5 potravín, o ktorých ste si doteraz mysleli, že sú škodlivé
Dnešná doba informovanosti a rýchlosti prístupu k rôznym druhom informácií nám dovoľuje, aby sme si dokázali vyhľadať a prečítať akékoľvek články na akúkoľvek tému. Zdroje týchto informácií na internete sú pri tom prakticky neobmedzené. Stačí zadať do prehliadača a môžete surfovať hoci aj týždeň.
Človek je často ale z tohto množstva informácií a údajov zmätený, nakoľko si mnoho zdrojov a autorov odporuje a nie je úplne jasné, kde je pravda. Najčastejšie je to v oblasti zdravia, správneho stravovania, výživových doplnkov alebo efektívneho cvičenia, kde si teda odborníci niekedy aj sami sebe protirečia.
Samozrejme, človek je tvor omylný, stále sa učí a aj z toho dôvodu sa poznatky, ktoré nadobúdame z rôznych štúdií, ako aj zo skúseností, neustále menia.
V tomto článku vám prinášame 5 potravín, ktoré sú často označované ako nevhodné pre zdravie, dokonca v niektorých prípadoch až zdraviu škodlivé, pričom opak je pravdou! Zaradením týchto potravín v primeranom množstve do svojho jedálnička svojmu telu len pomôžete a podporíte svoje zdravie.
1. Káva
Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov sveta. Kvôli obsahu kofeínu, ktorý vo vysokých dávkach môže mať na telo nepriaznivé účinky, však nad ňou visí otáznik, do akej miery je zdravá a či vôbec.
Hoci sa na tom vedci nezhodujú jednohlasne, prevažujúce množstvo výskumov však indikuje, že káva je zdraviu prospešná, má mnoho benefitov pre zdravie, imunitný systém a dokonca môže o čosi predĺžiť život.
Zdravotné benefity kávy:
Vedeli ste, že pitie kávy vám môže predĺžiť život?
Samozrejme aj káva môže byť určitým spôsobom škodlivá. Je nutné ju konzumovať s mierou. Odporúčaná denná dávka kávy zodpovedá približne 4 šálkam kávy (400 mg kofeínu denne). Pri prekročení odporúčanej dávky môže maž na telo laxatívne účinky.
Kofeín zároveň patrí medzi návykové látky a jedným z nežiaducich účinkov pitia kávy je aj vznik závislosti a z toho vyplývajúcej tolerancie na kofeín. V prípade vzniku tolerancie následne dochádza k zvyšovaniu dávky a v prípade nedostatku kofeínu na scénu nastupujú nepríjemné abstinenčné príznaky vo forme bolesti hlavy, podráždenosti alebo únavy.
Aj napriek negatívnym dopadom, ktoré môže mať pitie kávy na naše telo, prevyšujú zdravotné benefity, ktoré nám konzumácia kávy prináša. Pravidelná a rozumná konzumácia kávy tak vaše zdravie naozaj len podporí.
2. Mrazená a konzervovaná zelenina
Ľudia často považujú konzervovanú a mrazenú zeleninu za nutrične menej výdatnú ako čerstvú zeleninu. Pravdou však je, že zelenina stráca na svojej pridanej hodnote už len prepravou do obchodu, zatiaľ čo štúdie preukázali, že mrazením a konzervovaním zeleniny v čerstvom stave, si zelenina zachováva väčšinu svojich nutrične výživných látok.
Dôkazom je aj štúdia BBC, ktorá analyzovala viac ako tisícku potravín v surovom stave z hľadiska výživových hodnôt. Mrazený špenát sa v rebríčku BBC (The world’s most nutritious foods) umiestnil vyššie ako čerstvý špenát.
Vyslúžil si 24. miesto zo 100 najvýživnejších potravín sveta, zatiaľ čo čerstvý špenát zastáva „len“ 45. miesto rebríčka (pre zaujímavosť, na prvom mieste sa umiestnili mandle).
Samozrejme to však neznamená, že je správne nahradiť čerstvú zeleninu, najmä tú priamo zo záhrady, mrazenou. Faktom však je, že sa mrazenej a konzervovanej zeleniny netreba obávať, nakoľko obsahuje rovnaké, resp. porovnateľné, a v niektorých prípadoch dokonca vyššie, množstvo nutrične výživných látok ako čerstvá zelenina.
Mrazená zelenina nie je o nič horšia ako čerstvá
3. Soľ
Už zopár rokov nás zdravotnícke inštitúcie upozorňujú na škodlivé účinky soli na naše zdravie. Soľ sa podľa ich tvrdení podieľa na vzniku mnohých zdravotných problémov, ako napríklad vysoký krvný tlak, ktorý môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam a zvýšeniu rizika mozgovej mŕtvice.
Odporúčanou dennou dávkou soli podľa týchto inštitúcií je 6 g, čo predstavuje približne jednu čajovú lyžičku. Takéto tvrdenie však nie je podložené žiadnymi spoľahlivými a relevantnými dôkazmi a navyše viacero klinických štúdií preukázalo, že príjem extrémne malého množstva soli je dokonca zdraviu škodlivý.
Negatívne dopady nedostatku soli na zdravie:
Soľ nad zlato – nie je len taká povedačka. Príjem extrémne malého množstva soli je dokonca zdraviu škodlivý.
Soľ je esenciálnym elektrolytom pre udržiavanie vyvážaného množstva tekutín a iónov v tele a pre správne fungovanie svalov a nervov. Samozrejme, niektorí ľudia môžu mať benefity z diéty s nízkym obsahom sodíka (soľ obsahuje 40% sodíka a 60% chlóru), ako napríklad ľudia trpiaci druhom vysokého krvného tlaku citlivého na príjem soli. Diéta s nízkym obsahom sodíka nie je však vhodná pre každého.
Pozor ale na skrytú konzumáciu soli. Väčšinu z celkového množstva soli totiž prijmeme bez toho, aby sme si to uvedomovali. Polotovary, syry, údeniny, bujóny, instantné polievky, dochucovadlá, sójová omáčka, polievkové korenia, pražené oriešky a čipsy sú priam nabité soľou. Predpokladom je, že až 75 % soli prijímame z takýchto zdrojov a niekedy nevedome.
Obmedzenie soli býva prospešné pre ľudí s určitými zdravotnými ťažkosťami, no konzumácia príliš malého množstva soli môže viesť k zdravotným problémom. Opäť teda platí, že je dôležitá vyváženosť a správna miera.
4. Čokoláda
Prevažná časť ľudí si nepomyslí na čokoládu ako nutrične výživnú pochutinu, nakoľko väčšina čokolád je priam nabitých množstvom cukru a kalórií. Konzumácia tmavej, horkej čokolády, už síce nie až tak obľúbenej medzi širokou verejnosťou, prináša však niekoľko zdravotných benefitov:
Horká čokoláda má pre naše zdravie mnoho benefitov, avšak všetko s mierou!
Mnohé štúdie preukázali, že horká čokoláda má významné pozitívne vplyvy na náš organizmus. Pre zdravotné benefity je potrebné však konzumovať čokoládu v primeranom množstve (1-2 štvorčeky čokolády – 1 štvorček = 10g), bez rafinovaných cukrov a mliečnych derivátov, a s obsahom kvalitného kakaa minimálne 70 %.
5. Vajíčka
Dlhé roky odborníci odporúčali zdráhať sa konzumácii celých vajec kvôli vysokému obsahu cholesterolu v žĺtku. Dlhé roky bolo toto tvrdenie všeobecným presvedčením a ľudia sa báli vaječného žĺtka a verili, že jeho konzumáciou by zvýšili hladinu cholesterolu v krvi a tým riziko srdcových ochorení.
Súčasné štúdie však preukázali, že konzumácia vajec u väčšiny ľudí nijakým významným spôsobom nevplýva na hladinu cholesterolu v krvi, pečeň sa totiž sama nastaví tak, že znižuje svoju vlastnú produkciu cholesterolu.
Vajíčka sú teda jednou z najnutričnejších potravín vôbec:
Vajcia sú nenahraditeľnou súčasťou zdravého a vyváženého jedálnička, najlepším zdrojom bielkovín a kvalitným zdrojom vitamínov a minerálov. Nenechajte sa obmedziť presvedčeniami, ktoré už stratili relevantnosť.
Pokojne si doprajte takúto mňamku, vaječné žĺtko nijak zásadne neovplyvní hladinu vášho cholesterolu v krvi.
Zhrnutie na záver
Pridaním týchto potravín do vášho jedálnička absolútne nič nepokazíte. Chybou by bolo veriť tvrdeniam o škodlivosti týchto potravín a vyhýbať sa im, hoci je niekedy naozaj náročné rozlíšiť fakty a fikciu.
Tieto potraviny však boli neprávom označené ako zdraviu škodlivé a ich konzumáciou svojmu telu doprajete mnoho zdravotných benefitov a nutrične vyváženú stravu, bohatú na celý rad zdraviu prospešných látok.
Pridajte komentár ku článku