29 tipov, ako môžeme pomôcť životnému prostrediu

kôš

Situácia v našej prírode je alarmujúca. Najnovšie prepočty hovoria, že v roku 2050 by malo byť v oceánoch viac plastov než rýb. Je na čase urobiť niečo pre nápravu obrovských škôd, ktoré sme svojím životným štýlom spôsobili.

Ak každý z nás vo svojom živote urobí niekoľko drobných zmien, veci sa pohnú v lepšiemu. Začať môžete už dnes, napríklad vo vašej kuchyni.

1. Nakupujte lokálne potraviny

Kdekoľvek sa nachádzate, vyberajte si potraviny, ktoré nemuseli merať dlhú cestu zo vzdialených krajín. Podporte radšej lokálnych pestovateľov. Nakupujte napríklad na miestnom trhovisku, v mäsiarstve či v pekárni. Ak nemáte také možnosti, vyberajte si v supermarketoch produkty s označením slovenského výrobcu. Takmer v každých potravinách máte na výber medzi lokálnym a dovezeným tovarom.

2. Noste plátenú nákupnú tašku

Obmedzením nákupu igelitiek môžeme výrazne znížiť množstvo plastového odpadu. Jedna plátená taška vydrží niekoľko rokov. Namiesto mikroténových sáčkov si môžete zaobstarať sieťky, alebo priehľadné látkové taštičky.

taška

Odpad môžete znížiť aj nosením vlastných plátených tašiek. Zdroj: www.unsplash.com

3. Žiadna balená voda

Na Slovensku tečie stále veľmi kvalitná pitná voda z vodovodu. Obmedzením nákupu minerálnych vôd a nápojov, balených v plastových fľašiach a plechovkách, pomôžete znížiť objem výroby obalov aj  hromadenie zbytočných odpadov. Oboje veľmi zaťažuje životné prostredie. Navyše, ak sa zbavíte zvyku denne nakupovať nápoje vo fľašiach, ušetríte veľa peňazí aj námahy pri vláčení fliaš.

4. Pred nákupom potravín si napíšte  zoznam...

… a nechoďte na nákup hladný. Nebudete sa musieť vracať do obchodu na druhý deň, miniete menej peňazí a vezmete si domov naozaj len to, čo potrebujete.

zoznam

Pred nákupom si spíšte zoznam potrebných vecí. Zdroj: www.unsplac.com

5. Niektoré produkty sú jedlé aj po záruke

Na obaloch potravín býva uvedený dátum minimálnej trvanlivosti. Po jeho uplynutí sú však stále jedlé, na kvalite strácajú až po dlhšom čase. Pokazené potraviny sú nebezpečné, ale také, ktoré sú v nepoškodenom obale deň-dva po dátume minimálnej trvanlivosti, vám iste neublížia.

6. Naučte sa vytvárať nové jedlá zo zvyškov

Nie všetko, čo v prvý deň nezjete, musí byť na druhý deň na vyhodenie. Na internete nájdete veľa receptov, ktoré vám pomôžu využiť to, na čo už dnes nemáte chuť, na dnešnú, chutnú večeru. Časom sa naučíte zužitkovať všetko, do poslednej omrvinky.

jedlo

Naučte sa spotrebovať zvyšky z kuchyne v podobe nového jedla. Zdroj: www.unsplash.com

7. Kompostujte

Odpad zo zeleniny a ovocia vzniká v každej kuchyni. Dá sa využiť na výrobu organického hnojiva kompostovaním. Dokonca aj v byte, vďaka vermikompostérom a elektrickým kompostérom.

8. Zatvárateľné nádoby namiesto jednorazových obalov

Ak máte doma keramickú, sklenenú alebo nerezovú misu na pečenie s vrchným krytom, nepotrebujete alobal. Desiate deťom ukladajte do plastových nádob s viečkom, nie do mikroténových sáčkov.

bio odpad

Kompost poslúži ako hnojivo. Zdroj: www.pixabay.com

9. Odmietnite slamku

Len v USA sa denne použije asi 500 miliónov slamiek. Slamka je zbytočná, nápoj si vychutnáte aj bez nej. Aj na Slovensku čoraz viac kaviarní podporuje “bezslamkový” trend, prípadne ich nahrádzajú ekologickejšími verziami.

10. Kupujte sypaný čaj

Čajové vrecká nenarobia obrovské kopy odpadu, ale každá drobnosť sa počíta. Ďalšou výhodou je, že sypané čaje sú často omnoho kvalitnejšie, ako vreckové.

čaj

Sypané čaje sú nielen chutnejšie a zdravšie, ale šetria tiež životné prostredie. Zdroj: www.unsplash.com

11. Zaobstarajte si váš vlastný cestovný hrnček na kávu

Aby ste sa vyhli nákupu jednorazových pohárov. Tie už tvoria menej zanedbateľnú zložku odpadu na skládkach.  Vo svete padne ročne až 20 miliónov stromov na ich výrobu. Z obrovského množstva jednorazových pohárov sa recykluje len necelé 1 percento.

Niektoré kaviarne ponúkajú zľavy pre zákazníkov, ktorí si vezmú kávu do vlastného termohrnčeka. Takto sa vám peniaze, ktoré miniete na hrnček, vrátia po niekoľkých kávičkách.

12. Jedzte menej hovädzieho mäsa

Zo všetkých druhov veľkochovu zvierat, má práve chov hovädzieho dobytka najničivejší dopad na životné prostredie. Ak neodoláte steaku či hamburgeru, aspoň si ich doprajte výnimočne, napríklad za odmenu.

hovadzie maso

Chov hovädzieho dobytka má najhorší dopad na životné prostredie. Zdroj: www.pixabay.com

13. Nakupujte trvanlivé potraviny vo veľkých baleniach

Na päťkilové balenie ryže sa spotrebuje menej materiálu, ako na päť kilových balení. Zvyčajne vyjde aj lacnejšie. Podobne je to aj so strukovinami či cestovinami. Ak máte v kuchyni, v špajzi či v pivnici vhodné miesto na uskladnenie potravín, urobte si zásoby.

14. Vymeňte auto za bicykel či MHD

Možno vás to prekvapí, ale cesta na krátku vzdialenosť autom v zápche vás vyčerpá viac, ako keby ste sa vybrali pešo či na bicykli. Pohyb prospeje vášmu zdraviu, obmedzenie používania áut a unikania výfukových plynov zas prospeje čistote ovzdušia. Na cesty do susedných miest nasadnite radšej na vlak alebo autobus.

bicykel

Vymeňte auto za bicykel. Zdroj: www.unsplash.com

15. Lietadlá zaťažujú prírodu najviac

Letecká preprava je nenahraditeľná, keď sa chcete dostať do vzdialených krajín a neprecestovať pri tom pár dní. Zo všetkých druhov dopravy má však najsilnejší vplyv na životné prostredie. Niekedy je ekologickejšie cestovať vlakom.

16. Používajte otočné dvere

Možno ste nad tým nerozmýšľali, ale používaním otočných dverí, najmä v zime, sa dostáva do budovy menej chladného vzduchu. Tým menej je potrebné vykurovanie.

lietadlo

Letecká doprava zaťažuje našu planétu. Zdroj: www.unsplash.com

17. Splachujte úspornejšie

Toalety sú zvyčajne vybavené dvoma možnosťami splachovania – „malým“ a „veľkým“. To malé spotrebuje o polovicu menej vody a šetrí vodu aj vašu peňaženku.

18. Perte na kratších programoch pri nižšej teplote

Vďaka moderným práčkam a kvalitným pracím prostriedkom už nemusíte prať pri vysokých teplotách, aby ste sa zbavili bežných nečistôt na oblečení.

práčka

Moderné práčky perú úspornejšie. Zdroj: www.pixabay.com

19. Nepoužívajte sušičku bielizne

V teplom počasí je používanie sušičky bielizne luxus. Určite sa zaobídete aj bez nej – vyveste prádlo na slniečko.

20. Vymeňte agresívne čistiace prostriedky za netoxické

Obyčajný kuchynský ocot dokáže zničiť vodný kameň rovnako účinne (niekedy aj účinnejšie), ako komerčné čistiace prostriedky. Jeden liter octu stojí cca 50 centov. Na dezinfekciu je neškodný alkohol, alebo peroxid vodíka.

čistiace prostriedky

Niekedy na skvelé čistenie postačia aj prírodné výrobky. Zdroj: www.pixabay.com

21. Zastavte kohútik

Veľa litrov vody pretečie zbytočne. Napríklad, ak nezavriete kohútik pri čistení zubov, stratíte približne 6,5 litra. Aj špinavý riad nechajte radšej odmočiť v saponáte, namiesto drhnutia pod tečúcou vodou.

22. Nesplachujte vlhčené utierky do toalety

Alebo ich radšej vôbec nepoužívajte. Obsahujú plasty a rôzne iné chemikálie, ktoré neprospievajú vašej pokožke ani prírode. Ťažko sa rozkladajú a ak ich spláchnete viac, hrozí, že upcháte toaletu.

kohútik

Pri čistení zubov kohútik s vodou zastavte. www.pixabay.com

23. Umývajte si vlasy menej často

Každodenným umývaním si vlasy zbytočne vysúšate. Skúste intervaly medzi umývaním vlasov postupne predlžovať a vaše vlasy budú zdravšie, lesklé a bez nadbytočnej mastnoty. Takto sa vyhnete nadbytočnému používaniu chemikálií, ktoré vám škodia, ušetríte vodu aj peniaze.

24. Zvoľte prírodnú kozmetiku

Niektoré pleťové krémy, peelingy, šampóny a ďalšie produkty obsahujú škodlivé látky. Dajú sa však nahradiť takými, ktoré sa skladajú z prírodných ingrediencií. Pleťové masky si môžete zhotoviť aj doma, z prísad, ktoré nájdete v kuchyni.

prírodná kozmetika

Používajte kozmetiku s prírodnými ingredienciami. www.unsplash.com

25. Oblečte sa v secondhande

Nie všetko oblečenie z druhej ruky musí byť obnosené. Práve naopak, v second handoch môžete natrafiť na kvalitné značkové kúsky za zlomok ich pôvodnej ceny.

26. Používajte papier z obnoviteľných zdrojov

Na výrobu 1 tony papiera sú potrebné 2-3 tony dreva (1 veľký strom). Jeden človek spotrebuje za život toľko papiera, že by stromy, vyrúbané kvôli jeho výrobe, pokryli jedno menšie futbalové ihrisko. Preto je nutné ho triediť a recyklovať.

Ak potrebujete papier na tlač, kupujte taký, ktorý je aspoň z 50 % recyklovaný. Papierové výrobky, ktoré sú zhotovené z dreva, pochádzajúceho z ekologicky obhospodarovaných lesov, sú označené FSC.

papier

Recykláciou papiera chránime stromy pred výrubom. Zdroj: www.pixabay.sk

27. DIY

Recyklácia a upcyklácia je skvelým spôsobom, ako vytvoriť z vecí, čo sú zdanlivo na vyhodenie, niečo úplne nové a krásne. Môžu to byť plastové vrchnáčiky, staré oblečenie, káble... čokoľvek. Inšpirácií je plný internet.

28. Využívajte e-shopy

Uprednostnením online nákupu u overeného predajcu ušetríte energiu. Nemusíte nikam cestovať, je to pohodlné a možno natrafíte na výhodné ponuky, ktoré by ste v kamenných predajniach nenašli.

eshop

Nakupovať cez internet sa oplatí. Zdroj: www.pixabay.com

29. Sledujte bazáre na sociálnych sieťach

Nakúpiť použité knihy, elektroniku, nábytok aj šatstvo z bazárov sa oplatí. Niekedy je to tak trošku hazard, no vo väčšine prípadov ide o veci, ktoré si človek kúpil a neskôr vôbec nevyužíval. V internetových bazároch môžete výhodne nakupovať aj predávať čokoľvek.

V spoločnosti prevláda názor, že ak chcete pomôcť životnému prostrediu, musíte sa v niektorých oblastiach značne obmedzovať. V skutočnosti sú niektoré riešenia tak praktické, že prospejú nielen prírode, ale aj vášmu zdraviu a peňaženke.

O autorovi

Michaela Struhárová
 

Mi​ška je cestovateľka a obsahová marketérka na voľnej nohe. Úspešne ​sa stará o niekoľko webov, ako napr. cestovanie.sme.sk či jaspis.sk​.

Pre svoj aktívny životný štýl potrebuje mať neustále dobité baterky, preto sa najviac venuje recenziám výživových doplnkov. Recenziami spotrebičov zase pomáha nielen ženám vybrať si šikovných pomocníkov do domácnosti a ušetriť čas strávený varením a upratovaním.
​​O Miške sa môžete viac dozvedieť na jej blogu Struharova.com alebo Facebooku 

Viac článkov od tohto autora

Pridajte komentár ku článku

avatar