďaka tomu, že termostat ukrytý pod varnou nádobou má široký rozsah nastavení a veko s nádobou sú upravené tak, aby boli vhodné na rozličné alternatívy použitia.
Ktorá fritéza je pre vás tá pravá?
V súčasnosti možno nájsť na trhu tri základné druhy fritovacích zariadení.
Najčastejší typ fritovacej technológie využívajúci teflónovú nádobu, do ktorej sa staticky ponárajú potraviny, ktoré chceme vyprážať.
Zároveň ide o najlacnejšiu alternatívu.
Súčasným trendom sú práve tie teplovzdušné, pretože sa považujú za najzdravšie vôbec.
Mäso, ryby či zelenina nie sú priamo ponárané do oleja, namiesto toho pracujú na princípe horúcich vzdušných impulzov.
Výhodou týchto modelov je taktiež jednoduché čistenie a aj to, že pri vyprážaní sa z nej v domácnosti nešíri žiaden nepríjemný zápach.
Výhodou tohto typu je fakt, že sú vybavené otáčateľným košom, ktorý sa počas prevádzky pohybuje.
K vyprážaniu napomáha aj naklonené dno nádoby.
Rotačné fritézy patria medzi tie, ktoré majú nižšiu spotrebu oleja.
Mikrovlnky, ako ich familiárne nazývame už dávno neslúžia iba na ohrievanie pripravených jedál z chladničky.
Napríklad takí Američania dokážu v mikrovlnnej rúre pripraviť takmer akýkoľvek pokrm.
O tom, či je takéto rýchle varenie zdravé, sa viedlo nespočetne veľa debát. Pravda je však niekde uprostred.
Mnoho odborníkov sa zhoduje v tom, že proti vareniu v mikrovlnnej rúre nič nemajú, ak sa použijú správne nádoby, nie také, ktoré obsahujú plast.
Jedno z ďalších pozitív mikrovlnnej rúry je rozmrazovanie.
Aj v prípade nečakanej návštevy, nedostatku času, večernej hladovej prepadovky máte vďaka väčšine z nich potraviny pripravené na prípravu teplého jedla behom niekoľkých minút.
Navyše, varenie v mikrovlnnej rúre v niektorých prípadoch uchováva oveľa viac živín v pripravovanom jedle (napríklad v zelenine, ovocí) ako je napríklad príprava v panvici alebo trúbe. Je to spôsobené tým, že proces varenia/ohrievania v mikrovlnke je výrazne kratší.
Ako si vybrať tú správnu mikrovlnku?
Tieto tri nákupné rozhodnutia vám v tom pomôžu:
1. Dizajn
Nikto z nás nechce dojem z krásnej kuchyne pokaziť technologickou škatuľou umiestnenou v strede miestnosti. To našťastie už ani nemusíme. Doba pokročila natoľko, že máme v súčasnosti na výber okrem klasických stojacich mikrovlnných rúr napríklad vstavané s možnosťou kustomizácie.
Rovnako si priestor, kde bude umiestnená pred kúpou poriadne odmerajte a zabezpečte prísun elektriny v jeho blízkosti.
2. Výkon a funkcie
Medzi základné funkcie každej mikrovlnnej rúry patrí ohrievanie. To však môže byť doplnené o ďalšie vychytávky, ktoré pomôžu a uľahčia vašu prácu v kuchyni.
Je to predovšetkým funkcia “defrost”, teda rozmrazovanie, teplovzduch, ktorý umožní rovnomerné pečenie a vo veľa prípadoch nahrádza teplovzdušnú rúru, funkciu grilovania či zapekania, tzv. crisp.
Čo sa výkonu týka, je udávaný vo wattoch a pohybuje sa niekde medzi 600 – 1200W.
3. Recenzie
Tretím faktorom, ktorý by mal rozhodovať o kúpe správnej mikrovlnnej rúry sú recenzie používateľov. Tie sú veľmi dôležité, nakoľko zahŕňajú osobný pohľad vlastníkov.
Nevarím tak často, nenaplním ju, je to zbytočne predražené, potrebuje každodennú starostlivosť: ľudia sa mnohokrát stavajú k novým technológiám odmietavo.
Pritom napríklad taká umývačka dokáže znížiť čas strávený nekonečným umývaním na minimum.
V dnešnej dobe sú už takmer všetko kuchynské vybavenie prispôsobené umývaniu v umývačke riadu.
Napríklad taký kuchynský robot, odšťavovač, smoothie maker, hrnce, panvice, plechy – to všetko môžete pokojne umývať bez akéhokoľvek pocitu viny v umývačke.
NÁŠ TIP: Otestovali sme 5 obľúbených modelov umývačiek riadu. Ktorá je najlepšia? Presvedčte sa sami.
Aké ďalšie benefity môže mať umývačka riadu?
- Okrem šetrenia času je to určite aj šetrenie nákladov. Umývaním riadu ručne minieme v prepočte šesťkrát viac vody ako spotrebuje umývačka. A to teplej vody! Mnohí by mohli argumentovať, že šetrenie vody ide na úkor elektrických energií, no odborníci aj napriek tomu považujú umývačku za šetrnejšiu.
- Okrem toho je riad z umývačky častokrát oveľa čistejší. Navyše sú v súčasnosti na trhu dostupné aj mnohé vychytávky, ktoré vaše poháre vyleštia omnoho lepšie ako ručné umývanie. Taktiež prúd vody je silnejší a teplota vyššia, čo zabezpečuje dokonalé odstránenie nežiaducich šmúh či zaschnutých jedál.
- Tretí benefit ocenia hlavne mamičky. Umývačka dokáže poslúžiť aj ako efektívny sterilizátor. Baktérie z fliaš, gumových hračiek či cumlíkov dokonale odstráni. Takouto vlastnosťou (nájdete ju pod názvom BabyProtect) disponuje napríklad umývačka značky Beko.
Neváhajte siahnuť po týchto kuchynských pomocníkoch
Aj napriek nedostatku času sa každý z nás občas dostane do situácie, kedy je urýchlené varenie potrebné.
Vtedy siahnite po jednej z našich odporúčaných vychytávok a možno sa po čase stanú vašou každodennou rutinou.